Blog

Mercedes magnet la TIFF

De 27 iunie 2012No Comments

Daca nu vezi Clujul, esti fraier de mori.

Si pentru ca tot veni vorba despre celebra sintagma cu Napoli, mai merita spus ca n-o fi Clujul Napoli, dar Napoli ar vrea sa fie Cluj in zilele de TIFF. Pentru ca la TIFF poti manca filme pana mori, mai ceva ca varza gatita in localitate.

Ce e cu TIFF-ul asta?

Clujul are Ursus (sau a avut o fabrica devenita berarie), are Gradina Botanica, istorie antica, cladiri occidentale si de vreo zece ani TIFF. Cel mai tare festival de film din Romania, “regizat” de Tudor Giurgiu, a ajuns la a 11-a editie, un prilej in plus ca lumea filmului romanesc – minus Mungiu si Porumboiu (nu arbitru, fi-su), ca nu i-am vazut/auzit pe acolo- sa faca act de prezenta in poate cel mai frumos oras din Romania. Dar Clujul are si oameni. Calzi, civilizati, simpatici si un pic mai moi pentru gusturile regatene, acestia aduc un farmec aparte orasului. Si mai misto (cum a spus Geraldine Chaplin, fiica lui Charlie Chaplin, invitata de onoare la festival) este ca nu te poti supara pe ei, chiar de inchid teresa plina de beraristi la ora 23.30 ori de nu au nici jumatate din mancarea trecuta pe meniu. Dar e minunat pentru ca in Cluj aproape tot orasul e ca un mare centru istoric, iar carciumi gasesti de toate felurile, si in ultima instanta exista felul doi la turcul ardelean cu saorma.

Am vazut pe pielea mea la Cluj, cum TIFF-ul a devenit un prilej pentru bucuresteni sa mai vada, macar o data pe an, cum arata un oras adevarat. Efervescent de atata lume (turisti, studenti, jurnalisti, actori, regizori, producatori de film), Clujul devine in timpul TIFF-ului ce devine Rio in timpul carnavalului. Asadar, cine nu gusta filme, poate petrece linistit intr-un oras plin ochi cu vizitatori (unii celebri) si localnici faini.

Dar cel mai mult mi-a placut la Cluj ca nu vezi masini. Desi exista. Aici (acolo) lumea nu traieste la semafor, iar intimitatea locului si frumosul lui nu te lasa sa casti ochii la patrupedepe cu roti, asta daca nu e vreun Mercedes ce insoteste vreo personalitate. Exact cum se intampla la Cluj cu TIFF-ul asta.

Cluj, orasul Mercedes

Si pentru ca tot am adus vorba de Cluj si TIFF, trebuie spus ca lumea filmului este “condusa” in orasul Ardealului de limuzinele marcii germane de automobile. Partener oficial al evenimentului de ceva ani incoace, Mercedes-ul iese in evidenta la Cluj, si asta pentru ca masinile de lux transporta an de an invitatii de marca ai festivalului. Printre ei s-au numarat membrii juriului de la editia 2012: Kjartan Sveinsson (membru al trupei Sigur Ros), Samuel Maoz (regizor), Mark Adams (critic de film), Ana Ularu (actrita), Mike Downey (producator si CEO al companiei Film and Music Entertainment). Au mai fost si altii care au gustat din calitatile premium ale modelelor Mercedes, cum ar fi Monica Barladeanu (actrita), Melissa Leo (actrita cu Oscar), Geraldine Chaplin (actrita), ca sa trecem in revista doar doamnele.

Mercedes a reusit sa mai dea o lovitura la TIFF, cu ocazia petrecerii de inchidere a editiei din acest an. Cu ajutorul unor baieti isteti, de la Momentos, participantii la cheful de inchidere au facut cozi la panoul marcii de automobile, unde un baiat (Cristi Brinza) si o fata (Roxana Brinza) le faceau poze  pe care le “developau” aproape instant pe o folie de magnet. Asa, ca TIFF-ul sa fie o amintire numa’ buna de pus si la suflet, si pe frigider.

Share

Leave a Reply

3 × five =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373