
Chiar de la aparitia sa, Peugeot 3008 a adus un nou suflu vizual marcii si un interior transpus aproape direct din conceptele pe care le vedeam la saloanele auto. Chiar si asa, multi isi doreau si tractiune integrala, pentru ca reteta sa fie completa. Asteptarea a luat sfarsit si, datorita electrificarii, versiunea plug-in hybrid ofera acum doua punti motoare si un total de 300 CP.
Grila proeminenta si blocuri optice high-tech fragmentate de nervurile caroseriei, stopurile cu tehnologie LED au deja o semnatura aparte, mai ales in urma faceliftului, care a adus masinii o nota de eleganta in plus. Privita din lateral, masina dezvaluie o linie solida, cu oarecare trimiteri catre un SUV coupe, datorita designului partii posterioare, chiar daca portierele spate sunt mari si fara incercari de a disimula manerele in montant.

Inventiv la interior
Peugeot 3008 este, in continuare, modelelul din segment cu unul dintre cele mai tehnologizate interioare, cu un stil neconventional si sofisticat, poate chiar usor aglomerat. Plansa de bord este stratificata pe doua niveluri, partea inferioara lasand loc unor materiale diferite, unele cu prezenta calda, organica. Display-ul central, plantat in plansa de bord, are o lizibilitate foarte buna chiar sub razele soarelui, dar adevaratul deliciu il reprezinta tabloul de bord.
Complet digital, se poate configura intr-o mare varietate de stiluri si culori, poti alege ce informatii sa vezi in modulele din stanga si dreapta si poti opta pentru afisarea vitezometrului si turometrului in moduri delicios de ciudate. Desigur, poti avea in fata ochilor, pe suprafata mare in centrul tabloului de bord informatiile sistemului de navigatie, o solutie foarte practica si intalnita din ce in ce mai des in ultima vreme.

La 3008, configuratia i-Cockpit este mai ergonomica decat la modelele mai mici din gama, gen 208, in sensul ca instrumentarul nu mai este acoperit partial de micul volan peste care te uiti. Sigur, pentru a exploata totul in materie de infotainment iti trebuie exercitiu, pentru ca nu este mereu intuitiv, dar rezultatul este spectaculos. Display-ul central, de 10 inci, vine cu o grafica buna si ofera cam tot ce se poate in materie de conectivitate si asistenta in aceasta clasa. Pe langa clasicul Bluetooth, avem conectivitate Apple CarPlay si Android Auto, vedere video 360 de grade si chiar Night Vision (optional, pentru 1.2367 euro).
Consola centrala vine cu un alt artificiu de design, doua randuri de butoane fizice complet diferite. Cele inferioare – comenzi rapide ale climatizarii si butonul de armare a portierelor – sunt atat de bine integrate in plansa de bord, incat sunt aproape de neobservat daca nu ai vedea pictogramele de deasupra. In schimb, linia principala are butoane cromate, desenate in acelasi motiv al ghearelor leului, care se leaga fluent de insertiile cromate de pe consolar. Schimbatorul cutiei automate, ce seamana cu un joystick, a fost implementat si pe alte modele din gama, ba chiar si pe noile modele Opel.
La volan, sentimentul este unul aparte, pentru ca esti putin izolat si inconjurat de comenzi orientate spre tine. Ceva ca un post de pilotaj, care iti da senzatia ca a fost creat pentru tine. In toata aceasta complexitate mai sunt si detalii de ergonomie, care necesita obisnuinta pentru a le opera intuitiv si rapid.
Fiind un model de referinta pentru Peugeot, constructorul francez nu a facut rabat de la calitate, totul fiind imbinat corect si in ideea de stil. Spatiul este la un nivel bun pentru un SUV de clasa compacta, la fel si posibilitatile de depozitare. In cazul hibridului 4×4 insa, portbagajul pierde din volum, de la 520 litri in versiunea 4×2 la 395 de litri pentru tractiunea integrala.

Plug-in, 4×4 si 300 CP
Ei bine, da, Peugeot 3008 are tractiune integrala, iar acest lucru se face prin antrenbarea puntii spate de catre un motor electric. Prin urmare, fara legatura directa cu rotile fata prin arbore cardanic. Iar acest lucru inseamna reactivitate instantanee si motricitate laudabila, cu unghiuri rezonabile de trecere: 20 de grade pentru atac si 29 de grade degajare si garda la sol de 219 mm. Insa trebuie tinut de marimea anvelopelor, pentru ca 3008 este, in primul rand, un SUV cosmopolit, cu accente premium, iar acest lucru inseamna ca uneori forma este mai importanta decat functia. Iar cu jantele de 19 inci si anvelopele cu talon mic va trebui sa fii foarte atent pe unde calci cu roata. Pe de o parte ca poti taia relativ repede pneul, dar si pentru a evita zgarierea jantei.
Chiar am abordat o portiune de drum cu noroi, unde tractiunea integrala si-a intrat in rol. Isi face treaba corect, distribuie cuplul cand si unde trebuie, iar pe suprafete denivelate nu am avut nici un moment emotii ca voi atinge pragurile sau consolele. Iar cu 300 CP, 3008 este si rapid, cu 5,9 secunde pana la 100 km/h. Nu va asteptati insa la explozii de ritm, pentru ca dezvoltarea dinamica se face progresiv, fara varfuri cuplu percutante, care sa te infunde in scaun. Pentru reprizele cutia stie ce sa faca, in majoritatea cazurilor, chiar daca nu este una cu dublu ambreiaj.

Tinuta de drum este una adaptata pentru sosea si dinamica, dar nu trebuie uitat ca acest hibrid cantareste la gol 1.833 kg. Iar de aici rezulta inertie la schimbarea maselor, dar si aparitia ruliului – este adevarat, tarziu si predictibil – cand se merge sportiv. Suspensiile nu tolereaza foarte bine suprafetele cariate, dar lipesc masina pe asfalt bun. Este un mix cu accent catre fermitate, care nu pune insa probleme de confort. Modurile de condus sunt adaptate sistemului hibrid, putandu-se alege intre mai multe programe, precum rularea Hybrid, Sport sau Zero Emission. In cel din urma se poate merge exclusiv electric aproape 60 de km, bateria avand o capacitate de 13,2 kwh. Incarcarea acesteia dureaza aproximativ 7 ore la o priza casnica si maxim 2 ore la o statie wallbox.
Buget
Modelul testat costa 52.538 euro, TVA inclus, din care se pot scadea aproximativ 4.000 de euro prin programul Rabla Plus. In acest pret, echiparea standard ofera, printre altele, tapiterie piele + Alcantara, climatizare automata, faruri full LED, asistent faza lunga, sistem de infotainment cu ecran de 10 inci, sistem audio HiFi Focal, sistem video 360 de grade si parcare semiautomata, scaune fata cu incalzire si masaj, cruise control cu functie Stop&Go si o serie de sisteme ADAS.