Stiri

MINI aniverseaza 20 de ani de productie in era BMW

De 27 aprilie 2021aprilie 28th, 2021No Comments
; ; ; ;

Pe 26 aprilie 2001, primul MINI din era BMW a iesit de pe linia de productie din Oxford. De atunci, MINI a construit peste cinci milioane de automobile in Marea Britanie. La uzina din Oxford, in prezent sunt construite pe aceeasi linie de productie versiunile hatchback cu 3 si 5 usi si MINI Clubman, precum si modelul full electric MINI Cooper SE.

In prezent, mai mult de 4.500 de angajati lucreaza la uzinele MINI din Oxford si Swindon, inclusiv 130 de stagiari. Impreuna, aceasta echipa se asigura ca aproximativ 1.000 MINI sunt produse zilnic pe insula – unul la fiecare 67 de secunde. Printre reperele istorice, in 2010 este lansat Countryman, primul model cu tractiune integrala din istoria marcii, iar in 2014 primul hatchback cu cinci usi. In martie acest an, MINI a anuntat ca ultimul model cu ardere interna al marcii va fi prezentat in 2025. De la inceputul anilor 2030, marca va rula exclusiv electric.

Unul dintre artizanii relansarii marcii MINI a fost un inginer roman, Heinrich Petra. Dupa fuga din Romania comunista, in anii ’70, fostul inginer Dacia se angaja la BMW. Aici a avut  o cariera de aproape 30 de ani unde a evoluat constant si a contribuit la multe modele legendare, asa cum este BMW X5 sau BMW Z8. Ulterior, Petra a fost cooptat in echipa MINI si a fost responsabil pentru dezvoltarea tehnica a noului model, dar si a multor proiecte emblematice pentru marca, asa cum a fost gama de motorizari diesel sau primul cabriolet oficial MINI.

Uzinele din Oxford si Swindon au deja o traditie foarte indelungata ca locatii de productie: automobilele au fost construite acolo de 65 de ani (Swindon) si chiar de 108 ani (Oxford). Pentru o lunga perioada de timp, acest lucru s-a facut in liniste, dar uzina de la Oxford s-a transformat in ultimii ani intr-un magnet pentru turisti. Intre timp, turul uzinei MINI, premiat de altfel, a incantat in jur de 26.000 de fani MINI.

Share