
Era o chestiune de timp pana cand Dacia va introduce o versiune bi-fuel, bezina/GPL pentru Duster. In ideea in care dieselul nu mai reprezinta o prioritate in tendinta de cumparare, iar GPL-ul ofera autonomie suplimentara si costuri ponderate, modelul de fata constituie o oferta destul de tentanta. Sistemul de alimentare cu GPL face echipa cu motorul 1.0 TCe, rezervorul de gaz de 32 de litri luand locul rotii de rezerva, care a fost inlocuita cu un kit de pana.
Busonul de alimentare a avut loc langa cel de carburant, ceea ce face ca din exterior sa nu existe detalii speciale de evidentiere a motorizarii. De asemenea, la interior exista doar un comutator rotund, in dreapta volanului, pe plansa de bord, de unde se schimba intre GPL si benzina. Interfata in sine nu este una moderna, in sensul ca nici pe computerul de boird nu sunt afisate informatii cu privire la consumul de gaz, asa cum se intampla la noile Logan/Sandero.
Motorul cu trei cilindri este anuntat ca avand 100 CP, fata de 90 CP cat au versiunile 1.0 TCe exclusiv cu benzina. Trebuie stiut faptul ca cei 100 CP/5.000 rpm sunt furnizati doar la functionarea cu GPL, datorita posibilitatii de eficientizare a proceselor de injectie si ardere, ce au permis ca emisiile sa ramana in standarde. Si cuplul este mai mare cu 10 Nm, fiind de 170 Nm/2.000 rpm, iar cand se merge cu benzina 260 Nm/2.200 si 90 CP/4.900 rpm.
In practica nu se simte nici o diferenta intre functionarea cu GPL sau benzina. Pornirea motorului se face pe benzina si comutarea pe gaz imediat automat. Fiind un motor cu trei cilindri, va avea un mers mai putin regulat in primele 10 – 20 secunde de functionare. Nici ca sunet nu se aude rau, in sensul in care turatiile inalte raman ponderate in registrul sonor, iar motorul se simte bine imediat ce trece de 2.000 rpm, dupa care trage constant si cu aplomb pana la viteze de 100 – 110 km/h. Duopa aceasta valoare, reprizele nu mai au aceeasi vivacitate, cuplul nefiind unul spectaculos. Nu am experimentat torque steering, precum la versiunea de 150 CP, volanul fiind, in aces caz, ferit de fenomene parazite in timpul acceleratiilor cu rotile bracate.
Singurul fenomen usor deranjant ar fi o usoara trepidatie simtita in lantul cinematic in timpul acceleratiilor puternice. De asemenea, lipsa treptei a sasea se simte la mersul pe autostrada, unde atmosfera ar fi putut deveni mai relaxata din punct de vedere al turatiei motorului. Altfel si in oras si pe drumurile nationale, micul motor turbo este prompt, trage liniar si nu lasa nicioata impresia ca are doar 999 cmc. Din acest punct de vedere, Duster TCe ECO – G100 este o masina placuta la condus. Ruliul este in limita unui model ce are o gardă la sol de 21 de cm si o inaltime de aproape 1,7 metri.
Nu este o masina cu care sa sari dintr-un ac de par in altul – nici nu este conceputa pentru asa ceva – dar este previzibila in ceea ce face. Iar sistemul de tractiune oferit pentru aceasta versiune de motorizare este exclusiv 4×2, ceea ce inseamna ca puntea spate are suspensie semi-independenta. Oricum, Duster agreeaza cu o usurinta dezarmanta drumurile mai proaste, lasand impresia unei soliditati de durata. In ceea ce priveste consumul, pentru ca este un capitol important in aceasta discutie, Duster bi-fuel pooate face, cu ambele rezervoare, undeva in jur de 1.000 km. Acest lucru in cazul unui consum mediu de 8 l/100 km pentru benzina si 10 – 11 l/100 km cu GPL.

Acelasi pachet functional reusit
In habitalcu, cu exceptia butonului pentru GPL/benzina, totul este la fel ca in orice Duster. Cu 200 euro se poate avea solutia keyless entry prin care cheia va sta in buzunar si, tot cu aceeasi suma, sistemul de aer conditionat manual se upgradeaza la versiunea automata. Din punctul meu de vedere sunt doua optionale utile, iar interfata automata aduce un look cu totul schimbat plansei de bord. Plasticele sunt cele binecunoscute, adica tari, fara pretentii. Doar cotierele usilor frontale sunt tapitate cu piele ecologica, iar volanul multifunctional este imbracat in piele.
Echiparea testata este SL Blue Line, costa 15.900 euro si ofera in standard aer conditionat manual, cruise control, jante de aliaj de 17 inci, geamuri si oglinzi cu actionare electrica, sistem Media NAV cu harta Romaniei, voilan reglabil pe doua directii. Scaunele fata cu incalzire costa 100 euro, senzorii de patrcare spate 200 euro, daca se aleg senzori cu camera video se mai adauga 50 de euro si oricare dintre cele opt culori exterioare metalizata costa 390 de euro (fara pret este albul si bleumarinul).
Scaunele fata sunt schimbate comparativ cu Duster 1, cu un cadru nou si materiale mai bune, cu un sezut alungit 2 cm si o forma mai ergonomica, ce aduce un plus de confort in cazul deplasarilor lungi. Habitaclul aduce spatiu suficient pentru o familie cu patru membri, cu portbagaj de 478 litri si locuri spate aerisite, cel putin in extreme.
Sunt si detalii care pot fi imbunatatite, precum pozitionarea neergonoimica intre scaune a butoanelor pentru cruise control si limitator de viteza, locasurile pentru bauturi aflate prea in spate, ori zgomotul la inchiderea usilor. De asemenea, lizibilitatea scade drastic în momentul în care razele soarelui cad direct pe displayul de 7 inci.
Motorizarea de fata mai este disponibila in combinatie cu echiparea Comfort, care are un pret de pornire de 15.400 euro si este ceva mai saraca decat SL Blue Line: jante de 16 inci in loc de 17 inci, fara Media NAV, dar cu aceleasi optionale. Concluzia vizavi de Duster TCe ECO – G100 este cat se poate de clara. Ofera costuri de exploatare foarte bune, fiind o alternativa viabila la motorizarea diesel, iar motorul de 1 litru se descurca bine in viata de zi cu zi.