Teste

Maturitate inteligenta -Test Renault Kadjar facelift

De 15 noiembrie 2019No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Faceliftul pe care Renault il opereaza pe Kadjar aduce nu numai un plus de prospetime la nivel vizual, ci si o seama de imbunantatiri la nivel de ergonomie, confort si functionalitate. Mergand si mai departe, la nivelul motorizarilor, acest 1.7 dCi este o surpriza foarte placuta.

Design exterior

Faceliftul a adus tehnologie full LED pentru faruri, proiectoarele de ceata si stopuri. Semnatura luminoasa in forma literei C ii aduce lui Kadjar plusul de recognoscibilitate pe timp de noapte, cand stii ca ai in oglinda retrovizoare un Renault. Semnalizatorul de directie este integrat in acest DRL, dar a aparut un semnal suplimentar si in oglizile exterioare laterale.

Un alt detaliu al versiunii cu facelift este antena radio integrata, tip rechin. Bara fata si calandrul au fost restilizate usor, iar jantele de aliaj pot fi comandate acum pana la dimensiunea de 19 inci. Modelul testat este vopsit Bleu Iron, una dintre cele trei nuante noi disponibile pentru caroserie, alaturi de si Gris Highland si Vert Ouval.

Habitaclu si ergonomie

Renault a facut exact ce trebuia sa faca, avand in vedere ca interiorul lui Kadjar a fost reusit inca de la aparitie. Ce a facut, mai precis? A reglat micile scapari initiale. Sa incepem cu partea de infotainment, unde display-ul multimedia a fost redesenat, butoanele devenind digitale. Ecranul este de 7 inci, iar acum citirea acestuia se poate face mai bine cand razele soarelui cad direct pe el. In continuare, praful si amprentele se vad imediat pe suprafata lui, care are cumva o textura mata.

Blocul de comanda al climatizarii este nou, cu trei butoane rotative identice cu cele de la Dacia Duster. Pasagerii din spate beneficiaza acum de aeratoare centrale, iar parbrizul a primit optiune de degivrare electrica. Pentru a deven mai user friendly, spatiul de depozitare din zona media a primit iluminare, asa ca nu mai bajbaiti pentru a va lega la portul USB.

De asemenea, se inregistreaza o modificare pe panoul portierei: comenzile electrice ale oglinzilor au migrat de la partea superioara a manerului vertical, pe cotiera, langa butoanele geamurilor. Este o pozitie mai ergonomica, dar si butoanele sunt mai mari si mai usor de folosit. Insa, in continuare, comenzile pentru incalzirea scaunelor frontale au ramas ascunse pe cotiera centrala, iar butoanele cruise controlului si limitatorului de vieza sunt tot intre scaune.

Nici locasurile alaturate pentru doze sau sticle de 0,5 litri nu sunt judicios dimensionate, fiind prea putin adanci. In schimb, buzunarele portierelor fata au fost marite, oferind acum destul loc pentru a primi o sticla de 1,5 litri. In fine, un alt detaliu, nu neaparat deranjant pentru toata lumea, comutarea la asistentul de faza lunga se face impingand maneta in pozitia de faza lunga. Inseamna ca este ceva mai departe de deget, nemaifiind perfect ergonomic la semnalizare.

Spatiu si functionalitate

Chiar daca foloseste aceeasi platforma ca si Nissan Qashqai, Kadjar are consola spate mai lunga, ceea ce ii aduce un total de 472 de litri pentru portbagaj, cu 42 de litri in plus comparativ cu Nissan. Podeaua portbagajului poata fi configurata pe doua nivele, in cel mai inaltat creandu-se o suprafata plana, fara prag dupa ce se rabat scaunele. Operatiunea se face dintr-o singura actionare a unui buton din portbagaj.

Spatarul scaunului din dreapta fata se poate plia complet la orizontala, degajand astfel o lungime mare de incarcare. Nu exista versiune cu sapte locuri, de fapt toate SUV-urile Renault (inclusiv mai marele Koleos) fiind doar in configuratie cu cinci locuri. In acest caz, cei 4.449 mm ai caroseriei sunt judicios alocati, pentru ca pasagerii din spate au mult loc la cap si genunchi, chiar daca aeratoarele posterioare au rapit cativa centimetri din spatiul alocat persoanei de pe mijlocul banchetei.

Motor si transmisie

Cilndreea de 1.7 litri este noua pentru Renault. Practic, vechiului 1.6 dCi i s-a marit cursa pistonului si s-au mai castigat in jur de 100 cmc, dar si putere si cuplu suplimentare. Acum sunt 150 CP/4000 rpm si 340 Nm/1750. Motorul este foarte silentios in orice regim de turate, fara un gol turbo sesizabil, fiind apropiat in exploatare de un propulsor turbo cu benzina. Chiar si la turatii joase nu apar vibratii deranjante si nici nu se simte subturat, in vreme reprizele pentru depasiri au promptitudine. Reaccelerarile se pot face linistit fara a forta prea mult, fara retrogradari inutile, doar din rezerva de cuplu a motorului.

Pedala de ambreiaj mi s-aparut destul de moale la primul contact cu masina, dar dupa o zi de condus m-am obisnuit cu ea. Dupa cum se stie, transmisia automata EDC nu este disponibila pentru versiunile 4×4. Pe sosea, Kadjar se simte bine legat si sigur. Renault foloseste sistemul Understeer Logic Control, care aplica frana individual la fiecare roata, pentru a mentine cat mai bine traiectoria in curbe. Directia nu ofera mult feedback, dar este usoara si precisa, iar in oras chiar este ideala. Suspensia este foarte confortabila pe asfalt, insa nu agreeaza denivelarile scurte, bumperele ori drumurile cariate. Aceasta motorizare este singura care poate fi comandata cu sistemul 4×4 folosit si de Duster si Qashqai, cu cele trei moduri, 2WD, Auto si Lock.

Preturile pornesc de la 18.700 euro, TVA inclus pentru versiunea 1.3 TCe de 140 CP 4×2, manuala, iar modelul de fata, arf de gama, costae 29.150 euro. Aici gasiti configuratorul Renault, unde va puteti „juca: cu motorizari, echipamente optionale, culori si asa mai departe.

 

 

Share

Leave a Reply

3 × 5 =