Formula 1 inseamna in primul si primul rand competitie si competitia asta nu este intotdeauna corecta. Sezonul acesta se apropie de sfarsit si simt ca trebuie sa scot in evidenta atuurile sale: a fost un an spectaculos si imprevizibil pentru F1 in care s-au „nascut” niste piloti promitatori. Asta nu inseamna ca va fi si castigat de cel care merita cu adevarat.
Vettel a castigat cursa din Japonia fara drept de apel. A stralucit la Suzuka de la un cap la altul – inca din calificari. Nu pot in niciun caz sa spun ca germanul nu este un pilot bun, mai ales la cat de multi fani are in Romania. Totusi, am vazut anul acesta niste echipe de mijlocul clasamentului care au facut istorie cu niste clasari foarte bune pe grila.
Am vazut piloti necunoscuti care au castigat Mari Premii. Acesta urma sa fie anul unui underdog, dar, dupa Japonia, Vettel, cu masina sa de neoprit, este doar la 4 puncte in spatele unui Alonso care a tras trei sferturi de sezon de o masina proasta ce nu a reusit nici macar o data sa fie destul de rapida pe uscat cat sa ia pole position-ul.
Mai mult, in doua curse din ultimele patru spaniolul nici nu a avut ocazia sa isi apere titlul din moment ce a fost aruncat in decor de fiecare data de un Renault – intai Grosjean, apoi Raikkonen. Sunt 37 de puncte castigate in numai patru curse de Vettel si sa il vedem pe Alonso pe prima treapta a podiumului la finalul acestui campionat este aproape imposibil.
Formula 1 nici nu da foarte multe sanse pilotilor. Trei ani i-au trebuit lui Michael Schumacher sa isi dea seama ca nu mai are ce cauta in acest sport. Cel putin ca pilot, pentru ca sunt convinsa ca le este indispensabil celor de la Mercedes pe partea de dezvoltare si pregatire a masinii. La Suzuka s-a retras, nu cu foarte mare tam-tam, din nou, si a fost laudat de toata lumea – desigur nu pentru acesti trei ani, ci mai degraba pentru intreaga sa cariera.
Mai tanarul Raikkonen a aratat insa ca revenirile in Formula 1 nu sunt intotdeauna o greseala. Chiar daca nu a castigat pana acum, Ice Man este pe locul trei dupa ce a excelat in constanta.
Cred ca spectacolul din Formula 1 vine in valuri. Au fost anii lui Senna, a fost inceputul lui Schumacher, apoi sportul a fost parasit de cei mai multi telespectatori pentru acele momente in care toata lumea stia ce o sa se intample: “Ferrari castiga si cursa asta”.
Traim momentul in care in cel mai periculos sport – si spun periculos cu toata inima, mai ales dupa ce am vazut un articol in care Formula 1 era numit un sport “pentru domnisoare” pentru ca nu mai mor piloti – vine o generatie noua care poate oferi surprize si care imi poate implini visul: sa vad un campionat castigat de pilotul care pleaca in cursa cu dezavantajul masinii, dar cu un talent de nemasurat.
Si daca tot am ajuns la generatia noua, nu pot sa nu inchei cu minunatul Perez care s-a aratat prea entuziasmat de mutarea sa la McLaren si a ratat in Japonia, exact in cursa in care trebuia sa arate ce poate. Mexicanul a fost vanat pe buna dreptate de cele mai bune echipe si si-a gasit locul pana la urma la McLaren. Un mare castig pentru Ron Dennis, o mare pierdere pentru toate celelalte echipe.