HighlightSpecial

Masinile autonome au nevoie de o igiena speciala. Testerii le spala manual pentru functionare

De 27 februarie 2018No Comments

Masina autonoma va schimba peisajul auto asa cum il stim de mai bine de 100 ani. Masinile fara sofer vor duce, in cele din urma, la disparitia volanului, a pedalierului sau schimbatorului, insa pana atunci vor duce batalii neprevazute care vor trebui castigate.

O problema pe care masinile autonome o vor avea, una care ar putea fi trecuta drept banala pentru actualul peisaj auto, este curatenia si spalarea automobilelor care merg singure. Multitudinea de senzori, radare si functii tehnologice avansate determina necesitatea ca masinile autonome sa fie mult mai des spalate sau sa sa aiba o igiena ireprosabila.

Senzorii externi trebuie curatati frecvent pentru a putea functiona in parametrii optimi, praful, noroiul sau mizeria de pe drum pot fi factori care perturbeaza functionalitatea sistemului autonom. Daca companiile care testeaza masinile autonome in traficul real se bucura de o intretinere exemplara pentru flota lor de masini, pentru a obtine cele mai bune rezultate, trecerea acestor masini la utilizatorul obisnuit ar putea genera o serie de probleme.

Waymo, divizia Google care testeaza masini autonome, recunoaste ca masinile lor primesc cele mai atente ingrijiri in materie de igiena, insa nu specifica cat de des trebuie splate aceste masini. Un reportaj realizat de postul american de televiziune CNN arata ca masinile autonome sunt spalate manual de catre oamenii care le testeaza, folosind carpe cu microfibre si substante puternice de curatare in zonele sensibile.

Prin zone sensibile se intelege ca sunt zonele unde se regasesc senzorii care permit condusul autonom. Situatia ar putea fi rezvolvata insa de producatorii auto, care cauta solutii de integrare a acestor senzori in designul masinilor, in vederea protejarii lor de factorii externi.

Share

Leave a Reply

six − two =