
A doua generatie a modelului i30 a fost conceputa special pentru piata de pe Batranul Continent. Am testat versiunea diesel pentru a ne convinge cat de bine au inteles coreenii ce insemna un hatch de succes in Europa.
A doua generatie a modelului i30 a fost conceputa special pentru piata de pe Batranul Continent. Am testat versiunea diesel pentru a ne convinge cat de bine au inteles coreenii ce inseamna un hatch de succes in Europa. De la prima privire i30 ne-a impresionat placut cu designul atent studiat, chiar daca e putin cam incarcat pentru unele gusturi. Exista deja un limbaj de design specific marcii care se potriveste foarte bine cu caracterul acestei masini si ii ofera o personalitate aparte. Hyundai a produs aceasta masina special pentru Europa, i30 fiind proiectata in centrul tehnic al companiei cu sediul in Russelsheim, Germania, si produsa in Cehia. Influentele asiatice sunt doar la nivelul designului, in rest masina fiind croita dupa toate standardele europene.
Motor/Cutie de viteze
Asa cum ne-am obisnuit deja la modelele Hyundai, motorul este foarte placut in utilizare si in ciuda faptului ca este diesel zgomotul care patrunde in habitaclu este foarte bine filtrat. Chiar si atunci cand acul turometrului se apropie de zona rosie, nici zgomotul produs si nici vibratiile nu lasa impresia ca motorul ar vrea sa sara de la locul lui. Cei 110 cai putere sunt suficienti pentru aproape toate sarcinile zilnice iar motorul nu pare sa ramana fara suflu, fiind ajutat de o cutie de viteze cu sase trepte ce ofera un balans optim intre performante si consum. Selectarea treptelor de viteza sa face fara efort si suficient de precis pentru a nu ne tenta sa facem „economie” in momentul schimbului. Cu toate acestea, nu ne-am putut abtine sa nu profitam la maximum de elasticitatea motorului cu fiecare ocazie intalnita.
Dinamica/Performante
Suspensia este inca un element care face ca i30 sa fie o masina foarte placuta pentru drumurile noastre. Aceasta absoarbe fara prea multe comentarii toate denivelarile din asfalt si ofera celor aflati la bord posibilitatea de a calatori confortabil si in siguranta. Antifonarea este foarte buna si in cazul acestui model, zgomotele produse de suspensie la denivelari ajungand intr-o proportie destul de mica in habitaclu. Cei 260 Nm ai motorului sunt disponibili inca de la 1.900 rpm de unde asigura reprize bune chiar fara retrogradare.
Consumul mediu in timpul testului a fost de 5,8 l/100 km in situatia in care am folosit masina in proportii egale in traficul urban si extraurban. Suspensia ne-a dat o senzatie de siguranta chiar si atunci cand am depasit limita bunului simt pe viraje, aceasta nefiind depasita de situatie chiar daca nu se afla pe domeniul ei de activitate. Masina nu are un caracter sportiv iar modul „Sport” al directiei electrice nu reuseste sa schimbe situatia. Chiar daca isi face simtita prezenta, diferentele dintre Sport si Normal sunt prea mici pentru a conta.
Design/Confort
Pozitia la volanul lui i30 este confortabila, incadrandu-se in standardul acestei clase. Vizibilitatea este in general foarte buna cu exceptia zonei din dreptul oglinzilor retrovizoare care incomodeaza putin. Acestea sunt insa suficient de generoase pentru a manevra in siguranta masina in orice spatiu de parcare dar am fi preferat sa lasam toata grija in seama unor senzori.
Plansa de bord se prezinta cu acelasi design mai incarcat ca si exteriorul dar plasarea grupata a comenzilor pe consola centrala ajuta foarte mult la orientare. La baza ei se afla un spatiu de depozitare unde isi gaseste loc imediat un telefon mobil si alte obiecte de uz personal. Pentru cei amatori de muzica, tot aici se gasesc si conexiunile Aux si USB. In caz ca vreti sa ascultati muzica de pe telefonul mobil pe instalatia masinii prin intermediul conexiunii USB si sa-l incarcati in acelasi timp, puteti face acest lucru fara sa umpleti habitaclul de fire, toate mufele de care aveti nevoie fiind la zece centrimetri una de alta. Ne-am obisnuit deja ca pe volan sa se gasesca multe comenzi, iar i30 nu face exceptie. Pe langa deja obisnuitele butoane pentru instalatia audio si pilotul automat la i30 veti gasi tot pe volan dar usor ascunse comenzile computerului de bord plus inca un buton care schimba modul de asistare al directiei. Denumit FlexSteer acesta ofera trei moduri de functionare a sistemului electric de asistare variabila a directiei. Astfel aveti posibilitatea sa alegeti intre Confort, Normal si Sport in functie de situatie sau de gusturile fiecaruia. Modul Confort este foarte practic in oras unde conteza mai mult viteza de reactie decat precizia iar la manevrele de parcare s-a dovedit de un real folos. Modul Sport face ca directia sa fie ceva mai grea insa ne-am fi dorit sa fie si ceva mai comunicativa in acelasi timp.
Pasagerii de pe bancheta nu vor avea de ce sa se planga deoarece i30 ofera destul spatiu si pentru cap si pentru piciare, mai putin pentru cel aflat de pe locul din mijloc, care va trebui sa imparta spatiul cu cotiera centrala. Volumul portbagajului face fata activitatilor zilnice insa nu este potrivit pentru calatoriile foarte lungi. Pragul de incarcare este destul de inalt si se ingusteaza in partea de jos, facand mai greoaie incarcarea sau descarcarea obiectelor mari.
Concluzie
Hyundai i30 a atins maturitatea necesara pentru a se lupta de la egal la egal cu modelele europene „cu traditie”, fata de care ofera un stil de design original si o dotare mai buna. Motorizarea diesel este cea mai potrivita pentru acest model, singurul dezavantaj aici fiind lipsa unei transmisii automate, aceasta fiind disponibila doar pentru versiunea de motorizare 1,6 GDi. Hyundai ofera o reducere consistenta fata de pretul de lista pentru toate versiunile de echipare, ceea ce face ca i30 sa fie mai atractiv. Versiunea testata de noi, i30 1,6 CRDi Exclusive, are un pret de plecare de 17.054 euro la care mai trebuie sa adaugati doar vopseaua metalizata.