
Ceea ce era de asteptat sa se intample, s-a intamplat. Modelele japoneze nu mai sunt singure pentru a face legea in segmentul B hibrid. Iar aici era vorba despre Toyota Yaris sau Honda Jazz, care isi imparteau suprematia consumului si solutiilor ingenioase. Renault intra in aceasta lupta “en fanfare”, cu o solutie proprie, inclusiv cu delicateturi tehnice derivate din Formula 1. Sunt multe deosebiri intre sistemul lui Clio si cel al lui Yaris, francezii reusind sa ofere o masina care se conduce si se simte aproape ca una conventionala.
Hibridul exceleaza in oras
Renault vine cu o partitura proprie, iar asta inseamna ca nu foloseste nici motor cu ciclu de functionare Atkinson si nici transmisie cu variatie continua. Propulsorul cu ardere interna, de 1.598 cmc, cu patru cilindri, este de provenienta Nissan si dezvolta 91 CP la 5.600 rpm, respectiv 144 Nm la 3.200 rpm. Se mai adauga doua motoare electrice, unul principal, de 49 CP si 205 Nm si un altul secundar, inclusiv cu rol de generator, de 20 CP si 50 Nm, respectiv o baterie de 1.2 kWh (0,85 kWh util). Ca sa incheiem cu cifrele, puterea totala a sistemului este de 140 CP. Masina porneste de pe loc in mod 100% electric, atat la mersul cu fata, cat si la mersul cu spatele. Cutia de viteze este o secventiala cu patru trepte, fara ambreiaj si sincronizatoare, sistem asemanator cu ceea ce se foloseste in Formula 1.

In conditii normale ar fi rezultat schimbari de treapta bruste si anevoioase, insa motorul electric secundar are rolul de a sincroniza turatia volantei cu a arborelui principal din cutia de viteze. Mai mult, plecarile de pe loc, atat inainte cat si la mersul cu spatele, sunt realizate 100% de motorul electric principal, iar motorul cu ardere interna este pornit ceva mai tarziu de catre motorul electric secundar. De aceea nu este nevoie de ambreiaj si de treapta intai, iar cutia are de fapt, rapoarte pentru treptele 2, 3, 4 si 5.
Datorita multitudinii de combinatii oferite de cutia de viteze si abilitatea sistemului de a folosi independent cele doua motoare electrice si cel termic, putem avea pana la 15 moduri diferite sau combinatii de putere si rapoarte. Clio E-TECH poate rula hibrid paralel, serie, cat si serie/paralel. In oras, Renault sustine ca rularea se face electric 80% din timp, ceea ce inseamna ca sistemul functioneaza in serie (motorul termic actioneaza motorul secundar, ce genereaza curentul cu care este alimentat motorul electric principal). Rezultatul este spectaculos, cu o medie urbana de 4 l/100 km.

Sistemul hibrid nu interfereaza stilului de condus, schimbarile de treapta sunt line, la fel si momentele de oprire si plecare de la semafor, cand se demareaza full electric. Desi in mare parte, in oras, motorul termic nu este corelat ca si turatie cu viteza masinii, acest detaliu nici nu este observat de sofer. La randul sau, volanul nu numai ca arata mult mai bine decat la vechea generatie si este mai ergonomic, dar transmite si o informatie realista dinspre roti.
In general, Renault a reusit sa elimine barierele de comunicare (da, suna ca un obiectiv al unui curs de training…) dintre sistemul de rulare si sofer. Pentru ca si frana se poate modula usor din pedala, tot in avantajul unei rulari omogene. Clio E-TECH se conduce cu placere in oras si este mereu prompt, datorita raspunsului imediat la apasarea acceleratiei.
Cum se conduce in afara orasului
Ca la orice hibrid, intre drumurile nationale si autostrada exista o diferenta de consum, insa Clio gestioneaza aceasta situatie cu doar un 1 l/100 km diferenta. Pe autostrada am inregistrat o medie de aproximativ 5,5 l/100 km,mergand cu 130 km/h pe cruise control, sistemul functionand in regim parelel (motorul termic si cel electric contribuie la tractiune) sau serie/paralel. Cand ruleaza pe drumurile judetene, unde hibridul este avantajat la traversarea comunelor, consumul mediu coboara la 4,5 l/100 km. Clio E-TECH este o masina agila si agreabila, pentru ca aportul electric si tipul transmisie fac ca reprizele sa se declanseze fara intarziere, chiar atunci cand apesi pedala de acceleratie.

Cu jantele de 16 inci standard, filtrarea suspensiei are tendinte de inasprire pe portiuni cariate sau denivelari mici si dese, dar aduce avantajul unei tinute de drum bune pe drumuri virajate si unui raspuns mai prompt al masinii cand se conduce alert. La puntea spate nu s-a optat pentru discuri, ci pentru tamburi ventilati, o solutie mai simpla si ieftina, dar eficienta in practica.
Salt calitativ la interior
Renault a schimbat semnificativ habitaclul comparativ cu vechea generatie, folosind materiale mai bune si mai inspirat alese, ce conduc la o calitate perceputa net superioara. Plansa de bord utilizeaza spuma poliuretanica moale in partea superioara, iar zonele mediene, inclusiv pe panourile portierelor, sunt acoperite cu un plastic texturat 3D. Din fericire s-a renuntat la materialele piano black glossy folosite la modelul anterior, inclusiv pe bratele volanului, si care nu aratau prea bine. Acum sunt mai multe suprafete mate, sau care imita aluminiul, ce arata si se simt mult mai bine.
Volanul chiar merita sa fie nominalizat printre cele mai ergonomice si frumoase din segment. Specific pentru E-TECH este si culoarea bleu, regasita nu numai la exterior – calandru si badge-uri -, ci si in habitaclu, pe bord si langa schimbatorul de viteze. Pentru un efect super cool recomand fara retinere pachetul NAV, ce include spectaculosul ecran de 9,3 inci de tip portrait. Costa aproximativ 750 euro si mai include Arround View Camera, respectiv Hands-Free Parking. In acelasi timp, instrumentarul de bord are un ecran TFT de 7,7 inci, incadrat de cate un indicator pentru nivelul carburantului si starea de incarcare a bateriei.
Mai trebuie precizat ca rezervorul de benzina a pierdut 3 litri comparativ cu modelul termic (39 de litri, fata de 42 litri) si ca o diferenta si mai mare se regaseste la spatiul pentru bagaje. Componentele sistemului hibrid, implicit bateria, sunt montate la partea din spate, unde au acaparat aproape 100 de litri din portbagaj, care are acum 254 de litri, valoare specifica unui model de segment mini (Kia Picanto are 255 de litri).

Echipari si preturi
E-TECH este disponibil cu versiunile de echipare Zen si Intens, adica a doua si a treia dintre cele patru disponibile in gama Clio. Zen porneste de la 19.380 euro, TVA inclus, in acesti bani fiind prezente in standard cruise control, asistent pentru mentinerea benzii de rulare, recunoasterea semnelor de circulatie, aer conditionat manual, geamuri si oglinzi cu actionare electrica, sistem multimedia cu ecran de 7 inci, instrumentar de bord digital si lumini fata/spate full LED. Echiparea Intens porneste de la 20.680 euro, standardul imbogatindu-se, printre altele, cu senzori de parcare spate, asistent adaptiv pentru faza lunga, acces de tip hand free, aer conditionat automat, Multi-Sense cu trei moduri de condus si jante de aliaj de 16 inci.