
Noul SUV este primul Lexus electric dezvoltat de la o foaie alba de hartie, avand dimensiuni asemantoare cu NX (4,8 metri lungime, 1,6 metri inaltime si un ampatament de 2,85 metri). Este mai mult decat un vehicul care “adopta” un sistem de rulare electric si un pachet de baterii, ci pune in practica filozofia Lexus Electrified. RZ 450e aduce multe tehnologii interesante in productia de serie, precum directia by wire (echipament optional) si punti e-Axles, care lucreaza in conjunctie cu noul sistem Lexus DIRECT 4-awd torque control.

Fara a mai fi conditionati de motorul cu ardere interna, care ocupa destul loc, designerii au plonjat mult capota, pastrand linia cunoscuta Lexus, dar trecand la ceea ce numesc conceptul “seamless E-motion”. In trendul actual s-a folosit destul de mult negrul, atat la partea frontala, cat si pentru plafon. In standard sunt oferite jante de 18 inci, dar optional se poate ajunge la 20 de inci.

RZ este produs pe platforma e-TNGA, avand cate un motor pe fiecare axa: 204 CP in fata si 109 CP in spate, pentru o putere totala de 313 CP. Sistemul DIRECT 4 poate modula procentul cuplului intre punti de la 0 la 100 sau de la 100 la 0 in milisecunde. Lexus RZ 45e are o baterie de 71,4 kWh, ce ii asigura o autonomie de peste 400 km, in conditiile unui consum mediu anuntat sub 18 kW la 100 km.
In cazul in care masina este echipata cu directia by wire One Motion Grip, volanul este inlocuit de o mansa (fara sectorul de cerc dintre orele 9 si 3). Lexus anunta ca o rotire de 150 de grade este de ajuns ca rotile sa bracheze de la directia de mers inainte la complet dreapta sau stanga, fara a fi nevoie de ridicarea mainilor de pe volan.

Habitaclul si, in particular, postul de conducere reprezinta o evolutie a conceptului Tazuna, care inseamna in japoneza micile ajustari ale fraielor pe care un calaret le foloseste pentru a controla un cal. Sistemul multimedia este deservit de un display de 14 inci, cu asistent “Hey Lexus” conectivitate su smartphone-ul si navigatie in cloud.
Mai sunt disponibile elemente radiante termic, sub volan si torpedou, care incalzesc soferul si pasagerul, simuland feelingul unei paturi in jurul picioarelor, precum si un sistem de deschidere electronic a portiereloe, denumit e-Latch, care primeste informatii de la Blind Spot Monitor. In cazul in care un biciclist sau motociclist se apropie din spate, deschiderea usii este anulata. Lexus anticipeaza ca aceasta tehnologie va preveni 95% dintre accidenetele cauzate de deschidera portierelor.





