
Japonezii au acest concept lingvistic denumit Jinba Ittai. Într-o traducere aproximativă ar fi uniunea între cal şi călăreţ pentru a funcţiona ca un corp comun şi oferă concentrarea supremă războinicului din cavalerie. Este o simbioză perfectă care face referire, cu mult înaintea timpului, la conceptul de aerodinamică.
Mazda este marca auto japoneza cu cea mai mare aplecare către simbolurile venite din cultura niponă. Conceptul Jinba Ittai era acolo şi venea manuşa pentru ceea ce a făcut Mazda cu faceliftul modelului compact Mazda3. Nu este doar o chestiune de imagine. Un concept preluat din trecutul cultural japonez şi asumat de-a gata pentru a vinde mai bine imaginea unei maşini. Este, în schimb, definiţia pe care marca o dă noilor schimbările aduse lui Mazda3.
Motor
Am testat acest model în echiparea 2.0 benzină Man6 Takumi. Motorul pe benzină dezvoltă 120 cai putere la 6 000 rpm şi un cuplu maxim de 210 Nm, realizabil la 4 000 rpm. Văzând pe hârtie aceste cifre, vei pleca de la ideea că modelul compact este subdezvoltat. În realitate, deşi e adevărat că nu stricau câteva zeci de cai putere în plus, compensează prin cilindreea generoasă, un lucru necaracteristic în zilele noastre, şi prin reprizele decente. Mazda face propulsoare care urca rapid în turaţii şi care oferă, chiar şi în varianta de 120 cai, feelingul de performanţă. Motorul s-a dovedit a avea însă uşoare vibraţii la turaţiile înalte, însă se comportă exemplar când e condus domol. În tandem intră şi o cutie manuală cu 6 rapoarte, care respectă criteriile mărcii, adică are o timonerie excelentă, o precizie bună, şi o cursă scurtă. Manuala de pe Mazda rămâne una dintre cele mai plăcute cutii cu care şoferii din zona compactelor se pot întâlni. În ceea ce priveşte consumul, motorul 2.0 îşi arata limitele şi înregistrează în traficul real o medie de 8,5 litri la 100 km. Valoarea oficială este mult mai mică, Mazda susţinând că e vorba despre 5,1 litri la 100 km.
Dinamica & Comportament
Cu un timp pentru acceleraţia 0-100 km/h de 8,9 secunde şi o viteză maximă de 190 km/h, Mazda3 este una dintre cele mai rapide compacte de la categoria sa de cai putere. Mazda3 2017 a fost primul model care integrează sistemul G-Vectoring Control (GVC), prima tehnologie din gama SKYACTIV-VEHICLE DYNAMICS. Sistemul variază cuplul motor pentru a optimiza sarcina pe fiecare roată şi a asigura o manevrabilitate mai precisă şi un confort îmbunătăţit. Aceasta inovaţie transforma Mazda3 într-o maşină perfectă de oraş în ceea ce priveşte manevrabilitatea. Şi la drum întins, comportamentul vehiculului devine mult mai exact iar corecturile care erau necesare direcţiei pe viraje nu mai sunt necesare deloc. Maşina se lipeşte de şosea pe drumurile virajate, graţie suspensiei tari, setate în scopul unei sportivităţi superioare segmentului. Direcţia este precisă şi oferă un feedback corect. Din punct de vedere dinamic, Mazad3 este una dintre cele mai plăcute modele la condus de pe segmentul sau de piaţă. Tot complexul dinamic urmăreşte conceptul de bază al maşinii – Jinba Ittai.
Design
Facelift-ul din 2017 nu a adus schimbări importante. Se poate puncta noua ramă cromată din zona inferioară a grilei dar şi reconfigurarea spoilerului spate. În plus, putem observa grila revizuită, care are acum un aspect tridimensional mai pronunţat, oglinzi redesenate, faruri şi proiectoare de ceaţă cu tehnologie LED şi un design nou şi jante noi de aliaj de 18 inch, care pot fi comandate cu două variante de finisaje, argintiu şi argintiu închis. Clienţii au la alegere 9 culori, dintre care 2 complet noi: Gri Machine, nuanţa premium cu un efect vizual spectaculos şi Albastru Eternal. În linii mari, Mazda3 rămâne neschimbată din punct de vedere estetic, însă asta nu înseamnă că modelul nu are prospeţime şi nu rămâne acelaşi hatchback atrăgător.
Interior
La interior, filosofia Mazda centrată pe şofer a evoluat odată cu noul facelift, cu accent pe confort, calitate şi ergonomie. Volanul are butoane redesenate şi în funcţie de nivelul de echipare, poate fi încălzit, iar sistemul de Head Up Display şi instrumentarul de bord au fost îmbunătăţite, în timp ce consola centrală este mai aerisita mulţumită adoptării franei electrice. Variantele de tapiţerie au fost, de asemenea, diversificate, cu materiale noi printre care şi piele de culoare deschisă. Ecranul principal, de 7 inch, a primit funcţii noi, cum ar fi afişarea informaţiilor referitoare la energia acumulată din frânare de sistemul i-ELOOP, la performanţele sistemului i-stop şi la monitorizarea economiei de combustibil.
Poziţia joasă la volan şi scaunul cu susţinere laterală bună asigura confortul necesar şoferului care se poate bucura atât de funcţiile tehnologice ale echipărilor superioare cât şi de plăcerea pură a condusului. Desenul consolei centrale rămâne unul plăcut şi util însă păstrarea display-ului de tip tableta, înfipt în mijlocul planşei de bord, are darul de a strica armonia cabinei. Tot legată de display este şi principalul minus la nivel de funcţionalităţi, ecranul tactil fiind greu de utilizat.
Concluzie
Am început cu o încercare, de altfel eşuată, de a defini Jinba Ittai. Adevărul e că această filosofie poate fi cu greu explicată, însă este simţită din plin din momentul în care te urci la volan şi apeşi butonul de start. Nu rămâne decât să te contopeşti cu maşina, să te laşi integrat de ea şi lucrurile vor curge de la sine. Mazda3 pleacă de la 15 290 euro cu TVA. În echiparea Takumi, modelul are un preţ de 19 890 euro cu TVA.