Teste

In cea mai buna forma – Test Opel Astra Sports Tourer

De 11 iulie 2022No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Este anul aniversar cu numarul 160 pentru Opel, iar producatorul german se afla in cea mai buna forma a sa, precum declara un oficial al marcii in timpul scurtei prezentari premergatoare primelor teste internationale cu noua generatie Astra Sports Tourer.

Parcul de presa din fata pavilionului media, chiar la poarta uzinei din Russelsheim, era flancat de toate cele 10 generatii anterioare ale compactei: cinci ale modelului Kadett si cinci Astra. Acest nou model a ajuns la litera L in nomenclatorul Astra, fiind primul care ofera versiuni plug-in hybrid si full electric, dar si caroserie bi-ton, cu plafon vopsit in alta culoare, ori personalizare cromatica a jantelor.

Break-ul este mai mult decat o alternativa de caroserie, reprezinta o stare de spirit pe care Opel o pune in valoare inca din 1953, cand a aparut primul model cu denumirea Caravan (un joc de cuvinte de la “Car and Van”). In ceea ce priveste modelele compacte, de la primul Kadett si pana in prezent au fost vandute 25 de milioane de unitati, din care 5,8 milioane doar break-uri.

O caroserie cu personalitate

Opel Vizor, partea frontala care defineste noile modele ale marcii a fost translatata direct de la hatchback, fiind recognoscibila imediat. Din acest punct de vedere, noul Astra Sports Tourer a castigat enorm in imagine si appeal. Caroseria “merge” identic pe linia hatch-ului pana aproape de montantul C, folosind aceleasi usi, aceleasi faruri, ba inca si aceleasi stopuri, translatate natural in linia break-ului.

Sigur, apar si deosebiri, precum lungimea caroseriei, mai mare cu 268 mm (4.642 mm), dar si ampatamentul mai lung cu 57 mm fata de hatchback si cu 70 mm peste generatia anterioara. Hayonul, a carei deschidere poate fi electrica, dar si prin baleierea pe sub caroserie cu piciorul, incorporeaza placuta de inmatriculare, care a migrat aici de pe bara de protectie, asa cum este pozitionata la modelul cu cinci usi. Acest lucru a facut posibila decuparea mai generoasa la partea inferioara, pentru a diminua inaltimea de incarcare in portbagaj, pragul fiind situat la 60 cm distanta fata de sol.

De altfel, aici, in spate, se regaseste insasi esenta lui Sports Tourer: capacitatea de transport superioara. Astfel, volumul portbagajului ajunge la 597 litri (548 litri la PHEV), cu un maxim de 1.634 litri dupa rabatarea spatarelor (operatiune simpla, prin actionarea unui buton sau parghie din portbagaj), care creaza o suprafata de incarcare fara prag.

Proiectantii au reusit sa obtina un compartiment patrat, de 103 x 103 mm, cand spatarul este ridicat, ceea ce reprerzinta o valoare foarte buna, in special din punct de vedere al latimii in dreptul contraaripilor. Pentru obiecte lungi, rabatarea se poate face 40:20:40, in functie de nevoi, eliberand o lungime maxima de incarcare de 1,85 metri.

La modelele termice sistemul optional Intelli-Space aduce inca si mai multe facilitati: podea ajustabila de incarcare, care poate fi reglată in mai multe pozitii, respectiv posibilitatea de depozitare a husei retractabile a portbagajului in podea indiferent de pozitia acesteia.

Detox to the max

Acesta este principiul de baza din spatele designului interiorului, adica furnizarea tuturor informatiilor necesare fara a asalta soferul cu functii inutile, ori comenzi complicate. Adevarul este ca acest Astra are una dintre cele mai bune pozitii de condus din cate am exeprimentat vreodata la un model Opel. Scaunele certificate AGR (Aktion Gesunder Rucken), cu pana la 16 reglaje se pot pozitiona fix in locul dorit, dovedindu-se si foarte confortabile in exploatare. Totul in jurul meu l-am perceput natural, comenzile puse acolo unde trebuie, cotiera de pe panoul portierei si cea centrala acolo unde trebuiau sa fie pentru a putea sa imi sprijin bratul relaxat, vizibilitatea foarte buna de jur-imprejur.

Volanul este interesant cu acel brat central destul de subtire si profilat, preluand intrucatva forma celui de-al treilea stop de frana montat pe verticala in eleronul spate. Butoanele de pe celalalte doua brate aduc la indemana multe functii, dar pentru gustul meu mi se par usor cam mari. Altfel se actioneaza cu finete si nu sunt atat de sensibile incat sa le apesi accidental in timpul manevrelor.

Opel a pastrat si pe plansa de bord doua “benzi” cu butoane fizice, in general pentru comenzile sistemului de climatizare, dar si doua-trei taste pentru acces rapid in meniurile principale. Restul operatiunilor se fac pe ecranul central de 10 inci, parte a noii interfete Pure Panel, cu tehnologie integrata Snapdragon® de la Qualcomm Technologies, care mai contine si display-ul instrumentarului de bord, tot de 10 inci.

Ansamblul arata intersant, orientat catre sofer, asemenea unui cockpit, are o lizibilitate buna si reactivitatea excelenta. Nu am experimentat intarzieri intre momentul lansarii tactile a comenzii si executarea acesteia, se conecteaza rapid cu telefonul (wireless Apple CarPlay si cu fir pentru Android Auto) si are o grafica reusita. Forma imensului ecran, la care se adauga si butoane fizice de sub el, a impus insa o pozitionare destul de coborata a gurilor centrale de ventilatie, al caror flux de aer bate cam jos.

Ca informatie, climatizarea automata face parte dotarea standara, incluzand si guri de ventilatie pentru locurile din spate. La aeratoarele de pe margini Opel a folosit o solutie inedita pentru design, pentru ca atunci cand lamelele sunt complet inchise, se ascund foarte bine in plansa de bord, care foloseste multe zone piano black. In legatura cu acest material, raman la opinia ca arata bine, dar este greu de intretinut si ferit de amprente, ori zgarieturi.

Deasupra, catre parbriz, a fost folosita spuma moale, pe usi sunt, de asemenea, suprafete imbracate in materiale moi, insa exista si portiuni cu plastic tare a carui textura nu pot spune ca m-a entuziasmat (pe portiere si in zona inferioara a habitaclului). Calitativ vorbind, noul Astra Sports Tourer se afla mult peste generatia anterioara, fiind unul dintre actualele modele compacte din zona mainstream cu interioarele cele mai bine lucrate.

Iar daca ar fi sa fac o paralela cu noul Peugeot 308, varul sau din Grupul Stellantis cu care imparte platforma tehnica, la Opel nu este acelasi factor wow, insa ergonomia si potrivirea postului de conducere cu mai multe tipo-dimensiuni de soferi este superioara. Exista si suprafata pentru incarcarea wireless a telefonului, porturi USB-C, destule locuri de depozitare – inclusiv un mini torpedou cu buton chiar pe consola centrala, a carui deschidere nu am ghicit-o de la primul contact cu masina – si noua interfata cu butoane a transmisie automate, aparuta initial la modelele PSA. 

In ceea ce priveste locurile posterioare, ampatamentul marit nu a adus o crestere substantiala a spatiului in zona genunchilor comparativ cu hatchback-ul, iar din acest punct de vedere Sports Tourer se incadreaza in zona de mijloc a segmentului C. Pentru ca locurile de pe extreme au spatarul si sezutul destul de profilate, locul de pe centru a fost putin sacrificat, inclusiv prin prezenta micii console a sistemului de climatizare, ce rapeste spatiu in zona gleznelor.

Rutiera adecvata oricarui tip de drum

Construit pe platforma EMP2 a Grupului Stellantis, noul Astra Sports Tourer se aseamana pana la un punct in comportamentul sau dinamic cu Peugeot 308. Pana la un punct, pentru ca suspensia lui pare ceva mai bine setata pentru drumurile virajate, unde masina se simte bine legata de traiectorie si cu un ruliu moderat.

Directia comunica bine ce fac rotile, cu un feedback realist in cea mai mare parte a situatiilor, pentru ca servoasistarea electrica nu este exagerata. Opel ne-a pus la dispozitie in timpul evenimentului toate cele trei motorizari, 1.2 benzina 130 CP (mai este si un entry level de 110 CP), 1.5 diesel tot de 130 CP si PHEV-ul de 180 CP (i se va alatura si o versiune de 225 CP). Modelul full electric va fi disponibil anul viitor.

Propulsorul cu trei cilindri, de 1.2 litri se anunta a fi best seller-ul, prin urmare l-am condus primul. ​​Sunt 131 CP/5.500 rpm si 230 Nm/1.750 rpm, transmisi catre sol prin intermediul transmisiei automata cu convertizor, cu opt trepte. Rafinat auditiv in cea mai mare parte a timpului, propulsorul trage interesant inca de la turatii joase.

Chiar daca, in absolut, valorile cuplului si puterii nu sunt mari, reprizele sunt intresante, aducand vivacitate masinii. Este si meritul transmisiei, ce are o reactivitate laudabila, trecand foarte fluid de la un raport la altul. In cea mai mare parte a timpului nici nu iti dai seama ca sub capota nu sunt patru cilindri, pentru ca masina este silentioasa, iar vibratiile specifice arhitecturii cu trei cilindri sunt bine filtrate pana sa ajunga in interior. Pe un parcurs extraurban de vreo 70 de km, cu drumuri nationale si autostrada (15% pondere), mers alert, dar in limite legale, am inregistrat un consum de 5,7 l/100 km, cu aerul conditionat functionand tot timpul.

Pe acelasi traseu, dieselul de 1.5 litri s-a oprit la 4,7 l/100 km, autonomia fiind undeva in jurul a 1.000 de kilometri.  De altfel, pe drumuri nationale pana sa intru pe autostrada am obtinut fara efort valori in jurul a 4 l/100 km. Montat pe Astra se dovedeste un motor vioi, cu apetit pentru o plaja destul de mare de turatie pentru un diesel, fara a se plafona rapid, ceea ce il face foarte placut in exploatare, atat in oras, cat si pe drumurile nationale sau autostrada.

Se remarca prin silentiozitate in toate situatiile si, in afara de mersul la relanti ori auzit din afara masinii, nu prea stii ca ai sub capota un diesel. Transmisia automata schimba excelent si in acest caz, fara ezitari, fiind in majoritatea cazurilor in pas cu dorintele celui de la volan.

In fine, plug-in hibridul asociaza un motor cu benzina de 1.6 litri, turbo, de 150 CP cu un electric de 110 CP, pentru o putere totala cumulata de 180 CP. Bateria de 12,4 kWh ii asigura masinii o autonomie electrica de 60 km (WLTP), insa nu am putut testa acest lucru avand in vedere ca exemplarul pe care l-am condus fusese in alte loop-uri, cu alti jurnalisti si nu mai avea energie stocata. Prin urmare am mers in regim de hibrid, obtinand un consum de 5,6 l/100 km pe acelasi traseu ca si in cazul diselului si benzinei.

Particularitatea PHEV-ului o reprezinta, cum era de asteptat, aportul electric care ii confera re-demaraje si reprize mult mai bune decat ale 1.2-ului. Plecarile de pe loc, mersul in coloana si manevrele se fac electric. Spre desosebire de unele modele, care folosesc transmisii CVT pentru hibride, Opel a montat aceeasi automata cu 8 trepte si convertizor, care aduce reactii imediate si mentine turatia motorului in limite auditive optime.

Opel propune multe tehnologii pe noul Astra Sports Tourer, precum sistemul Intelli-Lux LED® Pixel Light cu 168 de elemente LED, Intelli-Drive 1.0, adaptive cruise control si functie Stop & Go (pentru trsnamisis automata), vedere panoramica cu head-up display si camera video Intelli-Vision cu unghi de 360°. Demn de luat in seama este ca multe sunt disponibile in standard: avertizare de coliziune frontala cu franare automata de urgenta, detectarea pietonilor, avertizare la parasirea benzii, recunoasterea semnelor de circulatie, detectarea oboselii, precum si adaptive cruise control.

Concluzie

Opel stie sa faca break-uri, acesta nu este vreun secret ori vreo descoperire. Asa ca din punct de vedere functional, strict al ofertei de spatiu, ori al facilitatilor specifice unei astfel de caroserii nu aveam vreo emotie. In schimb, am descoperit mai mult decat arata fotografiile. Astra Sports Tourer vine cu o calitate interioara cum nu a mai avut vreodata un alta Astra, un asamblu bine lucrat, solid si foarte modern.

Noua plansa de bord Pure Panel este user friendly, are un meniu usor al sistemului de operare si se imbina perfect cu cele cateva comenzi fizice pentru comenzile rapide. Motoarele si transmisia automata cu opt trepte fac o echipa excelenta, genereaza consumuri mici de carburant si se simt bine atat in oras, cat si la drumuri lungi.

La randul lor, directia si suspensia sunt calibrate atent, iar pentru drumurile noastre intrevad o adaptabilitate buna, chiar si cu jantele mai mari, de 17 inci (sunt disponibiule si de 18 inci). Masina arata bine, are personalitate si se poate personaliza mai mult decat pana acum. O vad atat ca pe o alegere pentru familii si chiar flote, dar si ca o optiune la un SUV.

Share