Teste

Miscare pe loc – Test cu noul Mazda6

De 16 februarie 2013No Comments

Noul Mazda6, ajuns la a treia generatie, reia principalele obsesii ale companiei din Tara Soarelui Rasare: respectarea limbajului de design, implementarea unui pachet de tehnologii sofisticate. Sedanul nipon exprima Kodo – filosofia de design Mazda – prin toti porii pe care ii are, dar, mai important decat atat, este un automobil suta la suta SKYACTIV – pachetul care inglobeaza numeroase tehnologii ale marcii nipone.

Nu stiu de ce dar de fiecare data cand ma sui intr-o Mazda sunt optimist. Poate pentru ca spre deosebire de celelalte marci japoneze, Mazda iese din tipare si ofera masini proprii, cu un limbaj unic si specific doar lor. Este si cazul noului Mazda6, un sedan  care a fost lansat pe piata din Romania.

Nu ascund faptul ca Mazda6 este unul dintre sedanurile de dimensiuni medii construite pe gustul meu. Cu o puternica tenta de sportivitate, expresiva prin limbajul stilistic, Mazda6 ramane in sine un sedan cu toate valorile traditionale pe care acest tip de vehicule il presupune, insa ofera in plus o portie extraordinara de vitalitate.

Motor

Mazda pune la dispozitia clientilor cinci motorizari, trei pe benzina si doua diesel. Povestea propulsoarelor Mazda incepe cu o benzina de 2.0 litri, disponibila in varianta cu 145 cai putere sau 165 cai putere, si continua cu o cilindree de 2.5 litri si 192 cai putere. Fanii diesel-ului vor trebui sa aleaga intre doua motorizari biturbo de 2.2 litri disponibile in varianta cu 150 cai putere si 175 cai putere. In cadrul testului organizat de Mazda Romania am avut la dispozitie un model echipat cu motor diesel de 2.2 litri si 175 cai putere, prevazut cu o cutie manuala cu 6 trepte. Cei 175 de cai putere, disponibili in totalitate la 4.500 rpm, sunt mai mult decat suficienti pentru un iubitor de sedanuri care nu doreste sa aiba legatura cu inalta performanta. Motorizarile Mazda6 pot fi conectate la una dintre cele doua cutii de viteze SKYACTIV, manuala sau automata, ambele fiind mai usoare si mai eficiente decat versiunile anterioare.

Diesel-ul testat este remarcabil prin silentiozitatea sa parca de benzina dar si prin capacitatea de a trage, semn ca cei 420 Nm, realizabili inca de la 2000 rpm,  din dotare au fost mai mult decat bine veniti. Acest propulsor te va cuceri instant si o face cu cea mai puternica arma a sa: cuplul motor. Performant, insa nu pana la un nivel extrem de inalt, agil, dar economic, propulsorul de 2.2 litri face o casa excelenta cu noua generatie a sedanului, un merit deosebit in acest sens avandu-l cumulul de tehnologii ingineresti reunite sub acoperisul SKYACTIV. 

Noua Mazda6 este echipata standard cu sistemul Mazda i-stop care asigura o repornire rapida a motorului pentru autovehiculul oprit in trafic. In plus modelul foloseste sistemul i-ELOOP, primul din lume integrat pe un automobil, care prezinta un capacitor pentru inmagazinarea energiei rezultate din franare. Alternatorul se incarca la capacitate maxima in aproximativ 7-10 secunde (cat estimeaza inginerii ca dureaza o decelerare uzuala) pentru a alimenta apoi consumatori cum ar fi sistemul de aer conditionat si sistemul audio. Versiunea diesel, fie ea si de 2.2 litri, exceleaza si cand vine vorba despre consum. Cifrele oficiale vorbesc despre 3,9 litri la 100 km in regim extraurban si 5,5 litri in mediul urban.

Daca adopti un stil de condus defensiv, unul linistit mai precis, consumul in afara orasului poate cobora pana la 4,8 litri la 100 km, iar in oras se poate mentine la 6,5 litri la 100 km. Sunt rezultate fantastice avand in vedere cilindreea si masa vehiculului. Pe autostrada, la viteze foarte mari, consumul creste si ajunge la o medie de peste 6 litri la 100 km.

Dinamica & Comportament

Mazda6 2.2 litri cu 175 cai putere poate accelera pe prima suta in 7,9 secunde si atinge viteza maxima de 223 km/h. Sunt valori excelente pentru sedanul nipon, insa dincolo de ele mai importante sunt elementele care contureaza dinamica modelului. Sasiul si structura caroseriei poarta, de asemenea, emblema SKYACTIV, crescand raspunsul masinii in timpul accelerarii, al franarii si in viraje. Suspensiile sunt mai usoare si au o eficienta crescuta asigurand agilitate si stabilitate pe orice viteza. Noua Mazda6 este, totodata, unul dintre cele mai aerodinamice modele din segment, multumita coeficientului aerodinamic de doar 0,26 pentru sedan si 0,28 pentru combi. Structura caroseriei are o noua arhitectura, fiind mai usoara si ingloband mai mult otel cu limita inalta de elasticitate si rezistenta la rupere.

Multumita reducerilor de masa pentru toate componentele noua Mazda6 are o masa minima de 1.300 de kg, in functie de echipari. Sedanul nipon se comporta excelent pe drumurile asfaltate precar de pe la noi, cu  o setare a suspensiei care pare orientata mai degraba catre confort decat catre sport. Exista un echilibru din acest punct de vedere, insa daca ar fi exceleze intr-una dintre cele doua directii, Mazda6 alege confortul.

Directia sufera un pic la capitolul precizie, insa ramane destul de coerenta. Comportamentul pe viraje este unul in general corect, insa acolo unde vehiculul poate ajunge la limita aderentei se vad limitarile unei suspensiei. Cand vine vorba despre drum intins, japonezii pare ca au facut masina perfecta echilibrata, stabila si performanta.

Design

Nu sunt multe de comentat, in sens  negativ, cand ne referim la limbajul de design Kodo. Implementat pe CX-5 si reluat pe Mazda6, noua filosofie japoneza exprima miscarea si atunci cand vehiculul sta pe loc. Este o calitate exceptionala, cum la fel este si grila frontala cu prindere in 5 puncte. Tenta spectaculoasa continua odata cu cele patru linii fluide de la nivelul caroseriei sau aripile proeminente. Trebuie spus ca limbajul de design Kodo s-a ridicat la un nivel superior odata cu noul Mazda6 .

Spre deosebire de dinamica masinii, designul nu este doar corect, ci cu o pronuntata tenta sportiva. Aceeasi tendinta extrem de expresiva este mentinuta si in cazul spatelui, unde se remarca LED-urile disponibile standard, unite cu o banda cromata, sau cele doua evacuari. Aspectul agresiv al modelul este completat de farurile care pot fi echipate optional cu LED-uri si de jantele din aliaj disponibile in variantele de 17 si 19 inch. Nu este nicio indoiala ca designerii japonezi au ridicat Mazda6 la un nivel senzational, greu de egalat pe segmentul sedanurilor medii.

Interior 

Cabina noii Mazda6 are un design asemanator unui coupe, montantii A fiind mutati 10 cm mai in spate, un element care a largit unghiul de vizibilitate al soferului. Pozitia la volan este joasa si ofera iluzia unei sportivitati ridicate. Din punct de vedere stilistic, interiorul incearca sa continue liniile exteriorului dar nu reuseste in totalitate, o doza de clasicism nipon facand imposibil acest lucru. Totusi, calitatea materialelor si a finisajelor nu poate fi pusa la indoiala iar dispunerea ergonomica a functiilor ne aminteste ca vorbim despre o japoneza pur-sange. Cadranele de pe bord sunt insiprate de la Mazda MX-5 iar consola care separa cei doi ocupanti ai locurilor fata este extrem de bine reusita.

Plansa de bord, oricat de bine ar fi facuta, evoca o nostalgie pentru ceva mai mult, mai spectaculos. Materialele utilizate la interior sunt placute la atingere si au finisaje premium, cum este cazul zonelor cu care se vine des in contact: volanul, manerele portierelor si maneta schimbatorului de viteze. Interiorul este spatios si confortabil multumita ampatamentului de 2.830 mm, care se numara printre cele mai mari din clasa. Habitaclul lui Mazda6 poate pacatui in cazul spatiilor de depozitare mai putine dar compenseaza prin spatiul pus la dispozitia pasagerilor. Nici in compatimentul portbagajului lucrurile nu stau deloc prost, deoarece Mazda6 ofera un volum de incarcare de 489 litri. 

Noul Mazda6 introduce in premiera pentru constructorul nipon conceptul i-ACTIVESENSE, constand intr-un cumul de tehnologii de siguranta activa care includ optional: cruise control adaptiv (MRCC) pentru gestiunea automata a distantei fata de vehiculul din fata la viteze de pana la 200 km/h, asistentul inteligent de oras (SCBS) care franeaza automat la viteze sub 30 de km/h daca sesizeaza un posibil impact, sistemul de avertizare si franare automata (SBS) pentru viteze mai mari de 15 km/h, sistemul de controlul automat al fazei lungi (HBCS), asistenta la plecare din rampa (HLA), sistemul de semnalizare a franarii bruste (ESS), farurile adaptive (AFS), sistemul de monitorizare a “unghiului mort” (RVM) si sistemul de avertizare la depasirea neprevazuta a liniilor de delimitare a benzii de mers (LDWS). In completare, echipamentele de siguranta pasiva includ sase airbaguri, caroseria SKYACTIV, bare de protectie optimizate, spoiler frontal si capota cu un design imbunatatit pentru protectia pietonilor si o cabina regandita pentru o mai buna protectie laterala.

Concluzie

Mazda n-a schimbat decisiv in cazul noii generatii a sedanului sau, insa a ales sa imbunatateasca cat poate de mult. Si a facut bine, pentru ca Mazda6 continua munca generatiilor precedente si se incununeaza ca prima masina suta la suta SKYACTIV. Pe langa multitudinea de tehnologii, unele in premiera in lumea auto, Mazda6 este locul in care s-au intalnit o serie de functii ale viitorului auto. Astfel ajungem sa facem cunostinta cu  i-ACTIVESENSE sau i-ELOOP.

Pe langa toate acestea, Mazda6 ramane un sedan care vrea sa impace si capra si varza, sa fie si pe placul clientilor seriosi dar si pentru cei care viseaza la o aventura. Pentru asta este nevoie si de bani, iar Mazda6 presupune cel putin 21.690 euro cu TVA pentru bezina de 145 cai putere si nivelul de echipare de baza. Modelul testat de noi, un diesel de 2.2 litri cu 175 cai putere si nivelul de echipare de top – Revolution – pretul masinii ajunge la 29.890 euro cu TVA.

Share

Leave a Reply

4 × four =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373