Stiri

Nissan prezinta observatorul spatial mobil: Nissan Navara Dark Sky

De 24 septembrie 2018No Comments
; ; ; ;

 

La Salonul Auto de la Hanovra 2018, Nissan a prezentat pentru prima data extraordinarul concept Nissan Navara Dark Sky, prin care demonstreaza ca nu exista limite.

Conceput in Regatul Unit, in colaborare cu Agentia Spatiala Europeana (ASE), vehiculul concept functioneaza ca un laborator de astronomie mobil, avand un telescop inovator din clasa observatoarelor de varf montat pe o remorca off-road personalizata. Fiind cea mai noua realizare a Nissan Intelligent Mobility, vehiculul este dotat cu tehnologia de asistenta la conducere ProPILOT, care a fost evoluata pentru a-l transforma in cel mai capabil pickup- pentru tractare sigura si eficienta.

ASE cartografiaza stelele cu o precizie fara precedent folosind satelitul Gaia, care a descoperit deja peste un miliard de stele. Conceptul Nissan Navara Dark Sky aduce o contributie la acest proiect, ajutand astronomii sa monitorizeze indeaproape universul din locatii greu accesibile, asa-numitele „ceruri intunecate” – departe de stralucirea nocturna a zonelor urbane, lucru care rapeste din vizibilitate.

Conceptul Nissan Navara Dark Sky este un exemplu stralucit al modului in care Nissan devine un partener autentic, oferindu-le clientilor nostri sansa de a merge oriunde”, a declarat Ashwani Gupta, prim vicepresedinte Nissan al diviziei de vehicule comerciale usoare. „Prin intermediul Nissan Intelligent Mobility si al sistemului ProPILOT, cream cele mai bune solutii pentru urmatoarele frontiere ale activitatilor comerciale, indiferent cat de complexa este nevoia acestora”.

Vehiculul integreaza o serie de tehnologii inteligente, care au fost modernizate pentru a satisface nevoile clientilor de vehicule comerciale:

  • ProPILOT imbunatateste comanda soferului prin combinarea tehnologiilor Nissan Intelligent Cruise Control si a tehnologiilor de asistare a directiei. Acesta mentine distanta fata de autovehiculul in fata, pastrand in acelasi timp masina si platforma centrate in timpul deplasarii pe o singura banda – chiar si in curbe.
  • Sistemul Intelligent Around View Monitor a fost modernizat pentru a ajuta la remorcare, oferind soferului o vedere panoramica in jurul vehiculului si al platformei si facilitand parcarea.
  • Sistemul de avertizare unghi mort a fost imbunatatit pentru a evidentia obiectele din unghiurile moarte din perimetrul remorcii.
  • Intelligent Towing Hitch Alignment permite masinii sa preia controlul asupra directiei, acceleratiei, franarii si deplasarii, astfel incat sa poata fi manevrata automat pentru a se alinia cu remorca in scopul unei cuplari cat mai usoare.
  • Pachetele de baterii portabile Nissan utilizeaza tehnologia vehiculului electric de pe Nissan LEAF pentru a asigura o putere auxiliara, indiferent de cat de indepartata este locatia.

Designul conceptului Nissan Navara Dark Sky a folosit universul ca sursa de inspiratie. Exteriorul de culoare inchisa prezinta niste motive de nebuloasa, utilizand modelarea parametrica, iar interiorul reuneste nuantele profunde ale cerului nocturn cu nuantele portocalii ale unui soare care apune. Benzile portocalii de pe scaune ofera, de asemenea, vizibilitate in interiorul vehiculului, atenuand luminile albe care ar perturba vederea pe timp de noapte a astronomului.

Deoarece lumina rosie afecteaza cel mai putin vederea umana pe timp de noapte, atat autovehiculul, cat si remorca folosesc exclusiv lumina rosie pentru a evita perturbatiile vizuale in timpul observatiei astronomice.

In stransa colaborare cu ASE, modulul de pe remorca integreaza, de asemenea, o etuva frigorifica speciala, permitand telescopului sa ramana stabil si calibrat la temperatura optima in tranzit catre orice locatie.

Odata ajuns la destinatia dorita, de multe ori una greu de atins, acoperisul mecanizat al modulului de pe remorca poate fi deschis pentru a focaliza telescopul pe cerul noptii. Utilizand o oglinda de 40 de centimetri care ofera posibilitatea de a vedea in detaliu ce se afla dincolo de inelele lui Saturn, catre galaxii indepartate, nebuloase si supernove.

Conceptul Nissan Navara Dark Sky este proiectat ca un vehicul robust care pune nevoile de business in prim-plan. Un carlig de remorcare securizat, combinat cu un sasiu rigid; un motor twin-turbo diesel de 2.3 litri si 190 cp si un cuplu de 450 Nm permit ca acest vehicul concept sa abordeze terenurile anevoioase din zonele indepartate si sa poarte cu usurinta greutatea modulului telescopului.

Navara si remorca sunt dotate cu acumulatori xStorage ROAM, care utilizeaza tehnologia ultratestata a bateriilor de pe vehiculele electrice. Atunci cand sunt fixate in pozitii, aceste baterii sunt constant in modul de incarcare si sunt gata de utilizare atunci cand este necesar.

Printre echipamentele inteligente suplimentare se numara Wi-Fi, o statie de laptop si o transmisie UHF care transmit date instantaneu oriunde in lume. Opt unitati radar combinate, pe fiecare colt al vehiculului si al remorcii, ofera soferului informatii actualizate despre imprejurimile vehiculului prin intermediul ecranului tactil infotainment NissanConnect de pe tabloul de bord.

Aceste tehnologii Nissan Intelligent Mobility transforma conceptul Nissan Navara Dark Sky in cel mai inteligent pickup din clasa sa in materie de remorcare.

Sistemele de varf Nissan Intelligent Mobility permit conceptului Nissan Navara sa manevreze remorca dotata cu telescop in pozitia initiala. Senzorii de radar si camerele scaneaza terenul pentru a gasi locatia potrivita pentru parcare si stabilizarea remorcii. In comparatie cu Navara standard, inaltimea totala a caii de rulare a modelului concept Nissan Navara Dark Sky a fost ridicata, creand o distanta suplimentara de sol pentru a spori capacitatea vehiculului „de a merge oriunde”.

In urma Salonului Auto de la Hanovra, Nissan va dona telescopul pentru a transmite mai departe spiritul explorarii si al aventurii si pentru a inspira si educa generatiile viitoare.

Share

Leave a Reply

9 + fourteen =