Motorsport

Masinele Formulei 1 din 2014: radiografia tehnica

De 28 ianuarie 2014No Comments

Noul regulament tehnic din Formula 1, valabil din sezonul 2014, duce la o serie de constrangeri dar si la noi elemente estetice pentru monoposturi, lasand usa deschisa unor interpretari de ordin tehnic si ingineresc. De la o masina la alta se pot observa o serie de solutii gasite de inginerii si designerii echipelor din Marele Circ.

Un lucru sigur este ca masinile nu vor mai arata deloc precum cele din ultimii ani, Formula 1 si noul regulament aducand o schimbare importanta la nivelul esteticii. Acest aspect nu schimba elementul numarul unu in F1 din ultimii ani: eficienta aerodinamica. Motoarele sunt asemanatoare iar singurele diferente notabile intre ele pot fi facute la capitolul fiabilitate. Aerodinamica este cea care facea o masina sa castige pe termen lung si mai ales adaptarea ei la penuri, daca luam cazul ultimelor sezoane.  Practic, masinile de Formula 1 incercau sa exploateze, prin diverse solutii, la maxim curgerea aerului.  

In ultimii ani am ajuns sa vedem solutii inedite pentru aerodinamica, de la canalizarea aerului cald al evacuarii pana la tunelul de sub masina care permitea utilizarea la eficienta maxima a aerului din fata.

  • Regulamentul 2014 impune unele prevederi menite sa limiteze factorul de performanta venit din aerodinamica. Spre exemplu, nasul trebuie sa aiba o inaltime de 18,5 centrimetri fata de sol compartiv cu 55 cm in 2013, in timp ce iesirea in afara poate fi incadrata intre 4 si 20 cm. 
  • Latimea aripei fata a fost redusa cu 15 cm, pana la 165 cm.  In continuare, regulamentul prevede ca trebuie sa existe o singura iesire a evacuarii, pozitionata intr-un unghi de 45 de grade iar campul de emitere a aerului cald trebuie sa fie neaparat indreptat catre aripa spate, care din 2014 va fi lipsita de al doilea profil orizontal. Cu alte cuvinte, regulamentul nu permite obtinerea efectului Coanda, un sistem implementat in Formula 1 in 2012 de catre Sauber si perfectionat de Red Bull.
  • Acestea fiind date, echipele din Formula 1 au venit cu interpretari proprii in vederea obtinerii unei performante aerodinamice cat mai bune.
  • Pe langa partea de aerodinamica, interpretata diferit de cei de la Ferrari, fara nasul de furnicar, cu un unghi mare de coborare si o latime maxima, sau cel mai frumos estetic de catre Red Bull, care pare a avea din nou cea mai eficienta masina din acest punct de vedere, Formula 1 2014 va consemna si debutul motoarelor cu 6 cilindri turbo de 1.6 litri la care se alatura sistemul ERS. Ingenerii sunt obligati sa dezvolte performanta in functie de consum, fiecare monopost putand concura intr-o cursa cu doar 100 litri de carburant. 
Share

Leave a Reply

three × 1 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373