Stiri

Mercedes-Benz devine actionar la ACC, pentru productia de baterii

De 24 septembrie 2021septembrie 27th, 2021No Comments

Automotive Cells Company (ACC) a fost infiintata in 2020, de PSA (actual parte a Grupului Stellantis) si grupul francez Total Energies (prin divizia Saft) cu scopul de a deveni cel mai mare producator european de celule de baterii. In prezent, centrul de cercetare si dezvoltare de la Bordeaux este operational, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa fie demarata productia la uzina din Nersac (Franta). Mercedes-Benz devine al treilea actionar, fiecare grup avand o cota egala, de 33 de procente.

Obiectul ACC este de a ajunge pana in 2030 la o capacitate de productie de cel putin 120 GWh, iar pentru acest obiect au fost prevazute investitii de peste sapte miliarde de euro. Acesti bani vor veni din subventii publice, finantari si debite, respectiv implicarea celor trei actionari. Mercedes-Benz va investi, spre exemplu, sub 1 miliard de euro.

Tinta anului 2030 coincide cu data anuntata de nemti pentru a trece la modele full electrice. Iar pentru acest obiect, compania are nevoie de o capacitate de productie de peste 200 GWh, planuind sa construiasca opt fabrici pentru baterii, impreuna cu diversi parteneri, patru dintre ele din Europa. Ola Kallenius, CEO Daimler AG si Mercedes-Benz AG declara cu aceasta ocazie ca: “Impreuna cu ACC com dezvolta si eficientiza productia de baterii in Europa, setata special pentru nevoile Mercedes-Benz. Acest nou parteneriat ne permite sa securizam aprovizionarea, sa eficientizam investitia si sa oferim clientilor o tehnologie superioara. Mai mult decat atat, putem ajuta la mentinerea Europei in mijlocul industriei auto si in era electrica.” Urmatorii pasi in strategia ACC comstau in realizarea a doua giga fabrici, una in Germania, la Kaiserslautern, cu o capacitate intre 24 si 32 GWh si cea de-a doua in Franta, la Douvrin.

Share