HighlightStiri

Modelele Hyundai si Kia vor schimba predictiv treptele de viteza

De 23 februarie 2020No Comments

Kia Motors Corporation si Hyundai Motor Company au anuntat dezvoltarea in premiera mondiala a primului sistem predictiv de schimbare a treptelor de viteza prin intermediul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (ICT – Information and Communication Technology). Practic, transmisia alege si comuta in treapta de viteza optima dupa identificarea conditiilor de drum si a traficului.

Pe piata mai exista tehnologii de schimbare predictiva a treptelor de viteza, BMW fiind unul dintre primii producatori care au introdus aceasta functie pe modelele sale. Dar in cazul de fata, schimbarile de treapta tin cont de mai multe informatii colectate in timp real de la sistemele inteligente ale masinii: sistemul de navigatie, camerele video si radarele pentru sistemul ”smart cruise control”. Informatiile oferite de sistemul de navigatie 3D includ altitudinea, pantele, curbele si o gama larga de evenimente rutiere, dar si conditiile de trafic din momentul respectiv. Radarul detecteaza viteza si distanta fata de alte automobile, iar o camera frontala ofera informatii despre benzile de circulatie.

In timpul testelor interne, frecventa schimbarilor treptelor de viteza in viraje a fost redusa cu aproximativ 43% in comparatie cu automobilele fara acest sistem in dotare. O alta functie interesanta este trecerea temporara a  transmisiei in modul sport cand este necesara accelerarea rapida pentru a intra pe autostrada, spre exemplu.

Kia si Hyundai intentioneaza sa transforme in viitor sistemul intr-unul  si mai inteligent, care va putea comunica cu indicatoarele de trafic cu ajutorul transferului de date de mare viteza LTE sau 5G si care va putea identifica tendintele de condus ale soferilor, rezultand intr-un control al schimbarii treptelor de viteza si mai rafinat.

Share

Leave a Reply

8 − 1 =