HighlightSpecial

Inovatie revolutionara: Bosch rezolva problema emisilor la motoarele diesel

De 26 aprilie 2018No Comments

Exista viitor pentru motoarele diesel. Astazi vrem sa punem punct, odata pentru totdeauna, dezbaterii privind declinul tehnologiei diesel”, a declarat CEO-ul Bosch, Volkmar Denner, in cadrul conferintei de presa anuale a companiei, un progres decisiv al tehnologiei diesel. Noile dezvoltari Bosch ar putea permite producatorilor de autovehicule sa reduca emisiile de oxizi de azot (NOx) atat de drastic incat sa respecte deja viitoarele limitari.

Valori record in conditii reale de conducere: 13 mg NOx pe kilometru

Din 2017, legislatia europeana a cerut ca noile modele de autovehicule pentru pasageri, testate in conformitate cu RDE pe un traseu cu drumuri urbane, extraurbane si autostrazi, sa emita cel mult 168 miligrame de NOx pe kilometru. Din 2020, aceasta limita va fi redusa la 120 miligrame. Dar, chiar si astazi, autovehiculele echipate cu tehnologia diesel Bosch pot atinge 13 miligrame de NOx in cadrul ciclului de testare RDE. Aceasta inseamna aproximativ o zecime din limita care se va aplica incepand cu 2020. Si chiar in cazul deplasarii in conditii urbane deosebit de dificile, cand parametrii testarii depasesc cerintele legale, emisiile medii ale autovehiculelor de test Bosch sunt de 40 de miligrame pe kilometru. Inginerii Bosch au ajuns la acest progres decisiv in ultimele luni.

O combinatie de tehnologie avansata pentru injectia de carburant, un sistem nou dezvoltat pentru administrarea aerului si un sistem inteligent pentru administrarea temperaturii au facut posibila obtinerea acestor valori atat de scazute. Emisiile NOx pot ramane acum sub nivelul admis in orice conditii de trafic, indiferent daca autovehiculul este condus cu viteza sau incet, in conditii de inghet sau la temperaturi de vara, pe autostrada sau in trafic urban aglomerat. „Motorul diesel va ramane o optiune pentru traficul urban, indiferent daca soferii sunt comercianti sau navetisti,” a spus Denner.

Bosch facut dovada acestui avans inovator in cadrul unui eveniment major de presa la Stuttgart. Zeci de jurnalisti, atat din Germania, cat si din strainatate, au avut oportunitatea de a conduce autovehiculele de test prevazute cu echipamente mobile de masurare in traficul aglomerat al orasului, in conditii deosebit de dificile. Rezultatele inregistrate de jurnalisti, impreuna cu traseul deplasarii, pot fi consultate aici. Intrucat masurile de reducere a emisiilor NOx nu au un impact semnificativ asupra consumului, motorul diesel isi mentine avantajul economiei de carburant, al emisiilor CO2, protejand prin urmare climatul.

Inteligenta artificiala poate imbunatati performanta motoarelor cu ardere interna

Chiar si cu acest avantaj tehnologic, motoarele diesel nu au atins inca potentialul complet de dezvoltare. Bosch isi propune acum sa utilizeze inteligenta artificiala pentru a dezvolta aceste descoperiri tehnologice de ultima ora. Acest lucru va marca un alt pas spre un punct major de referinta: dezvoltarea unui motor cu ardere care, cu exceptia CO2, nu are aproape niciun impact asupra aerului ambiant.

Credem cu tarie ca motoarele diesel vor continua sa joace un rol important in ce priveste mobilitatea viitoare. Pana cand mobilitatea electrica isi va face loc pe piata, vom continua sa avem nevoie de aceste motoare cu ardere extrem de eficiente,” a spus Denner.

Obiectivul sau ambitios pentru inginerii Bosch este dezvoltarea unei noi generatii de motoare diesel si cu benzina fara emisii semnificative de particule sau NOx. Chiar si Neckartor din Stuttgart, un punct negru notoriu pentru poluare, doreste ca viitoarele motoare cu combustie interna sa fie responsabile pentru nu mai mult de un microgram de NOx pe metru cub de aer ambiant – echivalentul unei patruzecimi, sau 2,5 la suta din limita actuala de 40 de micrograme pe metru cub.

Intrebari si raspunsuri

Prin ce se distinge noua tehnologie diesel?

Pana acum, doi factori au impiedicat reducerea emisiilor NOx in cazul autovehiculelor diesel. Primul dintre acestea este stilul de conducere. Solutia tehnologica dezvoltata de Bosch este un sistem de administrare a debitului de aer cu raspuns foarte rapid pentru motor. Un stil de conducere dinamic cere o recirculare la fel de dinamica a gazelor de esapament. Acest lucru poate fi obtinut prin utilizarea unui turbocompresor optimizat RDE, care reactioneaza mai rapid decat turbocompresoarele conventionale. Datorita recircularii gazelor de esapament de inalta si joasa presiune, sistemul de administrare a debitului de aer devine chiar mai flexibil. Acest lucru inseamna ca soferii pot conduce cu viteza fara o crestere a emisiilor. La fel de importanta este influenta temperaturii. Pentru a asigura conversia optima de NOx, temperatura gazelor de esapament trebuie sa fie de peste 200 de grade Celsius. In traficul urban, autovehiculele ating rar aceasta temperatura. De aceea, Bosch a optat pentru utilizarea unui sistem sofisticat de administrare termica pentru motorul diesel. Acesta regleaza in mod activ temperatura gazelor de esapament, asigurand astfel faptul ca sistemul de evacuare ramane suficient de cald pentru a functiona intr-un interval de temperatura stabil si ca emisiile raman la un nivel scazut.

Cand va fi gata de productie tehnologia?

Noul sistem diesel Bosch se bazeaza pe componente care sunt deja disponibile pe piata. Este disponibil pentru clienti imediat si poate fi integrat in proiectele de productie.

De ce este traficul urban mai solicitant decat cel extraurban sau autostrada?

Pentru a asigura conversia optima de NOx, temperatura gazelor de esapament trebuie sa depaseasca 200 de grade Celsius. Aceasta temperatura este rareori atinsa in traficul urban, unde masinile sunt blocate in ambuteiaje sau trafic lent. Prin urmare, sistemul de evacuare se raceste. Noul sistem de administrare termica Bosch remediaza aceasta problema prin reglarea activa a temperaturii gazelor de esapament.

Reglarea temperaturii necesita montarea unui dispozitiv de incalzire auxiliar de 48 volti in sistemul de evacuare a gazelor sau alte componente similare?

Noul sistem diesel Bosch se bazeaza pe componente deja disponibile pe piata si nu necesita niciun sistem electric suplimentar de 48 de volti la bord.

Va face noua tehnologie Bosch ca motorul diesel sa fie mult mai scump?

Tehnologia diesel Bosch se bazeaza pe componente deja utilizate in cazul autovehiculelor aflate in productie. Avansul decisiv provine dintr-o noua combinatie de tehnologii existente. Nu necesita piese suplimentare. Asadar, reducerea emisiilor nu va face ca autovehiculele diesel sa aiba un pret mai putin accesibil.

Isi va pierde motorul diesel avantajul economiei de carburant si protejarii climatului care urmare a noii tehnologii?

Nu. Obiectivul inginerilor nostri a fost clar: reducerea emisiilor NOx si pastrarea avantajului diesel din punct de vedere al emisiilor CO2. Motorul diesel va continua sa fie o optiune prietenoasa pentru climat.

Share

Leave a Reply

1 + 2 =