
Atuul principal al modelelor Opel a fost mereu raportul calitate/pret, sustinut de o gama de produse suficient de variata pentru a acoperi marea parte a pretentiilor clientilor din acest segment de pret. Dar chiar si marii producatori de automobile, ca Opel, ies din cand in cand din tipare si ne propun un automobil cu personalitate si un design atragator, al carui scop nu este realizarea unui volum record de vanzari, ci cresterea inaginii de marca.
Din acest segment face parte si Opel Insignia Country Tourer, care din postura de cel mai scum model Insignia ne arata ca un automobil „de volum” poate fi elegant si atragator, fara sa renunte la calitatile sale de baza.
Design si Confort
Modificarile pe care Opel le-a adus versiunii Country Tourer nu sunt majore, insa reusesc sa scota masina din monotonia unui breack de familie si adauga putina aventura in reteta.
Bandourile laterale din plastic negru si barele cromate pentru bagaje reusesc sa dea masinii un aer de SUV de vacanta polivalent. Capacitatile off-road sunt aproape inexistente, evident, insa nici SUV-urile mai capabile din acest punct de vedere nu ajung vreodata in teren accidentat. In plus, insignia Tourer dispune de o tractiune integrala ce ajuta masina sa para mai agila pe viraje, fiind un vantaj real pe timp de iarna.
Habitaclul este identic cu al celorlalte versiuni Insignia de baza, insa cu o echipare de serie generoasa. La prima vedere, volanul pare sa aibe mai multe comenzi decat ai vrea, dar cu timpul te obisnuiesti cu ele si constati ca sunt chiar utile. Consola centrala este aerisita, desi dominata de maneta schimbatorului de viteze, frana de mana clasica fiind inlocuita cu una electrica ce poate fi actionata de la un simplu buton. Tot in partea din spate a consolei, langa butonul franei de mana, se afla touchpad-ul sistemului multimedia. Ecranul din consola centrala este tactil, iar majoritatea functiilor pot fi accesate direct de aici, totusi Opel a considerat ca este necesar sa mai adauge si acest dispozitiv care teoretic ar trebui sa ajute, dar in practica interfata este prea greoaie ca sa fie de vreun real folos.
Toti cei cinci pasageri ce pot calatorii la bordul lui Insignia Tourer au la dispozitie un spatiu mai mult decat suficient, atat pentru cap, cat si pentru picioare. Reglajele scaunelor din fata au destule reglaze pentru a-ti oferi o pozitie confortabila pentru distante lungi.
Motor si Cutie de viteze
Sub capota se afla un motor turbo-diesel de doi litri capabil sa produca 195 CP, cuplat la o cutie de viteze automata cu sase trepte ce distribuie cuplul motor catre toate cele patru roti. Aceasta este configuratia de top oferita de Opel pentru Insignia Country Tourer si ofera cam tot ce-ti poti dori de la o astfel de masina. Tractiunea integrala se ocupa de stabilitatea masinii pe viraje, reusind sa creasca senzatia de agilitate si te va scuti de batai de cap pe suprafetele alunecoase. Cei 195 CP ai motorului de doi litri se descurca foarte bine char si atunci cand masina este incarcata, o rezerva de putere fiind mereu la dispozitia soferului atunci cand este nevoie.
Avantajele unei cutii de viteze automate nu mai au nevoie de nici o prezentare, acestea potrivindu-se perfect cu caracterul familial al lui Insignia Country Tourer, unde accentele sportive sunt folosite doar pentru depasiri. Cu alte cuvinte, maneta schimbatorului de viteze va ramane aprope in permanenta in pozitia „D”, padelele din spatele volanului si modul „Manual” fiind functii pe care doar le vei „experimenta”, fara sa ai cu adevarat nevoie de ele in mod normal. Padelele nu sunt doar de decor insa, acestea putand fi folosite pentru a „ajuta” cutia sa retrogradeze inaintea unei depasiri.
Dinamica si Performante
Calatoriile lungi sunt domenul principal de activitate pentru Insignia Country Tourer, cu cateva inclinatii spre aventura, fiind recomandata persoanelor active. Am remarcat in special confortul oferit de suspensii, chiar si pe drumuri mai denivelate, fara a fi insa compromisa stabilitatea. La acest capotol Insignia Country Torer sta foarte bine, informatiile oferite soferului prin intermediul coloanei de directie fiind suficiente pentru ca acesta sa fie „in control”.
Cum latura sportiva nu este pe placul acestei masini, performatele cele mai importante, care pot infuenta decizia de achizitie, sunt legate de consum. Constructorul german comunica un consum mediu de 6,6 l/100 km, o valoare foarte buna avand in vedere gabaritul, performantele si dotarile masinii. Sigur, in realitate valorile sunt ceva mai mari, dar diferentele se fac remarcate doar in traficul urban unde consumul declarat de Opel de 8,6 l100 km poate fi depasit cu 1-1,5 litri.
Concluzie
Country Tourer este echiparea de top pentru gama Insignia, asadar acestor modele le sta cel mai bine cu o dotare completa, din care sa nu lipseasca tractiunea integrala si cutia de viteze automata.
Pretul poate ajunge in acest caz pana la 36.960 de euro, pentru care vei primi un Insignia Country Tourer cu motor turbo diesel de 195 CP, o cutie de viteze automata cu sase trepte si tractiunea integrala. Insa Opel nu se opreste aici si pune la dispozitia clientilor o lista de dotari optionale care pot face viata la bord si mai placuta, insa si pretul va fi pe masura.
Concurentii directi pentru acest tip de masina sunt Passat Alltrack si Peugeot 508 RXH, care ofera echipari si motorizari asemanatoare, dar la aceasta categorie de pret sunt disponibile si caterva SUV-uri care ofera o functionalitate asemanatoare.
{gallery}Opel Insignia Country Tourer{/gallery}