Teste

Gene Outdoor – Test Citroen C4 X 1.2 Puretech 130 CP

De 25 septembrie 2023No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Trendul lansat de SUV-urile premium, prin introducerea caroseriei coupe, continua sa se generalizeze si in segmentele mainstream, unde francezii sunt cei mai proactivi. Primele in Grupul Stellantis au fost Citroen C5 X si Peugeot 408, insa acest curent stilistic a mers inca un segment mai jos. Asa au aparut Citroen C4 X si versiunea sa electrica e-C4 X. In continuare testam modelul termic, echipat cu motorul Puretech benzina de 1.2 litri si 130 CP, in tandem cu transmisia automata cu convertizor, EAT8.

Ce inseamna X?

Particula X, intalnita si la fratele mai mare C5 X, este semnul prin care recunoastem ca nu este vorba despre un C4 “normal”. De altfel, cu o lungime de 4.600 mm, C4 X se integreaza in gama de modele Citroën intre hatchback-ul C4 (4.360 mm) si C5 X (4.800 mm), ampatamentul fiind identic cu al lui C4 hatchback (ambele modele sunt construite pe platforma CMP).

Lungimea suplimentara a caroseriei se regaseste si in extinderea portbagajului, care sare de la 380 de litri la C4 la 510 litri in cazul lui C4 X-ului. Insa, desi din lateral caroseria pare a fi a unui coupe, luneta inclinata nu este integrata cu capacul portbagajului, ceea ce inseamna ca gura de acces este relativ mica, ca la un sedan, fara posibilitatea de incarcare a obiectelor mai agabaritice. Altfel, pentru valizele unui concediu in 4 sau 5 este loc suficient de mare, greu de umplut la refuz. Daca existau si cateva agatatori pentru sacose ar fi fost si mai bine.

Revenind la diferentele fata de hatchabck, un semn distinctiv este garda la sol de 156 mm, care transforma masina intr-un veritabil crossover, fara teama de borduri inalte, drumuri de macadam mai stricate si, in general, iesiri in natura in afara asfaltului. Ca si in cazul lui C4 am apreciat ca francezii nu s-au incurcat cu evacuari false, ba chiar au plusat cu doua terminale, cate unul in fiecare extrema.

Cum este la interior?

Noile modele  sunt echipate cu interfata de infotainment de noua generatie, My Citroen Drive Plus, introdusa in premiera de Citroën C5 X, ce utilizeaza un ecran de 10 inci, deservit de Advanced Profile Management ce poate stoca pana la 8 profiluri, fiecare profil putand fi asociat cu pana la 2 smartphone-uri identificate wireless. Plansa de bord este translatata de la C4, majoritatea functiilor fiind accesate pe ecranul tactil de 10 inci, a carui grafica mi s-a parut a fi una dintre cele mai bune din aceasta clasa.

Sigur, mai sunt lucruri de imbunatatit, precum reactivitatea tactila si logica meniului. Am apreciat comenzile fizice ale climatizarii automate (in standard), insa pentru a regla mai in detaliu fluxurile de aer tot trebuie sa intri in sistemul de infotainment, ceea ce mi se pare time consuming.

Digital este si display-ul de 5,5 inci din spatele volanului, care are insa mult spatiu nefolosit si o grafica simplista, dar cu cateva layouturi diferite. Compenseaza la originalitate interfata transmisiei, lipsita de levierul clasic si comandata exclusiv cu butoane (P, R, N, D, M). Tot acolo se regaseste tasta pentru alegerea unuia dintre cele tri moduri de rulare: Eco, Normal si Sport.

Butoane fizice mai sunt si in stanga volanului, pe plansa de bord, alocate unor echipamente prezente in functie de nivelul de echipare sau optiunile bifate. In cazul modelului testat aici se regaseau comenzile pentru head-up display (versiunea cu proiectie pe lamela escamotabila), respectiv doua optionale: parbriz cu degivrare electrica si volan incalzit (464 euro in pachetul de iarna ce mai contine scaune fata incalzite).

In standard este inclus un pachet generos de securitate, ce include sistem avansat de franare de urgenta cu functie de recunoastere pietoni/ciclisti inclusiv pe timp de noapte, recunoastere extinsa indicatoare rutiere, alerta atentie sofer (Nivel 3) + LKA – asistent mentinere banda de rulare + Alerta risc coliziune, sistem de supraveghere unghi mort (SAM), ACC Stop & Go – Regulator de viteza adaptiv.

O nota buna primesc scaunele frontale (Advanced Comfort), cu un sezut si spatar cu latime generoasa, moi si foarte primitoare la primul contact. Impreuna cu tapiteria mixta si motivele embosate aduc o atmosfera sic in interior, o particularitate comuna oricarui model Citroen. Cat priveste confortul lor, pe distante de 3-4 ore sunt perfecte. Pe locurile posterioare accesul s-a imbunatatit comparativ cu C4 datorita unei alte forme a plafonului, in vreme ce spatarul banchetei fractionale ceva mai inclinat (27 de grade, comparativ cu 25), pentru un plus de confort.  Cu scaunul din fata setat pentru o persoana de aproximativ 1,8 metri inaltime, cel din spatele sau are suficient loc la genunchi. Din punct de vedere functional, Citroen nu a facut rabat, asa ca se regasesc patru porturi USB-A, suficiente pentru ca nimeni sa nu ramana cu telefonul sau tableta descarcata.

Impresii de condus

Voi incepe cu ceea ce difera comparativ cu C4 si anume setarea suspensiei, ce aduce mai multa fermitate pe drumurile sinuoase. Masina de fata are in standard asa numita Citroen Progressive Hydraulic Cushions, adica amortizare hidraulica progresiva, care aduce in practica un comportament apropiat de cel al unui sistem pneumatic. Chiar si cu jantele de 18 inci, nu ajung socuri percutante in interior, chiar daca se mai aud zgomote de lucru pe drumurile stricate.

C4 X se simte bine atat pe asfalt, cat si pe drumuri „prafuite”, pe care poate merge in ritm sustinut, cu o siguranta foarte linistitoare pentru cel de la volan. Pe de o parte suspensia face o treaba buna in ceea ce priveste asigurarea contactului cu solul, de unde rezultao motricitate buna, franarile si virarea sunt eficiente pe macadam, iar pe de alta parte garda la sol aduce mai multa „imunitate” pe suprafetele proaste. La randul sau, directia urmeaza caracteristica de confort, venind cu o asistare generoasa, precisa, insa cu un feedback mediua.

Partea mecanica este deja cunoscuta de la alte modele Citroen. Chiar daca valorile cuplului si puterii nu sunt mari, reprizele sunt intresante, cel putin pana in jurul a 110 km/h. C4 ofera multa vivacitate in oras si pe drumuri nationale, unde, si datorita transmisiei automate, are o reactivitate laudabila. Schimbarile sunt fluide, retrogradarile prompte si cei 230 Nm disponibili la 1.750 rpm par intotdeauna mai multi.

Cei trei cilindri sunt putin guralivi doar la rece si in momentele in care actioneaza functia Start&Stop, cand are tendinta sa transmita o usoara vibratie in habitaclu. Altfel sunt silentiosi in croaziera si nu deranjeaza cu tonuri aiurea nici in acceleratie. Sigur, avand in vedere cilindreea mica, motorul nu mai este atat de reactiv la viteze de peste 120 km/h, in sensul in care s-ar dori atunci ruperi spectaculoase de ritm. Cat priveste consumul, o valoare de 5,2 – 5,5 l/100 km poate fi luata de referinta pentru deplasarile extraurbane, pe DN-uri, urcand la 7 – 8 l/100 km pe autostrada.

Buget

Pretul de lista al masinii de fata este 29.899 euro, la care se adauga optionale in valoare totala dede 2.072 euro (pachet de iarna, trapa actionata electric, incarcator wireless, vopsea metalizata si highway driver assist). Altfel, in standard se regasesc o multime de echipamente de siguranta si confort. In plus fata de ce am mentionat deja pe parcursul testului C4 X ofera sistem de acces si demaraj „maini libere”, pack LED vision inclusiv comutare automata la faza de drum, Visio Park 1 (camera marsarier) + senzori de parcare fata / spate, Sistem de navigatie cu radio DAB pe ecran HD tactil 10″ + Bluetooth + Mirror Screen fara fir (interfata Apple CarPlayTM / Android AutoTM) + eCall (SOS + Asistenta).

Share

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373