
Daca in urma cu doua luni Mahindra& Mahindra (M&M) anunta un plan de investitii pe trei ani, in valoare de 390 de milioane de euro pentru relansarea marcii coreene SsangYong, pandemia de coronavirus a schimbat cu 180 de grade situatia. M&M, care detine 74,65% din actiuni inca din 2010, cand a salvat SsangYong de la faliment, opreste infuzia majora de capital din cauza mai multor factori. Pe de o parte prabusirea pietei indiene a adus pierderi mari pentru Mahindra, iar pe de alta parte SsangYong nu a mai prezentat si lansat versiunea electrica a lui Korando, prevazuta la Salonul Auto de la Geneva.
Desi pe hartie bilantul pentru 2019 arata promitator, cifrele releva o realitate destul de ingrijoratoare. SsangYong a vandut anul trecut 135.235 de unitati la nivel global, dar din acestea 107.789 revin pietei coreene. Practic, cu putin peste 27.000 de masini exportate putem vorbi despre o reala problema in vanzari, pe care nici noile modele Korando, Tivoli si Rexton Sports Khan nu au reusit sa o rezolve.
Cum o problema nu vine niciodata singura, SsangYong trebuie sa rambursesze in luna iulie un imprumut in valoare de 60 de milioane de euro, acordat de Banca de Dezvoltare din Coreea. In plus, compania coreeana nu este profitabila de cativa ani, iar planul creionat de M&M prevedea intoarcere la profit in 2022.
Mai mult, tocmai piata locala a inceput de anul trecut sa isi schimbe orientarea dinspre motorizarile diesel catre cele cu benzina, unde oferta SsangYong nu este foarte bogata. M&M va sprijini in continuare SsangYong, dar cu o suma mica, de numai 30 de milioane de euro pentru urmatoarele trei luni, bani necesari pentru a depasi aceasta perioada dificila, insa este clar ca producatorul coreean trebuie sa gaseasca o alta sursa viabila de finantare in cel mai scurt timp.