Teste

Haine noi, prestatii solide – Test Dacia Jogger TCe 110

De 16 mai 2023No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Lichen Kaki se numeste aceasta nuanta de caroserie disponibila pentru Jogger, odata cu introducerea noii identitati vizuale Dacia. Modificarile aduse se refera strict la look, iar aici este vorba despre noua grila ce integreaza logo-ul „simetric”, compus din literele D si C stilizate, legate intre ele asemenea elementelor unui lant. O alta schimbare vizibila imediat o constituie aparitia logotipului DACIA pe hayon, precum si pe volan. Indiferent de culoarea caroseriei, logo-ul si logotipul sunt albe, motiv pentru care sunt integrate mai bine cu anumite culori ale caroseriei (cum ar fi si cea de fata) si mai putin „fashionable” cu un exterior alb, spre exemplu. Oricum, Jogger-ul de fata arata foarte bine, iar la acest deziderat contribuie elementele de culoare neagra, precum carcasele oglinzilor retrovizoare, barele de pe plafon, bandourile de la pasajele rotilor si aplicatiile de pe portiere, la care se adauga si jantele lucioase, tot negre.

Spirit de aventura

„Prezentarea noii identitati vizuale pe toate modelele gamei Dacia reprezinta cel de-al treilea si ultimul capitol al strategiei lansate in urma cu mai mult de un an. Acest nou univers vizual reflecta valorile noastre – simplitate, robustete, spirit autentic – sub o forma mai afirmata si mai moderna. Noua identitate reprezinta un impuls vizibil pentru Dacia in indeplinirea ambitiilor sale”. declara Denis Le Vot, Director General Dacia, cu ocazia prezentarii noii identitati. Iar Jogger se regaseste in cele trei valori evocate, mixand caracteristici specifice unui monovolum, unui break si unui SUV (garda la sol de 200 mm).

Versiunea Extreme poate fi comandata atat cu cinci, cat si cu cu sapte locuri, noi avand la test pe cea din urma. Identic  pana la montantul B cu Sandero Stepway, Jogger se dezvolta apoi, devenind cel mai lung model din gama Dacia, inclusiv cu cel mai mare ampatament. Adica 2.897 mm, superior lui Duster cu 224 mm, in vreme ce lungimea ajunge la 4.577 mm, cu 1.784 mm latime si 1.632 mm inaltime. Cand toate cele sapte locuri sunt pe pozitie, portbagajul ofera 160 de litri, insa renuntarea la ultimele doua (operatiunea se face foarte simplu) mareste volumul la un neverosimil 798 litri.

Foarte important de stiut, ultimele doua scaune nu sunt nicidecum de forma, pentru ca un copil de 10 ani poate calatori acolo pe distante lungi, iar un adult de 1,75 m inaltime are conditii bune pentru 2-3 ore de mers. Pentru randul doi modelul de test ofera si masute rabatabile, spatiu in exces deasupra capului si loc foarte bun pentru genunchi. Aici ar fi fost utile doua porturi USB si guri de ventilatie, iar in portbagaj mai multe solutii de agatare/amarare, insa impresia este per total foarte buna. Sa nu uitam si de barele de de pavilion modulabile, care pot fi asezate transversal in doar cateva secunde, cu ajutorul unei chei amplasate in torpedo, sarcina utila fiind de 80 de kilograme.

Esential si bine facut

Echiparea Extreme aduce un pachet de dotari standard absolut cuprinzator, iar pretul de 20.950 euro pentru motorizarea TCe 110 nu are practic concurenta. Dotarea de serie include aer conditionat automat, Media Display cu ecran de 8 inci, senzori de parcare spate, geamuri cu actionare electrica,, senzori unghi mort, camera video pentru mersul cu spatele, cruise contgrol, senzori de ploaie si card de acces de tip „maini libere”.

Plansa de bord este, in principiu, similara cu a gamei Logan/Sandero, dar vine cu un element particular, un bandou din material textil pe intreaga sa latime. Altfel, toate plasticele sunt dure, fara spuma poliuretanica sau acoperiri moi, insa denota durabilitate, nu au reflexii deranjante ale luminii si mentin costurile la un nivel cat mai mic posibil.

Din punctul meu de vedere, gasesc pozitia de condus din Jogger drept cea mai buna din actuala gama Dacia: nici prea inalta si cu posibilitatea de a sta cu picioarele destul de relaxate, avand vizibilitate buna de jur-imprejur. Cu siguranta ca ampatamentul mare are un cuvant de spus printr-un plus de spatiu in zona pedalierului, unde se regaseste si un loc generos pentru odihna piciorului stang.

Noua platforma, un plus la dinamica si confort

Realizat pe platforma CMF-B, asemenea noilor generatii Renault Clio si Captur, Jogger are o clasa peste oricare alt model Dacia atunci cand vine vorba despre comportament dinamic, insonorizare si confort la drum. Sunt mai putine zgomote de fond, suspensia are un raspuns mai omogen, feelingul directiei este mai cinstit, toate acestea facand masina agreabila la drum lung.

Noul TCe de 1 litru si 110 CP se comporta mult mai bine decat vechiul 0.9 TCe, avand un raspuns prompt in zonele joase de turatie. Astfel, turbina deja isi intra in drepturi in jur de 2.000 – 2.1000 rpm, cu aproximativ 5-600 rpm mai devreme decat la 0.9. Astfel, chiar daca valoarea maxima de 200 Nm a cuplului motor se obtine la 2.900 rpm, o mare parte din acesta este disponibila cu aproape 1.000 rpm mai jos. Asta inseamna ca retrogradarile nu mai sunt necesare atat de des la depasiri.

Dupa ce isi fac de cap in primele 10-20 de secunde de functionare la rece, cand au o evolutie usor neregulata, cei trei cilindri se aud bine, infundat si deloc deranjant, fie ca este vorba de reprize, ori de viteze de autostrada. Micul motor turbo este prompt, trage liniar si nu lasa impresia ca are doar 1 litru, decat atunci cand i se cer redemaraje rapide dupa 100 – 110 km/h. Reprizele nu vor mai avea aceeasi vivacitate, cilindreea mica aratandu-si limitele. La randul sau, transmisia manuala cu sase trepte concura la rafinamentul masinii, aducand inserari precise, chiar daca nu putem vorbi despre curse foarte scurte.

In test, Jogger TCe 110 a consumat intre 8 si 9 l/100 km in oras, in jur de 8,2 l/100 km pe autostrada, rulat cu 130 km/h pe cruise control si intre 5,4 – 6 l/100 km pe drumuri nationale. Pentru un traseu de 370 km, din care in jur de 200 km pe autostrada si restul pe drum national de o banda, cu o viteza medie de 55 km/h, computerul de bord a aratat 6,6 l/100 km, echivalent cu o autonomie de peste 750 de km.
Ar mai fi de precizat ca Jogger este disponibila si in versiunea ECO-G cu alimentare bi-fuel (GPL si benzina), dar si full hybrid, in versiune de 140 CP cu cel mai nou sistem hibrid al Aliantei Renault Nissan Mitsubishi.

Share