
Afla cateva dintre secretele unui vanzator de succes de la realizatorul emisiunii „Masini pe Alese: In Jurul Lumii”, Mike Brewer. Emisiunea poate fi urmarita in fiecare duminica de la ora 19:00 pe Discovery Channel.
Voom.ro: Ca primă întrebare aş vrea să ştiu de ce e nevoie pentru a fi un vânzător de succes în industria auto?
Mike Brewer:Ei bine, pentru a fi un vânzător de succes este nevoie de onestitate. De onestitate şi de cunoştinţe, pentru că, în ziua de azi când avem internetul, majoritatea oamenilor ştiu exact ce maşini cumpără. Uneori ştiu chiar mai mult decât cel care vinde maşina, aşa că acesta trebuie întotdeauna să aibă cunoştinţe temeinice despre maşină şi să fie cât mai onest posibil. Nu minţiţi niciodată când vindeţi o maşină, pentru că minciunile ies la lumină şi veţi fi privit ca un vânzător de maşini necinstit, fără prea mare succes. Deci asta ar fi, onestitate şi pricepere.
Voom.ro: Mike, ştii că toate maşinile au personalităţi puternice, cum crezi că vor fi văzute modelele din 2014 peste 20-30 de ani?
Mike Brewer:O întrebare foarte bună, e un lucru la care mă gândesc de fiecare dată când particip la un show auto. Când, împreună cu jurnaliştii, stăm în jurul maşinilor moderne din ziua de azi, adesea ne întrebăm dacă peste 30-40 de ani vom privi aceste maşini cu aceeaşi nostalgie cu care ne uităm în momentul de faţă la maşinile de acum 30-40 de ani şi adevărul e că sunt anumite maşini care şi-au păstrat personalitatea puternică, dar aş spune că nu. Cred că în ziua de azi maşinile sunt construite ca să fie practice, să te ducă de la birou, de la locul de muncă acasă, sunt un instrument de afaceri sau pentru familie. Astăzi maşinile sunt mai mult practice şi funcţionale în detrimentul personalităţii şi nu-mi pot imagina că peste vreo 30 de ani ne vom da întâlnire la vreun show auto să vedem noua Skoda Octavia. Pur şi simplu nu cred că se va întâmpla aşa ceva. Şi e destul de păcat, deşi mai sunt producători care construiesc maşini cu caracter, Morgan, Bentley, încearcă să dea personalitate maşinilor, iar alţii optează pentru un design interesant, dar nu cred că nostalgia pe care o avem acum faţă de vechile modele va mai exista în viitor.
Voom.ro: Aş vrea să te întreb dacă ai plătit vreodată pentru o maşină mai mult decât merita şi dacă nu, spune-ne cum ai reuşit să scoţi un preţ bun. Sau e vorba doar de un studiu de piaţă făcut înainte pentru a nu face niciodată această greşeală?
Mike Brewer:Da şi asta e o întrebare foarte bună. Mi s-a întâmplat să cumpăr maşini pentru care am plătit mai mult decât meritau când am filmat Wheeler Dealers şi Wheeler Dealers Trading Up şi asta pentru că eu cred că dacă o maşină mă face să dau pe ea mai mulţi bani decât merită, sigur voi mai găsi şi eu pe încă cineva care să vrea să plătească mai mult, ba chiar cu ceva în plus faţă de cât am plătit eu. Deci nu e aşa o problemă dacă plăteşti mai mult pentru o maşină, un sfat bun ar fi ca întotdeauna să dai maximul pe care ţi-l permiţi pentru cea mai bună maşină posibil. Însă când vreau să cumpăr o maşină întotdeauna mă tocmesc, încerc să fac cea mai bună afacere şi secretul în negociere este să găseşti punctul slab fie la maşina pe care o cumperi, fie la persoana care o vinde şi să încerci să nu aveţi o conversaţie de business ci una emoţională, ăsta e secretul unei bune negocieri. Trebuie treci de la business la personal şi vă pot da un exemplu în acest sens. Dacă ar fi să cumpăr o maşină de la cineva şi m-aş axa doar pe business tot ce am vorbi ar fi vreau 10.000 lire pe maşina asta, vreau 10.000 de lire pe mașină. Dacă aş merge pe latura personală, i-aş spune „Îţi dau 9.00 de lire pe maşină şi cu banii ăştia îţi poţi duce familia într-o vacanţă de lux de cinci stele”. Şi după ce îi atingi cu partea personală, încep să reducă din preţ. E logic?
Voom.ro: Ok, da ar fi minunat. Ţi se întâmplă câteodată să faci eforturi să cumperi o maşină care îţi place cu adevărat şi apoi să nu te mai poţi despărţi de ea? Să zicem că e o maşină foarte frumoasă pe care ai făcut-o să arate foarte bine, ţi se întâmplă să păstrezi pentru tine maşinile din show sau poate să le cumperi pentru familie sau prieteni?
Mike Brewer: Încă o întrebare excelentă. Fiecare maşină, iar în showul Wheeler Dealers, nu Trading Up, tocmai urmează să sărbătorim cea de-a 100 maşină restaurată în acest nou sezon şi răspund cu mare sinceritate la această întrebare, cu mâna pe inimă pot spune că din ultimele 100 de maşini mi-aş fi dorit să le păstrez pe toate, dacă aş fi putut pe toate le-aş fi păstrat. Dar dacă ar fi păstram maşinile nu mai aveam showul TV, fiindcă despre asta e vorba, la final trebui să vindem maşina. Totuşi, au fost maşini de care ne-am ocupat şi care m-au vrăjit atât de tare că la final am cumpărat exact aceeaşi maşină şi pentru mine şi acum există două exemple. Două maşini americane, una e un Mustang Fastback din 1967, după ce am terminat cu maşina pentru show am cumpărat una şi pentru mine şi mai e şi un Chevrolet Camaro din 1968 de care ne-am ocupat în primul sezon din Trading Up. M-am îndrăgostit atât de tare de maşina respectivă, încât am cumpărat una şi pentru mine şi cred că lucrul ăsta se va repeta în viitor pentru că urmează multe alte episoade şi dragostea mea pentru maşini nu dispare. La cum stau lucrurile, biata mea soţie va trebui să mai scoată nişte cutii din garaj pentru că voi avea nevoie de spaţiu pentru maşini.
Voom.ro: Ne poţi spune, te rog, trei maşini pe care ar trebui să le conducem măcar o dată în viaţă?
Mike Brewer:Aah! Bună întrebare. Grozavă. Trei maşini pe care ar trebui să le conducem măcar o dată în viaţă. OK, prima ar fi un Mini, absolut fiecare om din lume ar trebui să conducă un Mini măcar o dată în viaţă şi mă refer la modelul original, nici o altă maşină nu te poate face să simţi că eşti în contact cu drumul cum o poate face un Mini original, cu adevărat simţi că ai fi una cu drumul. Cea de-a doua maşină care ar trebui condusă, şi e ciudat că spun, asta dar toată lumea ar trebui să conducă un Alfa Romeo. Spun asta pentru că Alfa Romeo este o maşină italiană absolut fermecătoare cu un eşapament puternic, o simţi cum pulsează, te simţi una cu maşina şi dacă ajungi să conduci un Alfa Romeo Spider, convertibilă, auzi zgomotul minunat care vine de la ţeava de eşapament şi de la motor. Desigur, cea de-a treia maşină pe care ar trebui să o conducem măcar o dată în viaţă ar fi o maşină extrem de performantă, un Ferrari sau un Maserati. Dacă ajungeţi la volanul unei astfel de maşini folosiţi-o la maxim, apăsaţi pedala la podea, ascultaţi zgomotul motorului, simţiţi cum vă lipeşte cu forţă de spătarul scaunului, cum ne face să înţelegem cât de bine sunt construite aceste maşini, uluitoare din punct de vedere tehnic, cum efectiv te propulsează pe drum. Aş spune deci: Mini, Alfa Romeo şi Ferrari.
Voom.ro: Mike, aş vrea să te întreb dacă astăzi e mai uşor să vinzi o maşină second-hand recondiţionată faţă de acum 15 – 20 de ani?
Mike Brewer:Păi da, e mult mai uşor acum, lumea maşinilor clasice s-a dezvoltat incredibil de mult în ultimii 15 ani. Acum 15 de ani, maşinile clasice erau privite ca ceva pentru taţii sau bunicii noştri sau pentru oamenii bogaţi, fiindcă erau singurii care îşi puteau permite maşini clasice bune, însă astăzi maşinile clasice sunt mult mai accesibile şi asta din două motive. În primul rând pentru că oamenii preferă să îşi pună banii în bunuri palpabile şi în al doilea rând, şi aici răspund şi la una din întrebările anterioare, maşinile din ziua de azi nu prea au personalitate şi oamenii preferă să conducă ceva nostalgic, cu personalitate, de asta maşinile clasice sunt tot mai căutate şi mai uşor de vândut în momentul de faţă. Acum 11 ani, când am început Wheeler Dealers, făceam mari eforturi pentru a vinde maşinile la finalul showului, dar astăzi mii de oameni trimit emailuri emisiunii şi ne imploră să le vindem maşinile recondiţionate, deci aş spune că da, e mult mai uşor acum.
Voom.ro: Ai constatat mari schimbări în industria auto? Calitatea e în scădere sau în creştere? Fiindcă sunt oameni care susţin că ar fi o scădere a calităţii maşinilor şi alţii care cred că pe măsură ce partea electrică e tot mai importantă la o maşină acestea devin mai bune. Tu ce părere ai?
Mike Brewer: O nu, după părerea mea, şi asta e doar părerea mea, calitatea maşinilor produse în prezent e fantastică, maşinile sunt fabricate acum mai bine decât au fost vreodată în istoria auto. E adevărat că în trecut au fost câteva modele foarte proaste, mai ales în Marea Britanie, înspre final Rover, MGşi British Leyland au făcut nişte maşini absolut îngrozitoare, deloc fiabile. Şi Fiat a făcut nişte modele oribile în trecut care nu mai există, s-au distrus şi nu mai există. Însă în prezent piaţa producătorilor auto este foarte, foarte competitivă şi majoritatea producătorilor sunt de fapt deţinuţi de rivalii lor, de exemplu Renault şi Nissan sunt împreună şi companii cum ar fi Seat, Volkswagen, ba nu Volkswagen deţine Seat, Skoda, Bentley, Audi toate aceste maşini au tehnologii comune şi sunt construite pentru a fi cu adevărat fiabile, de o calitate mult mai bună, poţi cumpăra maşini mult mai bune astăzi. Acum 10 ani n-ai fi putut cumpăra o maşină de familie cu aer condiţionat, airbag-uri, navigaţie satelit, jante din aliaj, vopsea metalică, trapă duală, geamuri şi oglinzi electrice, pe când astăzi toate astea par opţiuni standard la maşinile de familie şi au o calitate mult mai bună.
Voom.ro: Imi poţi spune te rog care a fost prima maşină pe care ai recondiţionat-o şi care ar fi o maşină pe care ţi-ai dori să o recondiţionezi dar nu ai reuşit încă?
Mike Brewer:Păi, prima maşină pe care am recondiţionat-o a fost un Mini Mark 1, am un Mini mititel care a fost prima mea maşină recondiţionată vreodată şi iubesc efectiv maşina asta, m-a ajutat să ies la drum, să îmi vizitez prietenii pentru prima oară, să merg la mare, puteam să merg la Londra sau să fac tot ce îmi doream în micuţa maşină care era ca o capsulă a timpului ce mă ducea peste tot. Însă maşina avea nevoie de întreţinere constantă pentru a putea funcţiona, aşa că am restaurat-o eu cu tatăl meu, i-am schimbat roţile, i-am schimbat interiorul, am lucrat la motor, am revopsit-o şi cam asta a fost prima mea recondiţionare. O maşină pe care încă n-am ajuns să o recondiţionez dar mi-ar plăcea să o fac la Wheeler Dealers…mai sunt multe astfel de maşini. Încă nu ne-am ocupat de niciun Rolls Royce şi la cele 100 de maşini pe care am lucrat până acum, cred ca un Rolls Royce ar trebui să se regăsească în următoarele 100, ar fi frumos pentru că e o maşină lucrată manual de specialişti, ceea ce înseamnă că la dezasamblare ştii că diferitele părţi au fost făcut exclusiv pentru maşina respectivă, că ar fi minunat să poţi reface partea respectivă, să o recondiţionezi. Aşa că mi-ar plăcea foarte mult să recondiţionăm un Rolls Royce în viitor.
Voom.ro: Da, Mike, pe care dintre principalii trei producători din lume îi preferi? Mă refer la Statele Unite, Europa sau Asia..
Mike Brewer:Bun, în Statele Unite am fost întotdeauna un mare fan al mărcii Ford aşa că pentru SUA aş alege Ford. Ştiţi că piaţa americană e imensă, există General Motors, apoi Dodge şi Ford şi aş spune că Ford e marca la care mă opresc. În Europa m-aş fixa pe Volkswagen şi nu vorbesc doar de marca Volkswagen, ci şi despre Audi, Seat, Skoda, fiindcă fac nişte maşini minunate, se descurcă foarte bine. Şi dacă e să privim înspre Asia, cred că e o adevărată surpriză cum a evoluat calitatea maşinilor de aici în ultimii 10 ani, cum au schimbat efectiv piaţa şi preţul maşinilor, şi aici mă refer la Kia. Cei de la Kia au făcut o treabă foarte bună, acum există saloane auto Kia Shock în America, în California şi sunt dealeri auto care vând 450 de maşini pe lună, în aşa măsură a reuşit Kia, o maşină coreeană, să se impună pe piaţa americană. Deci se descurcă incredibil de bine.
Voom.ro: Mike, ne poţi spune te rog ce maşină conduci în momentul de faţă?
Mike Brewer: A! Da. În momentul de faţă, dacă urmăriţi Wheeler Dealers aţi observat că folosesc un Mitsubishi Shogun care în Europa se numeşte Pajero, asta e maşina pe care o folosesc pentru show, dar eu personal, dat fiind că v-am spus că sunt un mare fan Ford, eu conduc un Ford S-Max, o maşină de familie, practic, un Ford S-Max absolut normal, o maşină pe care o iubesc, e un vehicul minunat cu care să te deplasezi şi în care să lucrezi.
Majoritatea oamenilor cred că am Bentley sau un Rolls Royce sau poate un Ferrari, pentru că fac televiziune de aşa mult timp, dar nu, nu sunt genul. Conduc o maşină absolut obişnuită.
Voom.ro: |Poti sa ne dai câteva detalii despre colecţia ta personală de maşini?
Mike Brewer: În colecţia personală am câteva maşini. Am început să le colecţionez cu mulţi ani în urmă, cu un Volvo P1800, P1800 care este un Volvo sport uluitor din anii 1960, mi-am cumpărat o astfel de maşină. De fapt soţia mea Michelle mi-a cumpărat această maşină, mi-a făcut-o cadou, eu am recondiţionat-o, e o maşină pe care o iubesc, un vehicul uluitor. Apoi, în ultimii ani am tot călătorit în America pentru a filma Wheeler Dealers şi Trading Up şi acolo, în America, m-am îndrăgostit de maşinile clasice americane, aşa că mi-am cumpărat un Mustang Fastback din 1967, pe care l-am recondiţionat complet şi care e o maşină superbă. Mai am şi un Chevrolet Camaro SS din 1968, o maşină puternică, foarte rară şi foarte căutată, din aceeaşi perioadă cu Mustangul, pe care o recondiţionez complet în prezent. De curând, am salvat un Crewbus Bedford CA din 1960, care e cam…poate nu ştiţi ce e, arată cam ca un microbuz VW, un minibus, aşa arată, practic este echivalentul britanic şi am recuperat o astfel de maşină care acum intră în restaurare completă. Mai am şi o colecţie de scootere de care sunt foarte mândru. Îmi plac scooterele Vespa şi Lambretta din anii ’50, ’60 şi ’70, aşa că am un Vespa 150 Sprint din 1968, un Vespa complet recondiţionat şi mai am şi un Vespa Primavera din 1973, un scooter mic foarte rar, la fel de minunat, şi cum săptămâna viitoare mă întorc în America pentru a filma noi episoade, deja am ochit câteva maşini pe care mi-ar plăcea să le am în colecţie, dar încă nu le-am cumpărat.
Voom.ro: Din experienţa ta cu vânzările, cu oamenii şi maşinile, poţi spune ce fel de maşină i se potriveşte fiecăruia de îndată ce îi vezi, chiar dacă ei sunt de altă părere?
Mike Brewer:A! Da. Ok, e bună asta. Am un talent foarte ciudat, adică de îndată ce întâlnesc pe cineva pot spune ce maşină conduc, ce maşină le-ar plăcea să aibă, e un talent neobişnuit pe care l-am dobândit în timp. A trecut ceva timp de când sunt pe-aici, ştiţi că am 50 de ani şi vând maşini de când aveam 20 de ani sau chiar 18, aşa că, iată, vând maşini de 32 de ani şi în tot acest timp am dobândit nişte abilităţi destul de ciudate, pot spune ce maşină au cei pe care îi întâlnesc, doar uitându-mă la ei şi la hainele lor, la cum sunt îmbrăcaţi, unde locuiesc, ce telefon au, pot să spun mai mult sau mai puţin exact ce maşină conduc şi fără îndoială că le pot spune ce maşină cred eu că li s-ar potrivi şi de multe ori oamenii sunt de acord cu mine, îmi dau dreptate, aşa că da, e un talent de-al meu. Dar ca să îţi spun ce maşină ţi s-ar potrivi trebuie să ne întâlnim faţă în faţă.
Voom.ro: Mike, o ultimă întrebare, îmi poţi spune care maşină ţi-a dat cele mai mari bătăi de cap la recondiţionat?
Mike Brewer:Da, cel mai dificil a fost să recondiţionăm de fapt două maşini, nu una singură. Pentru Wheeler Dealers, una dintre maşinile cel mai greu de recondiţionat a fost..stai să mă gândesc căci de fapt au fost două cu adevărat dificile.. dar aş spune că a fost un Bentley, am lucrat la un Bentley Turbo din 1980, o maşină fantastică, dar ne-am decis să îi schimbăm culoarea şi Bentleyul este aşa de complex că întreg procesul a fost epuizant, să o dezmembrăm, să scoatem vechea vopsea, să o revopsim şi apoi să o reasamblăm ..şi dacă ar fi să îţi dau un singur mic exemplu, în acelaşi timp recondiţionam şi un Fiat 500, Fiat Cinquecento, o maşină originală pe care o cumpărasem în Torino. Când am dezmembrat maşina, ca să dăm jos mânerul uşii a trebuit să scoatem un cablu şi două şuruburi. La Bentley, pentru mâner a trebuit să scoatem 15 şuruburi, după care cabluri, scripeţi, era ca un ceas, cu mici rotiţe zimţate, a fost foarte greu să dezmembrăm acea maşină şi apoi ca să o reasamblăm ne-a trebuit la fel de mult timp. Fiatul 500 l-am dezmembrat în întregime într-o zi şi pentru Bentley am avut nevoie de o zi întreagă doar pentru a scoate uşa de la portbagaj. A fost incredibil de dificil să ne ocupăm de maşina respectivă.