
Producatorii de automobile care deruleaza activitati in China isi prelungesc perioadele de inactivitate, iar multi dintre ei si-au evacuat expatii. Provincia Hubei, in care traiesc aproximativ 60 de milioane de locuitori si care este epicentrul virusului, ramane inchisa. Transportul in comun inspre si dinspre aceasta zona a fost suspendat, iar strazile orasului Wuhan, resedinta provinciei, sunt aproape goale.
De asemenea, multe zboruri dinspre SUA si Europa catre China au fost anulate, iar mai multe provincii chineze au prelungit vacanta de Anul Nou Chinezesc pana pe 10 februarie. Pana in prezent, la nivel oficial au fost raportate mai mult de 17.000 de cazuri de persoane infectate si 360 de decese.
Situatia este inca sub control, dar producatorii din domniul auto si-au luat masuri specifice. Volkswagen a anuntat ca fabrica din Jilin va ramane inchisa pana cel putin pe 10 februarie, iar alti producatori precum SAIC, Toyota, Ford, Nissan si BMW au luat masuri asemanatoare. Cel putin Toyota este si mai precauta, amanand deschiderea fabricilor pana pe 16 februarie, iar Nissan pana pe 14 februarie. Dongfeng, care desfasoara activitati de joint venture cu Renault, Honda si PSA se pare ca isi va redeschide portile pe 13 februarie. Suzuki are probleme cu furnizorii din China pentru productia din India.
Tesla a inchis Gigafactory din Shanghai si a decalat livrarile lui Model 3, care trebuiau sa debuteze la inceputul lunii februarie. In plus, fabrica din California ar putea fi afectata de lipsa anumitor componente. Aceeasi situatie se regaseste si la grupul FCA (Fiat Chrysler) pentru productia din Europa, cat si la Hyundai-Kia.