Teste

Minunea Blonda – Test cu Renault Megane RS

De 8 iulie 2011No Comments

Un pur sange. Un campion. Multa lume se fereste de numele Renault si stramba din nas sau iau in ras masinile Renault care ajung preturi de ordinul zecilor de mii de euro. Multa lume nu stie cine este Renault Sport, divizia sportiva a marcii responsabila cu multe titluri de campioni mondiali in Formula 1.

Vreau sa incep cu o mica paranteza. (Masina de Formula 1 Red Bull, cea care de doi ani castiga tot in Marele Circ, este propulsata de un motor Renault.) V-ati convins? Nu cred. Este in zadar sa incepi sa aduci argumente despre forta culturii si civilizatiei franceze. Ne-am dezvoltat o ura fata de tot ceea ce e francez pentru ca ne-au facut odata tigani. De fapt spuneau ca am jucat cu ardoarea, curajul si salbaticia unui nomad. Era de bine. Acum ne fac cersatori, suntem de acord cu ei, insa ii injuram pe la spate. Uitam de Paris, de Napoleon, de Tour Eiffel, de Concorde, de Turul Frantei, de mansarda lui Cioran, de tiganii care cersesc pe Champs-Elysées. Chiar si de Renault. Pentru ca ne-am intalnit cu fantasticul Megane RS, modelul ce detine titlul neoficial de cel mai bun hot-hatch al lumii. Si aici se va naste o polemica nesfarsita cu fanii lui Focus RS.

Este genul de masina pe care nu vrei sa o mai predai dupa ce ai luat-o in test. Genul de masina pe care nu ajungi sa o cunosti niciodata in totalitate, oferintindu-ti mereu o surpriza in plus, cand nimeni nu se mai astepta. Voom.ro a testat noul Renault Megane RS cu motor 2.0 litri si 250 cai putere. Uitati de Renault, de Megane, pentru ca mai jos va vom vorbi despre un hatchback demential.

250 cai putere pe un Megane

Totul incepe cu o scurta apasare a butonului de start. Motorul dezlantuie un sunet ingamfat, un pic ascutit, nu prea mult, doar cat e nevoie. Prima experienta cu noul Megane RS a venit imediat dupa ce m-am dat jos din vechiul Megane RS – ala era albastru si nu galben, avea 5 usi si nu 3, era bicorp si nu coupe. Destul pentru a simti o schimbare radicala, insa nu mai rabd, bag a-I-a, accelerez si sunt dezamagit. Se puneau bazele unei povesti de dragoste care a inceput cam prost. Spre deosebire de vechiul Megane RS, nu mai pare atat de bruta, nu mai ofera  aceeasi plecare violenta, din contra astia au domesticit monstrul, ma gandesc. Este de ajuns sa treci peste prima treapta, in a doua e mai OK, iar in a treia incepe sa toarca motorul. Acum mi-aduc aminte ca are 250 de cai putere iar turbina TwinScroll scoate imposibilul din cilindreea de 2.0 litri.  Totul lucreaza ca intr-o simfonie, tu esti dirijorul iar pedala de acceleratie este bagheta magica. Pentru a depasi pragul de initiat in lumea lui Renault Sport trebuie sa depasesti 3.000 rpm. In acest moment obtinem cuplu maxim de 340 Nm, iar mai sus, la 5.500 rpm se ajung din urma cei 250 cai.

Se poate pune intrebarea legitima daca nu cumva sunt prea multi cai pentru puntea fata. Raspunsul este ca sunt destui, iar daca este sa aprofundam merita sa spunem ca acest lucru nu va deranja pe nimeni. Nu pentru ca orice dependent de adrenalina isi doreste cai putere la greu, ci pentru ca hatchback-ul de performanta a fost atat de bine proiectat incat sa nu prezinte astfel de probleme.

Noul Megane RS ofera mult mai mult decat vechiul model si mult mai eficient. Toate sistemele inteligente lucreaza pentru a pune soferul intr-un loc confortabil in relatia dintre ceea ce trebuie sa faca si ceea ce ofera modelul. In mod evident, si cifrele ne confirma asta, Renault Megane RS de ultima generatie devine mai performant si mai rapid decat vechiul model, insa nu se simte prea mult acest lucru. A disparut torque-steering-ul, chiar daca il mai poti resimti intr-o anumita masura in prima treapta. Desi are cativa cai in plus, motorul pare mai discret pe primele trepte, insa devine la fel de salbatic dupa cum il cunoasteam la turatii inalte. Cursa relativ scurta a schimbatorului ne aduce aminte ca vorbim despre un vehicul suta la suta sportiv. Pentru a scoate untul din motorul Renault Sport este necesar un schimb inspre zona rosie, undeva la 6000 rpm. Acolo sunetul curat al muzicii motorului, dinamica vehiculului si adrenalina vitezei fac lucrurile sa se schimbe. In acest punct rombul RS te face sa visezi, te face sa te simti pe strada ca intr-o masina de circuit.

Pentru a ne trezi la realitate ne-am aruncat privirea asupra cifrelor aferente consumului. Ignorati cifrele oficiale. In oras, la un regim de condus relativ agresiv veti plati cel putin cu 14 litri la 100 km iar la drum lung ne arata o medie de 10 litri la 100 km. 

Dinamica de campion

Este adevarat ca fanii unui pur sange de moda veche vor spune ca sistemele lucreaza prea mult pentru sofer, ca senzatia nu este aceeasi.  Au dreptate si se inseala in acealasi timp. Pentru ca din punct de vedere dinamic, sportiva Renault da dovada de limite doar atunci cand pilotul ajunge la potentialul maxim. Cu ajutorul diferentialului fata, se poate accelera mult mai repede la iesirea din viraj, locul unde Megane RS nu cunoaste niciun fel de probleme. Pe virajele largi vitezele de-a dreptul absurde pentru alte modele devin banale in cazul lui RS, iar pe virajele stranse suspensiile tari ale sasiului Cup fac imposibilul realitate. Nu exageram daca spunem ca hatchback-ul prevazut cu sasiu Cup, vizbil prin etrierele rosii si discurile de frana cu caneluri, dar resimtit prin suspensiile cu peste 35% mai tari sau barele stabilizatoare, este inchinat rigorilor unui circuit. Desi este asistata electronic, directia modelului nu ofera soferului nicio jena, fiind ferma si precisa asa cum ii sta bine unui model RS. Mai trebuie subliniat ca stabilitatea vehiculului sau performantele franelor Brembo nu sunt deloc de ignorat.

Fanii vor sa stie neaparat in cat timp atinge suta si care este viteza maxima. As putea spune ca importanta este calatoria, si nu destinatia, dar ne limitam sa enuntam ca Renault Megane RS sprinteaza de la 0 la 100 km/h in 6,1 secunde si atinge o viteza maxima de 245 km/h. E destul, e fantastic!

Design demential

Nu ai nevoie de argumente sau referinte culturale ca sa cunosti ca traditia Renault in lumea masinilor sport este imensa. Este motivul pentru care am ramas fixat cu ideea de a ma urca cat mai rapid in scaunul Recaro si a demara. Nu vroiam sa risipesc nicio secunda din cele cateva zile cat aveam la dispozitie masina. Am trecut cu vederea, intr-o prima faza, modul extraordinar in care arata modelul Renault. Totul a plecat de la Megane Coupe, insa adaosul unui kit aerodinamic demn de ceea ce gasim sub capota si de schimbarile aduse odata cu sistemele invizibile care lucreaza pentru dinamica vehiculului transforma cu totul imaginea generala. Francezii ne-au demonstrat ca pentru ei frumosul nu cunoaste mistere, insa Megane RS este mai mult decat frumos. Este agresiv, exprima dinamica in forma pura, da dovada de caracter in cel mai simplu mod posibil. Revenirea diviziei de performanta Renault Sport la culorile galben-negru a fost o masura intens aplaudata de fanii marcii. Gradul de personalitate a cunoscut o crestere semnificativa daca judecam dupa galbenul caroserie imbracat de negrul glossy al barei frontale sau al oglinzilor retrovizoare. Spatele este colorat de micutul eloron care rasfrange linia curbata a acoperisului si deflectorul discret ce are menirea de a ingloba si evacuarea trapezoida.

Interiorul ne aduce aminte prea mult de versiune coupe a lui Megane, insa acelasi lucru se intampla mai putin decat pe vechea generatie. In primul rand, trebuie sa spunem ca a disparut forma speciala a franei de mana, fiind inlocuita cu una mult mai conventionala. Scaunele Recaro, pedalierul din aluminiu, sau monitorul RS fac parte din cel mai bogat pachet de dotari, insa personalizarea modelului RS se poate face dupa bunul plac al fiecaruia. Cusaturile galbene de pe volan si ceasul de bord cu fundal galben sunt singurile pete de culoare aduse de un habitaclu mai degraba de Renault Megane Coupe. Asta daca nu luam in calcul pedalierul si scaunele.

Un merit deosebit al acestui model este nivelul maxim de dotari, disponibil la un pret mai mult decat accesibil in conditiile in care vorbim despre un sasiu Cup, sau mai ales un motor cu 250 de cai  putere.

Verdict

Dupa experienta cu Renault Megane RS am invatat ca nu se poate exprima senzatia oferita de o astfel de masina. Inteligenta sistemelor superioare fac din Megane RS un pur sange al secolului XXI .RS este locul unde calculul matematic poate fi tradus in limbajul universal al celor mai inalte trairi senzoriale. Megane RS este simtire si mai putin logica, devine raspunsul pentru cei care au plecat in cautarea pasiunii.

 

Este o masina pura din toate punctele de vedere, cu designul sau expresiv, motorul senzational si dinamica “best in class”. Noul Megane RS este imaginea viitorului, chiar daca ne aduce aminte prin spiritul sau de trecutul glorios al diviziei sportive. Renault Megane RS iese in evidenta, o data in plus,  prin pretul sau extrem de atractiv. Clientii din Romania pot achizitiona unul dintre cele mai performante hatchback-uri construite vreodata la un pret de 23.600 euro cu TVA pentru versiunea standard. Pretul modelului poate creste in functie de dotarile speciale puse la dispozitie de marca franceza. Modelul testat de noi are un pret de 25.000 de euro cu TVA.

Share

Leave a Reply

five − four =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373