Ziua mai scurtă și condițiile meteo specifice cu ploi și ceață mai frecvente sunt motivele principale pentru care Philips recomandă schimbarea preventivă a becurilor în cadrul unei campanii de creștere a siguranței rutiere pe drumurile publice.
Cu siguranță un far nu se va arde niciodată într-un moment în care nu ai nevoie ca sistemul de iluminat al mașinii să funcționeze normal. Pentru a evita astfel de probleme, Philips recomandă nu numai schimbarea în mod regulat a becurilor, ci și schimbarea acestora în pereche.
Un bec standard cu halogen are o durată de viață de aproximativ 1.000 de ore de funcționare constantă, dar sistemul electric al mașinii poate influența destul de mult această durată de viață.
Chiar și fluctuații minore de tensiune pot duce la arderea mai rapidă a filamentului. Acestea sunt deja lucruri cunoscute de șoferi, dar e mai puțin cunoscut că pe finalul duratei de viață un bec are o luminozitate de doar 70% față de cea inițială. Pe drumurile publice asta se traduce într-o vizibilitate mai scăzută și o rază de iluminare mai mică.
Din punctul de vedere al șoferului, degradarea farului se produce atât de încet încât nu este sesizabilă, iar atunci când se arde un far, cel mai probabil șoferul oprește la cea mai apropiată benzinărie pentru a înlocui doar farul ars.
Din acest moment, mașina este echipată cu două becuri diferite din punct de vedere tehnic, cel vechi fiind deja pe finalul duratei sale de viață și având o luminozitate și o intensitate mult mai scăzute.
Recomandarea Philips pentru această perioadă a anului este de a schimba preventiv ambele becuri cu produse din gamele Philips X-tremeVision, WhiteVision sau RacingVision.
Începând cu acest anotimp farurile sunt folosite pe o perioadă mai lungă, iar luminile de zi sunt și mai importante ținând cont de condițiile de vizibilitate mai redusă din cauza condițiilor meteorologice specifice.
Pentru o siguranță sporită pe drumurile publice, Philips recomandă verificarea permanentă a sistemului de iluminat al mașinii și schimbarea perioadică a becurilor chiar dacă acestea nu sunt arse.
De asemenea, în momentul în care s-a ars un bec, este recomandat să fie schimbate în pereche pentru a beneficia de o vizibilitate cât mai bună.
“Sistemul de iluminare al mașinii joacă un rol important în ceea ce privește siguranța pe drumurile publice și toate verificările tehnice trebuie să includă obligatoriu și o verificare a acestui sistem. Phiips se implică activ în campanii de siguranță rutieră și recomandarea de a schimba preventiv becurile în această perioadă vine pe fondul creșterii numărului de accidente din cauza lipsei de vizibilitate și a condițiilor meteo specifice cu ploi și ceață mai frecvente”, a spus Dragoș Ciocârlan, Business Development Manager pentru România, Bulgaria și Ungaria la Lumileds.