Special

Functii care ajuta dar si incurca soferii batrani

De 1 februarie 2018februarie 5th, 2018No Comments

Functiile masinilor contemporane fac soferilor viata mai usoara si sporesc nivelul de confort la un nivel cu care industria auto nu s-a mai intalnit pana acum. Multe dintre ele sunt o adevarata mana cereasca adusa persoanelor de varsta a treia, iar viitoarele masini autonome vor ajuta si mai multe persoanele cu varste inaintate sau cele cu dizibilitati.

Un studiu condus de organizatia AAA a concluzionat ca 70% dintre persoanele cu varste peste 65 de ani sufera de maladii care le poate afecta serios capacitatea de a conduce. Sansele ca aceasta categorie de soferi sa sufere un accident de masina sunt duble fata de soferii cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani, conform statisticilor. Cifrele arata mult mai rau pentru grupa de varsta 85 plus, o categorie pentru care masina autonoma de nivel 5 ar putea aduce beneficii majore.

Intre timp, producatorii auto ofera o serie de functii moderne pe masini care imbunatatesc semnificativ viata batranilor la volan. Din pacate, alte studii arata ca aproximativ 90% dintre acestia nu le folosesc sau nu le seteaza corespunzator. Printre aceste functii se numara cele de confort interior, cele de siguranta activa sau cele tehnologice precum GPS-ul.

Avertizare la Franare

Senzorii care actioneaza automat semnalul de avertizarea cand vehiculul se aproprie prea mult fata de cel din fata reprezinta un beneficiu extraordinar pentru soferii cu varste inaintate care in mod natural au refleze mai slabe, sau pe cei cu probleme de vedere. De asemenea, este un beneficiu si pentru soferii obositi. Sistemul automat de franare este o evolutie si mai buna si ajuta mai ales in mediul urban, la evitarea pietonilor sau bibiclistilor care apar brusc pe spatiul carosabil.

Lane departure

Desi teoretic semnalul sonor si cel luminos are rolul de a avertiza soferii ca au incalcat marcul benzii de mers, persoanele in varsta mai putin familiarizate cu tehnologia pot fi panicate in momentul in care masina ii anunta ca nu se afla pe trasa ideala.

Adaptive Cruise Control

La fel ca in cazul precedent, tehnologia ar putea aduce beneficii persoanelor in varsta insa este cunoascuta reticenta acestora la ceea ce e nou si digital. Sistemul de care se bucura multe masini contemporane a fost primit cu bucurie de soferii tineri, insa ar putea fi catastrofal daca este aplicat de cei mai putin familiarizati cu tehnica.

Faruri adaptive

Vederea batranilor pe timp de noapte este in general mai slaba, iar farurile adaptive ajuta semnificativ vizibilitatea si atentia soferilor din aceasta categorie de varsta.

Parasolare

Soferii care sufera de probleme de vedere sau cele sensibile la lumina primesc cu mainile deschise parasolarele protectoare, tot ceea ce trebuie sa faca este sa le foloseasca cu incredere, chiar daca campul vizual este usor obstructionat.

GPS

Gandit sa ajute la orientarea in trafic si sa sporeasca atentia soferului la drum, GPS-ul se poate dovedi o corvoada pentru soferii varstnici si ar putea avea consecinte grave. Multi batrani aleg sa nu foloseasca navigatia si sa mearga pe  sistemele vechi de ghidare, tocmai pentru a nu fi distrasi de la drum.

Asistenta la parcare

Camerele video la mersul cu spatele si senzorii de parcare pot fi o adevarata minune pentru cei mai putin prieteni cu parcarile de orice fel. Persoanele in varsta se pot bucura de ele cu incredere.

Volan reglabil

O minune a epocii auto contemporane o reprezinta faptul ca ne putem regla volanul pe inaltime dar si in adancime. Pentru persoanele corpolente este o functie bine-venita si pentru persoanele in varsta care au probleme de mobilitate.

Sursa: Motor1.com

Share

Leave a Reply

two × four =