Teste

La vie en rouge – Citroen C3

De 8 noiembrie 2010No Comments

Chiar daca am testat noul C3 cu ocazia evenimentului de lansare oficiala, iar mai apoi am testat DS3-ul, in fata caruia am exclamat „palaria jos”, iata-ne intorsi la C3. Sa fie oare de vina parbrizul Zenith? Nu numai, pentru ca actuala generatie a modelului este foarte interesanta. Dar hai sa va „bat la cap” cu mai multe detalii.

Aspect exterior

La prima vedere, masina pare mai mica decat reprezentanta fostei generatii. Dar daca te uiti apoi pe fisa tehnica, afli ca noul C3 este mai mare decat anteriorul. S-au pastrat in mare parte liniile arcuite, element de design care individualiza prima generatie, dar noul look creaza o usoara impresie de sportivitate si, in acelasi timp, de eleganta. Partea din fata, dominata de grila trapezoidala si de noua sigla restilizata, da senzatia ca masina este mult mai lata decat este in realitate, gratie amplasarii acestor elemente dominante alaturi de farurile cu forma alungita.

Habitaclu

Odata intrat in masina o sa ai parte de o mare surpriza. Ba chiar au existat persoane care au exclamat fara ezitare: “woooooow!”. Ei bine, acest efect “woooow”, sa-i zicem, este creat de parbrizul Zenith, cea mai spectaculoasa dotare a nolui C3. Parbrizul nu este unul normal, ci se prelungeste pana in spatele ocupantilor locurilor din fata. Este ca si cum parbrizul s-a hotarat sa faca echipa cu trapa si i-au pus gand rau partii care le despartea si de care erau agatate parasolarele si oglinda retrovizoare.

 

http://www.youtube.com/watch?v=rXHzuWaaups

Iar rezultatul chiar este unul “woow”. Nu mai esti nevoit sa te apleci la semafoare pentru a vedea culoarea indicata, poti admira linistit peisajele, iar interiorul se scalda intr-o lumina calda care nu deranjeaza deloc. Iar asta gratie partii superioare a parbrizului care este tratata termic. Insa C3-ul poate fi transformat intr-o masina normala, prin tragerea jumatatii de capitonaj al plafonului, care include si parasolarele.

La capitolul materiale, interiorul a suferit transformari radicale, sloganul „Creative Tehnologie” regasindu-se din plin. Arhitectura plansei de bord se inspira din liniile conceptului DS Inside, iar calitatea finisajelor si a materialelor este exemplara. Modelul testat, in varianta de echipare Confort, include, printre altele, clima, geamuri electrice, radio CD cu MP3, scaune fata incalzite, senzori de parcare, cotiera, parfum de ambianta, computer de bord, inchidere centralizata, oglinzi exterioare rabatabile electric si incalzite, conexiune USB si Bluetooth.

La capitolul lipsuri as putea mentiona lipsa locurilor pentru pahare, insa putem uita de acest mic inconvenient pentru ca celelalte spatii de depozitare sunt mari. In C3 pot calatori confortabil 4 persoane, iar portbagajul are un volum de 300 de litri, o valoare respectabila in aceasta clasa. La capitolul siguranta sunt prezente dotari precum ABS, EBD, ESP, airbag-urile frontale si laterale, ba chiar si un limitator de viteza.

Cum se conduce 

Vorbim de un motor Hdi de 1,4 litri, care dezvolta 70 CP, pe care ii simti la circa 4.000 rpm, si un cuplu maxim de 160 Nm la 2.000 de rpm. Nu este o masina rapida, si spun asta pentru ca ai nevoie mai bine de 13 secunde pentru a atinge prima suta. Viteza maxima este de 163 km/h.Altfel, pentru clasa din care face parte, C3-ul se comporta admirabil: viteza decenta, stabilitate si comportament exemplar in aglomeratiile urbane. Cred ca se mai putea lucra putin la izolarea zgomotului produs de motor si la tinuta de drum la viteze mari.

Dar acum urmeaza cireasa de pe tort, si anume, consumul. Citroen comunica urmatoarele date: 4,2 l/100 km mixt, 5,2 l/100km urban si 3,7 l/100 km extraurban. Eu m-am bucurat de noul C3 pret de aproximativ 600 de kilometri si am reusit sa obtin un consum extraurban de 3,9 l/100 km. Asta in conditiile in care nu am depasit viteza de 100 km/h. La finalul testului computerul de bord afisa un consum mixt de 5 l/100km. Mainile sus si aplauze frenetice pentru Citroen, va rog!

Verdict

Pe mine m-a convins. In primul rand m-a convins de la primul contact vizual, pentru ca n-am mai fost determinat sa privesc in alta parte, cum se intampla in cazul fostei generatii (gusturile nu se discuta). Mi-a placut din toate punctele de vedere. Este o masina economica, se conduce extraordinar, in oras cat si in afara, materialele folosite inspira calitate, iar parbrizul Zenith schimba total datele problemei. Citroen C3 1.4 Hdi, in varianta de echipare Confort, cu toate dotarile mentionate mai sus, te va usura de 13.790 de euro (TVA inclus). Un pret atragator as spune, avand in vedere ca economicul model francez reprezinta, fata de vechea generatie, o masina cu totul noua. Iar cu riscul de a ma repeta: nu renuntati la optionalul parbriz Zenith, merita tot efortul financiar!

Share

Leave a Reply

3 − 2 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373