
Qashqai este modelul care are meritul de a fi impulsionat ireversibil vanzarile de SUV-uri in momentul aparitiei primei sale generatii. Iar decizia de atunci a lui Nissan de a inlocui prin Qashqai nu mai putin de trei modele (Almera, Almera Tino si Primera) s-a dovedit un pariu castigat, iar conceptul a fost replicat intre timp si de alti producatori.
A treia generatie a venit in momentul in care concurenta a facut, la randul ei, pasi mari inainte, si, de unde acum 10-15 ani se numarau pe degeete, SUV-urile compacte nu mai lipsesc acum din oferta nici unui producator auto. Ca atare si Qashqai progreseaza mult, trecand la o noua platforma a Aliantei Renault-Nissan, binecunoscuta CMF-C.
Pana sa intram in detaliile tehnice si dimensiuni, trebuie punctat faptul ca acest Qashqai aduce aproape la fel de multa imaginatie in design la partea frontala, pe cat de mult a surprins prima generatie. Imi aduc aminte ca atunci cand am condus prima data Qashqai Mk1 pe timp de noapte ,am descoperit ca din scaunul soferului se vedeau foarte bine luminile de pozitie plasate sus pe capota. Acum, la noul model, este o intrepatrundere de V-uri in zona calandrului si la nivelul farurilor LED. Din acest punct de vedere imaginea de marca este bine pusa in valoare.
Mai mut spatiu si infotainment modern
Comparativ cu vechea generatie a crescut cu patru centimetri in lungime (total 4,43 metri), trei in latime si inaltime, in vreme ce ampatamentul a evoluat minor, de la 265 la 267 cm. Si portbagajul ofera mai mult volum, mai precis 479 litri, cu 49 de litri mai mult decat la generatia anterioara.
Interiorul a devenit mai incapator, in special pe bancheta, unde locul pentru genunchi si cap va multumi fara probleme pasagerii de pana la 1,85 m. Accesul pe locurile din spate este, la randul sau, mult imbunatatit avand in vedere ca portiera se deschide la 85 de grade, o crestere semnificatica comparativ cu cele 70 de grade ale generatiei precedente.
Acum au aparut si gurile de ventilatie dedicate celor care stau in spate, pentru ca vechiul model nu ii “rasfata” cu astfel de dotare. In schimb, locul de depozitare din usa posterioara a ramas la fel de mic, fiind mai degraba un locas pentru un o sticla sau doza de batura. Merita o nota buna scaunele frontale, pentru ca au un sezut generos si ofera o sustinere laterala superioara. Mai mult, acum pot fi comandate si cu functie de masaj, asa cum am avut si pe masina de test.
Plusul de calitate al interiorului comparativ cu vechiul model este probabil cea mai percutanta impresie cu care ramai dupa un prim contact cu masina. Finisajele sunt mult mai atente, chiar in locurile in care nu prea privesti adesea, iar materialele, cel putin la partea superioara prezinta texture moi, fara reflexii deranjante.
Intreaga consola a schimbatorului de viteze este imbracata in piele, ceea ce face atmosfera mai “calda”, abatand atentia de la plasticele dure din partea inferioara a habitaclului, regasite de altfel la toate modelele din acest segment. Tot in jurul schimbatorului, care are o noua forma, in genul unei manse, Nissan foloseste un material care imita un fel de fibra de lemn glossy, care arata mai bine decat negrul glossy, folosit pe scara larga de majoritatea producatoprilor auto.
Qashqai nu duce lipsa de spatii de depozitare, fiind burdusit cu locasuri pentru pahare si sticle, ori alte obiecte de uz cotidian si ofera exclusiv soferului – prin intermediul butoanelor de pe volan – posibilitatea de a accesa toate functiile disponibile pe noul ecran central de 9 inci sau pe instrumentarul de bord digital, de 12,3 inci. Sa le luam pe rand.
Display-ul de pe consola centrala este positionat mult mai bine decat la vechiul model, fiind in raza vizuala a soferului. Arata bine, are un layout destul de colorat, odera conectivitatea Android Auto si Apple CarPlay (acesta fara fir) si are un meniu cu care trebuie sa te acomodezi putin din punct de vedere al logicii meniurilor. De altfel, raspunsul la comenzi nu este cel mai rapid, fiind destule situatii in care delay-ul este foarte vizibil.
Instrumentarul de bord poate fi configurat in mai multe layout-uri, fiind, din punctul meu de vedere, un punct de atractie mai important decat display-ul central. Majoritatea operatiunilor se pot face de pe volan, dar Nissan a lasat si cateva butoane fizice pe plansa de bord, inclusiv zona de climatizare.
Comportament dinamic
Noua generatie a renuntat la motorizarile diesel, mergand pe cartea electrificarii. Acest motor este cunoscut de la vechea generatie, dar si de pe alte modele ale Aliantei. Are 1.33 litri si dezvolta 156 CP la 5.500 rpm, respectiv un cuplu maxim de 270 Nm intre 1.800 si 3.750 rpm. Pe Qashqai motorul termic este asociat cu un sistem mild-hybrid pe 12V care are un rol minor asupra consumului.
De fapt, sarcina sa este sa opreasca motorul cu ardere interna cand viteza de deplasare scade sub 18 km/h, in momentele de deceleratie premergatoare unei stationari la semafor, de exemplu. In plus, ajuta cu un cuplu suplimentar de 6 Nm si inca 5 CP in situatiile in care se accelereaza puternic. Oricum, din punct de vedere al consumului, cifrele au fost cam mari.
Pe un parcurs de 292 km, din care 80 km urban si restul pe autostrada cu viteza de 120 – 130 km/h am inregistrat o medie de 9 l/100 km. Aici trebuie mentiuonat ca versiunea de fata, 4×4, cu transmisie CVT X-Tronic, cantareste la gol 1.645 kg. Cu aceste cifre, Qashqai-ul testat de noi este creditat sa sprinteze pana la 100 km/h in 9,9 secunde.
Motorul se remarca prin nerv si liniaritate, iar datorita unei insonorizari mult mai bune masina a devenit extrem de silentioasa, inclusiv in timpul ruperilor de ritm. Care, ruperi de ritm, sunt gestionate bine de CVT, care simuleaza extrem de real sase trepte ale unei transmisie “clasice” automate. Elasticitatea isi face simtit aportul in oras, cand rularea este lina, la turatii mici si fara cea mai mica vibratie transmisa in habitaclu.
Interesanta este insa si prestatia la viteze mai mari, ori in acceleratii, cand impresia este a unei masini agile, foarte proactive si cu resurse interesante de putere si cuplu. Plus ca transmisia se comporta foarte bine si in aceste cazuri, cand nu mai mentimne motorul turat in continuu, la tonuri zgomotoase, precum un CVT obisnuit.
Versiunea 4×4 vine si cu punte spate multibrat, in combinatie cu imensele jante de 20 de inci. La o prima vedere, marimea rotilor ar putea duce cu gandul la socuri pe asfalt stricat sau o filtrare anevoioasa a denivelarilor pe drumuri proaste, insa masina este aproape “insensibila” si poti merge sustinut pe suprafete de macadam ori prost asfaltate (a se citi gaurite) fara a sari incolo si-n coace.
Si pe drumuri virajate noul Qashqai se comporta mai bine decat generatia veche, fiind mai comunicativ. Cu toate acestea, nu are sportivitatea unei Mazda sau a unui Ford, ruliul facandu-si aparitia destul de repede in timpul schimbarilor bruste de directie la viteza mare. Directia cu asistare electrica se comporta bine in majoritatea situatiilor, avand o promptitudine laudabila, dar nu si o precizie exceptionala. Oricum, pentru un SUV si pentru scopul in care va fi folosita masina, comportamentul dinamic este foarte bun.
Concluzii
Noul Qashqai isi respecta cartea de vizita, fiind unul dintre modelele simbol ale segmentului. Japonezii au perfectionat reteta, pastrand caracteristicile care au facut cariera pe generatiile anterioare siu imbunatatind punctele bevralgice: silentiozitatea, confortul, sistemul de infotainment, sistemul de rulare, logica de fuctionare a transmisiei.
Acum avem o masina foarte confortabila si destul de rapida pentru a multumi si clientii care se orientau spre competitori mai dinamici. Echipamentele disponibile s-au inmultit si s-au diversificat, astfel ca lista de alegeri este mult mai bogata acum.
Modelul de fata,in echiparea Qashqai Tekna Plus, cu tractiune integrala si transmisie CVT, are un pret de lista de 34.570 euro, cu TVA inclus, la care se adauga optionale de 1.300 euro (jantele de aliaj de 20 de inci – 500 euro si caroseria in doua tonuri – 800 de euro). Altfel, echiparea standard este absolut completa, cu scaune fata cu masaj, cruise control auto-adaptiv ProPILOT cu functie Stop & Go, asistenta la mentinerea pe banda de circulatie, parbriz si volan incalzite, plafon panoramic, head-up display si lista poate continua. Pentru mai multe detalii, restul echiparilor si preturile optionalellor, configuratorul Nissan este cel mai bun ghid.