MotorsportStiri

Formula 1 isi schimba proprietarii pentru 8,5 miliarde $

De 5 septembrie 2016No Comments

bernie

Rege al sporturilor cu motor, Formula 1 va fi vanduta de catre actualii proprietarii catre grupul american Liberty Media, anunta revista germana Auto Motor und Sport. Conform surselor existente, pretul de vanzare al drepturilor asupra Formulei 1 se ridica la 8,5 miliarde dolari.

Bernie Ecclestone, cel care conduce de ani buni destinele Marelui Circ, a confirmat partial la Monza, cu ocazia Marelui Premiu al Italiei, existenta unei tranzactii care ar urma sa fie facuta publica. Fondul de investitii CVC Capital este cel care detine pachetul majoritar al Formulei 1  prin holdingul Delta Topco, al carui actionar este. Profitul generat de F1 are insa un parcurs mai lung si mai complicat. Banii provin din drepturile asupra brandului, inclusiv drepturile de difuzare, si provin de la Formula One Management (FOM), compania care incaseaza tot ceea ce produce Marele Circ si care detine la randul sau 5% din actiunile cu titlu personal.

Bernie Ecclestone controleaza practic cea mai importanta ramura a sporturilor cu motor prin aceasta companie si reuseste totodata sa ramana independent fata de actionarii Formulei 1.

Presupusa vanzare a Formulei 1 ar putea sa-l scoata pe managerul de 85 de ani din joc, insa acesta spune ca el este cel care va decide asupra soartei sale in Marele Circ. CVC Capital, actualul propietar majoritar, nu este insa singurul actionar, alte actiuni fiind detinute de  fondurile de investitii americane Wandell &Read si BlackRock , dar si de fondul norvegian Norges.

La un calcul simplu, vom observa ca cele 8,5 miliarde de dolari sunt banii platiti pentru 35,5% dintre actiunile Formulei 1, pachet suficient pentru detinerea controlului asupra competitiei. Urmand firul logic, Formula 1 ar urma sa valoreze in acest moment circa 24 miliarde dolari, ceea ce nu e deloc rau avand in vedere ca sportul se afla intr-o cadere libera de cativa ani incoace.

Share

Leave a Reply

8 − one =