
Detroit-ul e departe de campul de lupta dus pe segmentul compact european. Si tocmai aceasta departare da relaxarea si viziunea necesare pentru a privi in ansamblu adversarii directi cu care Cruze isi disputa segmentul.
Cel mai nou Cruze este o viziune materializata in crearea unui automobil extrem de corect, atat in lupta cu adversari precum Opel Astra sau VW Golf, cat si in raportul cu potentialul client, pus in fata unei alternative serioase de cumparare. Americanii au inteles in situatia de fata foarte bine clientul acestui segment, lansarea noului Cruze Hatchback fiind o alta dovada a faptului ca uneori, de peste ocean, pot fi gandite rezultate remarcabile in segmentul auto european.
Lansat in premiera mondiala la Salonul Auto de la Geneva din primavara acestui an, Cruze Hatchback se doreste a fi modelul ideal pentru castigarea unei cote de piata suplimentare pentru Chevrolet. Versiunea hatchback puncteaza evident la capitolul modularitate si dinamism, locatia aleasa pentru lansare, coasta virajata a Croatiei, avand ca justificare dorinta de potentare a acestor noi atribute. Plusul evident la capitolul dinamica a putut fi valorificat pe traseul ales, modelul fiind vizibil superior din acest punct de vedere versiunii sedan.
Stil
Linia posteriorului redesenat complet, ce nu imprumuta niciun element de design de la versiunea sedan, este bine realizata, insa perfectibila. Exigentele estetice ridicate vin tocmai pe fondul unor asteptari inalte de la acest model angajat in lupta pentru suprematia pe segmentul sau. Gusturile evident ca sunt discutabile, insa versiunea sedan puncteaza mai mult la acest capitol. Functionalitatea a privat in detrimentul esteticii in acest caz, spatiul oferit in portbagaj fiind un pret corect platit pentru imaginea de ansamblu a modelului. Acordam un mare plus pentru linia hayonului, ce denota un dinamism pronuntat, aparent insesizabil din anumite unghiuri.
Cruze Hatchback mai castiga un plus la capitolul spatiu de depozitare din portbagaj. Valoarea de 413 litri pozitioneaza modelul Chevrolet in topul compactelor, valoare posibila atat datorita liniei posteriorului, cat si lungimii de 4,51 metri, sensibil mai mare decat a concurentilor directi. Diferenta de capacitate fata de versiunea sedan este de doar 37 de litri. Rabatarea banchetei duce la obtinerea unui spatiu de depozitare de aproximativ 900 de litri.
Modelul Hatchback imparte aceleasi elemente stilistice la interior cu versiunea sedan. De remarcat robustetea consolei centrale, precum si existenta multiplelor spatii de depozitare. Calitatea materialelor a fost mult imbunatatita odata cu lansarea noului Cruze, Chevrolet punand un accent serios pe cresterea calitatii, un element indispensabil in lupta cu mult mai rasaritii concurenti europeni. Foarte util in parcurgerea traseului stabilit de oficialii Chevrolet s-a dovedit a fi sistemul de navigatie, mult imbunatatit fata de versiunile anterioare. O optiune pe care o recomandam cu incredere, in conditiile in care masina va fi utilizata la deplasarea in concediile petrecute in afara tarii, unde cartografierea este completa, si navigatia isi justifica pe deplin investitia.
Performante
Versiunile de motorizare disponibile la test au fost 1.8 litri benzina si 2.0 litri diesel, doua versiuni ce doresc sa concureze serios cu performantele propulsoarelor concurentilor din aceeasi clasa. Remarcabil comportamentul versiunii diesel, de 2.0 litri si 163 CP, cuplat la o cutie de viteze manuala cu 6 rapoarte. Livrarea cuplului se face liniar, iar etajarea cutiei de viteze da impresia unei rezerve de cuplu in aproape toate situatiile intalnite in trafic. Propulsorul imprumutat de la Opel s-a dovedit a fi extrem de silentios, oferind pe langa vivacitatea remarcabila, si un confort sporit la rularea in forta pe drumurile virajate ale Croatiei. Torque-steer-ul se resimte imediat ce soferul decide sa abordeze un stil mai dinamic, accelerarile in forta fiind penalizate de interventia ESP-ului. Consumul s-a incadrat in media gamei, cu o valoare de 6,7 litri/100 km, in regim mixt de rulare, urban, si extraurban intr-un ritm alert.
Penalizam insa performantele propulsorului pe benzina de 1.8 litri si 141 CP. Lipsa de cuplu se simte foarte clar in incercarile de a depasi in forta, termenul de comparatie fiind propulsoarele concurentei, care prin supraalimentare, sau o alta etajare a cutiei de viteze, livreaza performante superioare acestui motor. Silentiozitatea primeaza in detrimentul vivacitatii, precum si pretul mai scazut in fata cuplului in plus.
Achizitionare
Versiunea de 1.8 litri in echipare LT+ are un pret de pornire de 15.735 euro, diferenta de cateva mii de euro fata de aceeasi echipare, dar motorizare diesel, fiind uneori nejustificata pentru categoria de clienti ce sofeaza cu preponderenta in oras, si parcurg foarte putini kilometri in decursul unui an. Pretul de pornire de 17.275 de euro pentru motorizarea 2.0 diesel 163 CP pozitioneaza noul Cruze Hatchback in topul celor mai ieftine compacte europene, achizitionarea optionalelor realizandu-se cu costuri inferioare concurentei.
Concluzii
O scurta analiza a comportamentului clientului de modele din acest segment releva o nevoie mult prea putin manifestata de a gazdui un volum de bagaje sau pasageri ce n-ar putea fi suportat de catre un hatchback, si ar face fata spatiului unui sedan. Astfel, achizitionarea unui hatchback, superior la capitolul dinamica, si inferior ca pret, devine o alternativa serioasa, chiar si in ciuda compromisului facut in putinele situatii de care aminteam mai sus. Recomandam achizitionarea versiunii 2.0 diesel, cuplata la cutia manuala cu 6 rapoarte, in versiune de top, inclusiv cu sistem de navigatie. Motorizarea de 1.8 litri pe benzina, sau cea de 1.6 litri reprezinta alternative corecte pentru publicul feminim, ce ruleaza 90% din timp in oras, si parcurge mai putin de 20.000 km intr-un an.