Electric

Hibridul asteptat – Test Kia XCeed PHEV

De 10 noiembrie 2020No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Modelul Ceed a fost inca de la prima generatie un vector de imagine pentru Kia si un catalizator important al vanzarilor. Devenita familie in toata regula, cu patru versiuni de caroserie, iata ca acum am in fata modelul XCeed plug-in hybrid. La care, bineinteles, cel mai important detaliu il constituie sistemul de propulsie, benzina-electric. Pentru info, in gama Ceed, sistemul PHEV mai poate fi asociat cu varianta Sportswagon. 

Autonomie electrica potrivita pentru oras

XCeed este un plug-in hybrid, ceea ce inseamna ca pentru deplasarile zilnice, precum mersul la birou si cumparaturi, te poti baza exclusiv pe o propusie 100% electrica. Fara sa ma fortez, am mers in oras 48 de km in regim electric (anuntati oficial 58 km) , ceea ce este absolut suficient pentru Bucuresti. De acest lucru se ocupa motorul electric de 44,5 kW si bateria de 8,9 kWh. Bateria nu se descarca pana la zero procente, motorul termic intrand in functiune cand resursele acesteia ajung in jur de 10%.

Este vorba despre un 1.6 GDI de 105 CP, puterea cumulata a sistemului fiind de 141 CP si un cuplu maxim de 265 Nm. Mai trebuie adaugat ca la pornire, modul preselectat default este hibrid, unde motorul termic conlucreaza cu cel electric. Pentru a merge full electric trebuie apasat butonul de pe consola, ajungandu-se in modul full EV. Cum eu am fost singur in masina, am folosit modul “Driver only” al sistemului de climatizare, fluxul de aer fiind folosit doar pentru postul de conducere.

Mi-a placut si faptul ca XCeed PHEV are transmisie automata 6DCT, cu doua ambreiaje si sase rapoarte, spre deosebire de alte modele de acest gen, care folosesc transmisii CVT. Ceea ce inseamna ca nu am de-a face cu modul de lucru mai putin placut al transmisiilor cu variatie continua, XCeed conducandu-se cu aceeasi placere ca si un model cu motorizare exclusiv termica.

Programul Sport al transmisiei aduce mai degraba o ridicare a pragului turatiei la care se schimba treapta si nu neaparat un raspuns mai prompt al motorului. Din punctul meu de vedere, modul Normal este cel mai echilibrat si placut in exploatare. In cazul de fata nu exista padele in spatele volanului ca la Niro PHEV care permit alegerea nivelurilor de recuperare a energiei de franare, de la 1 la 3.

Comportament rutier

Garda la sol usor marita comparativ cu restul gamei Ceed aduce o liniste suplimentara cand vine vorba de escaladat borduri sau parcurgerea unor portiuni de drum mai denivelat. Suspensia aduce masinii o polivalenta interesanta in gestionarea diverselor tipuri de suprafete, iar anvelopele 205/60 R16 preiau cea mai mare parte a posibilelor socuri resimtite in habitaclu la trecerea peste bumperele de limitare a vitezei, ori la trecerile la nivel cu calea ferata.

Din acest punct de vedere, Kia XCeed este foarte potrivita pentru drumurile noastre, cu un sistem de rulare solid, care “inghite” cam orice fel de drum. Nici ruliul nu este deranjant, pentru ca, pana la urma, nu este un SUV, insa directia o gasesc artificiala, cu un feeling apropiat de un playstation. In practica inseamna o comunicare mai lenta catre sofer a efortului pe care sistemul de rulare incepe sa il faca intr-o curba abordata mai rapid, spre exemplu. 

Cu 11 secunde pana la primii 100 km/h, Kia XCeed PHEV nu este o masina rapida la modul absolut. Insa boost-ul oferit de motorul electric ii ofera o promptitudine imediata in reprize, la 80-90 km/h . Pentru ca pe o autostrada fara limita de viteza, viteza maxima este de doar 160 km/h.

Sistemul Lane Following Assist, prezent in standard, ce actioneaza asupra directiei, franei si acceleratiei ii ofera masinii autonomie Nivel 2. Mai sunt prezente Forward Collision-Avoidance, Intelligent Speed Limit Warning, Blind Spot Warning, Driving Attention Warning si Smart Cruise Control cu functie Stop & Go. Interesant si beep-ul sonor care avertizeaza soferul ca masina din fata lui s-a pus in miscare. 

Interior si buget

Habitaclul este similar cu al restului gamei XCeed. Sunt prezente in standard instrumentele de bord digitale, SuperVison Cluster de 4,2 inci si ecranul tactil de 8 inci de pe consola centrala. Lista de dotari standard include jante de aliaj, geamuri si oglinzi cu actionare electrica, aer conditionat automat, volan multifunctional imbracat in piele, cruise control, asistent faza lunga, senzroi de ploaie si lumina, camera video pentru mers inapoi.

Un detaliu de care trebuie tinut cont este volumul portbagajului, care, in urma gazduirii bateriei, a fost diminuat de la 426 litri la un XCeed cu motorizare termica la 291 litri. De asemenea, desi indicatorul de bord arata identic, trebuie stiut ca rezervorul de benzina a fost redus la radul sau de la 50 la 37 de litri.

Kia XCeed PHEV este disponibila intr-o singura versiune de echipare, cu pret de pornire de 36.414 euro. Din aceasta suma se mai scade ecotichetul in valoare de 4.167 euro si, in cazul casarii unui automobil vechi, tichetul Rabla ce mai reduce pretul cu inca 1.354 euro, pana la 30.893.

In acest punct, XCeed PHEV este o masina corect echipata, peste media segmentului C, dar pretul atractiv al optionalelor va determina cu siguranta clientii sa mai adauge echipamente. Poate cea mai interesanta insusire a modelului este latura sa electrica, care inseamna mobilitate urbana fara a apela la motorul termic in majoritatea deplasarilor. 

La jumatatea drumului dintre un hibrid clasic si o electrica full, XCeed PHEV obtine consumuri de carburant foarte bune si la iesirea din oras. Cu bateria incarcata full, un drum Bucuresti – Sinaia nu va cere mai mult de 4 litri de benzina la 100 km, iar in sens invers si mai putin.

Nefiind o baterie foarte mare, timpii de incarcare sunt mai mult decat rezonabili, iar Kia aduce si un artificiu interesant. Pe plansa de bord, la baza parbrizului se afla un indicator luminos, vizibil din exterior, care arata ca bateria se incarca. Simplu si eficient.

Share