Stiri

Mercedes-Benz Vans Vision URBANETIC, conceptul de transport al viitorului

De 12 septembrie 2018No Comments
; ; ; ; ; ; ; ;

Mercedes-Benz prezinta Vision URBANETIC, un concept revolutionar de mobilitate, ce depaseste ideile deja existente cu privire la autovehiculele autonome. Vision URBANETIC elimina delimitarile dintre transportul de persoane si cel de marfuri. Astfel, permite transportul la cerere, eficient si sustenabil al persoanelor si marfurilor, utilizand o abordare inovatoare pentru a raspunde cererii oraselor, a diverselor sectoare de activitate, dar si a locuitorilor si calatorilor. Acest concept ajuta la diminuarea fluxurilor de trafic, elibereaza infrastructura din oras si contribuie la imbunatatirea calitatii vietii urbane.

In centrul acestui concept se afla ideea de sharing – pasagerii care au o destinatie similara calatoresc in acelasi autovehicul, companiile din diferite sectoare de activitate transporta bunurile in aceleasi autovehicule. Asociat cu transportul complet automatizat si fara sofer, Vision URBANETIC reduce traficul, emisiile si contribuie la imbunatatirea calitatii vietii urbane. Drumurile si zonele de parcare pot fi eliberate, creand un spatiu nou pentru proiectarea si designul urban.

Vision URBANETIC ofera pasagerilor o noua dimensiune in comunicare. Vederea panoramica de 360° asigurata de plafonul transparent arata cele mai importante informatii, cum ar fi opririle sau alte informatii utile despre oras si imprejurimile acestuia. Proiectiile realizate prin realitatea virtuala pot oferi pasagerilor recomandari de itinerarii pentru alte destinatii turistice, direct pe telefonul mobil. Acestea se bazeaza pe preferintele individuale ale pasagerilor si tin cont de profilul utilizatorului. De exemplu, sistemul ofera cea mai rapida ruta pentru navetisti, ruta cea mai economica din punct de vedere costuri sau o ruta cu o varietate de obiective turistice.

Fiind parte dintr-un sistem holistic de solutii, Vision URBANETIC abordeaza viitoarele provocari urbane si ofera solutii inovatoare. Conceptul vizionar se bazeaza pe un sasiu autonom, cu transmisie electrica, pe care pot fi atasate diferite module pentru transportul de persoane sau de marfuri. Ca autovehicul pentru transportul de persoane, Vision URBANETIC dispune de spatiu pentru 12 pasageri, iar ca modul de transport marfuri poate transporta pana la zece europaleti, spatiul de incarcare avand o lungime de 3,70 m, iar lungimea totala a autovehiculului de 5,14 m. Totodata, acest concept dispune de o infrastructura IT incorporata, care analizeaza, in timp real, cererea si oferta dintr-o zona delimitata. Rezultatul este o flota autonoma, cu trasee planificate flexibil si eficient, conform necesitatilor de transport. Toate aceste caracteristici pozitioneaza Vision URBANETIC ca un concept inovator al viitorului mobilitatii urbane.

Doua module pentru transport persoane si marfuri

Pentru a atinge acest nivel de flexibilitate, Vision URBANETIC este dotat modular, in functie de scopul utilizarii. Ca autovehicul de transport pentru persoane, Vision URBANETIC dispune de spatiu pentru 12 pasageri. Modulele pot fi schimbate automat, in doar cateva minute, sau manual. Sistemul este bazat pe o platforma autonoma pe care sunt fixate modulele. Aceasta platforma include toate functiile de conducere, astfel ca sasiul autonom se poate deplasa catre urmatoarea destinatie fara un modul atasat. Actiuni ca virarea, franarea sau accelerarea sunt realizate in conditii de siguranta absoluta.

Modulul cargo are rolul unui furgon conventional de marfuri. Datorita podelei variabile de incarcare, spatiul de incarcare poate fi impartit in doua nivele, permitand transportul a pana la zece europaleti, si are un volum de 10 m³. De asemenea, autovehiculul poate fi dotat cu sisteme automatizate de depozitare marfa si folosit ca statie mobila pentru livrari.

Datorita corpurilor modulare, functia Vision URBANETIC poate fi schimbata in cateva minute. Optiunile disponibile sunt un modul furgon, ce ofera eficienta si flexibilitate maxima pentru transportul de marfuri, precum si un modul tourer, pentru transport persoane, ce ofera confort de prima clasa si mobilitate la cerere.

Share

Leave a Reply

20 − 7 =