
Masinile sunt de mai mult feluri si din mai multe locuri. La prima vedere este sunt totusi la fel: patru roti, un motor, un volan, un rezervor si cam mult fum. Desigur ca din criterii comerciale au fost categorisite si impartite in diverse categorii.
Odata patruns in aceasta lume, aflii cate adevaruri incontestabile. Unele masini sunt germane –sedanuri de lux-, altele sunt italiene – supercaruri exotice -, altele sunt japoneze – bune la toate. Mai sunt si masini frantuzesti, dar sa uitam de ele. Si, desigur, mai sunt masinile americane. Patria automobilismului ca industrie la inceputurile acestui fenomen, America ne-a dat cateva motive pentru care masinile lor sunt iesite din comun. Cu acest senvis la pachet nu putem decat sa le iubim sau in egala masura sa le uram, iar totul este o bine meritata optiune personala.
Dar sa vedem care ar fi cei 5 stalpi ai credintei americane in materie de automobile:
Motorul V8
Chiar daca cele mai epice motoare V8 sunt construite de germani, dar mai ales de italieni – insa ale lor nu tin – americanii si-au patentat in structura lor automobilistica cultura V8-ului. Aflat acum la apus de istorie, V8-ul american este inima muscle-carului, inima culturii auto de peste Ocean. Nu exista o tara, o natiune cu mai mult V8 in sange decat cea americana. Pentru ca ei, americanii, au fost primii si pana acum singurii care au pus semn egal intre un autovehicul si un motor V8. Iar legenda asta a purtat, la vremea ei, ca orice legenda, cateva nume destul de frumoase: Flathead, Hemi, Rocket. Benzina era ieftina iar dezbaterea care ar fi mai bun delicioasa.
Stilul unic
In epoca globalizarii noastre te poti usor pierde printre identitatile automobilistice, dar istoria va servi o portie buna de individualismul de-a dreptul etnic. Anii de glorie ai Americii auto au fost anii boom-ului demografic cand automobilele erau impunatoare si mai ales imense. Totusi, designul din acele vremuri ramane unul remarcabil iar unele automobile au facut istorie: 1957 Chevy, 1959 Cadillac, 1969 Pontiac GTO Judge sau 1970 Plymouth Superbird. Stilul american de astazi nu poate decat sa denote decaderea unui imperiu auto care a dainuit decenii la rand in fruntea lumii.
Accesibilitatea
Natiunea americana are nevoie de locuinta, mancare si automobile. Ieftine. Exista masini pentru toata lumea in statele unite si exista orase adevarate unde fiecare are masina lui. Oarase fara trotuare, chiar. Americanii au masini americane pentru toti, middle-classul – cea mai favorita expresie a bunastarii – are in fata cea mai vasta oferta si in functie de regiunea geografica, cultura sau educatie elege in consecinta. Nu se uita din vedere nici aspectul aspirational – „ce conducem si ce vrem sa conducem intr-o buna zi”, migalos construit si intens exploatat de departamentele de marketing. Totusi, cel mai bogat om al Americii, Bill Gates, nu conducea mai mult decat un banal Ford in ziua in care a parasit scaunul de sef al Microsoft.
Importanta istorica
Desi nu e tocmai elegant, discutia trebuie inceputa cu Ford Model T. A fost primul automobil al lumii, restul au fost altceva. Ideea lui Henry Ford de-a produce in masa vehicule motorizate a dus la nasterea actualei industrii auto iar America a a vut si aici primul lucru de spus, respectandu-si blazonul de moderni ai lumii. A urmat Cadillac-ul care reprezenta un automobil standard pentru intreaga lume libera sau Jeep-ul ca masina a razbiului mondial. Astazi, America are cel mai modern automobil electric – Tesla Model S.
Racing
NASCAR, cel mai popular sport cu motor din SUA, este considerat de elite un fel de circ pentru mase. Si asta si este. Insa americanii au un proverb pentru fenomenul audientelor NASCAR – „Win on Sunday, sell on Monday”. La Daytona la Indianapolis pot fi oprite toate motoarele, ca spiritul racing al Americii tot nu se va clinti.Desigur, americanii au cochetat si cu Formula 1 sau Le Mans.
Mai interesant pare a fi ca toate aceste argumente venite in favoarea sistemului automobilistic american pot fi usor contrazise. Adica e valabila si reciproca.