Teste

Nonconformism premium – Test DS 3 Crossback

De 24 februarie 2020No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

De mult nu am mai condus o masina care sa atraga atat de multe priviri pe strada. Pe de o parte datorita designului, pe de alta parte avand in vedere ca marca DS este o prezenta inca noua pe drumurile noastre. Bineinteles, in discutiile cu oamenii care m-au intrebat am adus vorba despre Cittroen si grupul PSA, despre traditie si lux.

DS 3 Crossback este al doilea model al marcii DS, dupa mai marele DS 7 Crossback. De altfel, noua platforma tehnica CMP (Common Modular Platform) a foast inaugurata chiar de DS 3 Crossback. O decizitie curajoasa? As spune mai degraba o decizie logica avand in vedere explozia segmentului B-SUV, din care face parte acest model. 

DS 3 Crossback joaca in segmentul premiu, unde nici nu are o concurenta prea numeroasa. In afara de Audi Q2 si Mini Countryman, nu mai sunt alte modele similare pe piata. Spre deosebire de acestea, DS 3 Crossback nu ofera si optiunea unei tractiuni integrale, insa are in gama o versiune full electric, denumita E-TENSE, in vreme ce concurenta nu este atat de electrifricata.

Exterior inconfundabil

Francezii au reusit sa concentreze in cei 4,2 metri lungime ai caroseriei un elan creativ care scoate imediat din multime DS 3-ul. Calandrul imens si luminile de zi verticale ce serpuiesc intr-un fel de efect 3D constituie primul element vizual care iti atrage privirea.

Asemenea Tesla si Range Rover, deschiderea portierelor constituie un mic scenariu in sine, cu manerele ingropate in caroserie, care culiseaza in afara cand te apropii la mai putin de 1,5 metri de masina. Este elegant si de efect, singura curiozitate a mea fiind legata de ranaterea acestora intr-o dimineata de iarna cand masina este plina de zapada, eventual si cu o pojghita de gheata… 

 

Sunt multe detalii atente, muchii ciudate si logo-ul regasit in preajma blocurilor optice fata si spate, iar montantii negri creeaza impresia unui plafon levitant. Spatele acrediteaza ideea unui model extrem de sportiv, cu cate un terminal de esapament in fiecare colt al caroseriei si doua difuzoare de aer false pe flancuri. Sub capota este, intr-adevar, cea mai puternica motorizare a gamei, un 1.2 turbo cu trei cilindri, care dezvolta 156 CP, dar  detaliile de mai sus duc cu gandul la un motor mai mare. 

Mi s-a parut interesant si curios artificiul de design al usilor spate, care sunt decupate intruziv peste suprafata vitrata, cu “limba” de metal ce urca pe montantul B. Este un detaliu de design, dar care obtureaza mult vizibilitatea copiilor care stau pe locurile posterioare.

Interior sub motivul rombului

Aproape orice detaliu din habitaclu, incepand cu forma gurilor de aerisire, a cusaturilor tapiteriei si pana la butoane si chiar grafica instrumentarului de bord, a fost gandit ca un romb. Poate ca cea mai expresiva imagine este zona butoanelor de pe consola centrala, care pare un conglomerat de romburi aranjate de cel mai bun jucator de Tetris.

Aici se regasesc comenzile rapide ale unor functii prin care vei naviga pe display-ul central tactil de 10,3 inci. Pe scurt, intri repede in meniul climatizarii, dar pentru setarea mai in detaliu va trebui sa tastezi pe ecran (lucru mai putin practic din punctul meu de vedere). Sunt interesante aceste butoane, dar nu ofera un feedback tactil exact, din simplul motiv ca unele sunt butoane fizice, iar altele au senzori capacitivi.

Zona de comanda se prelungeste si langa levierul schimbatorului de viteze, unde au fost pozitionate butoanele pentru comanda electrica a geamurilor (solutie rara in industrie) si inchiderea centralizata. Practic, panoul portierei soferului a fost degrevat de butoane, pentru ca si cele ale oglinzilor se afla pe plansa de bord, in stanga volanului (ascunse vederii soferului).

De aici si o libertate mai mare de design, iar postul de consducere rezulta foarte primitor chiar si pentru persoane cu alura mai impozanta. Am gasit un scaun cu suport lateral bun, bine aliniat cu pedalele si volanul, care are o plaja generoasa de reglare. Nu am rezonat cu accesibilitatea la maneta cu care iti setezi inclinatia spatarului.

abloul de bord este, in sine, minimalist, cu viteza afisata electronic si scara turometrului destul de mica si greu lizibila. Ca si volum de informatie nu am insa ce sa ii reprosez, pentru ca ecranul se poate configura cu diverse meniuri. Exista si head-up display, dar nu cu proiectie pe parbriz, ci pe lamela de sticla escamotabila.

O solutie practica, de buget si nu la fel de spectaculoasa ca citirea direct pe parbriz. Grija pentru detalii se simte in habitaclu, pentru ca pretentiile si orientarea sunt premium. Sunt putine locuri in care se poate critica gen partea inferioara a cabinei, unde plasticele sunt tari, ori lipsa gurilor de ventilatie pentru locurile posterioare.

DS 3 Crossback nu este o masina mare, este un B-SUV si trebuie judecat ca atare cand vine vorba de spatiul interior. In spate doua persoane de alura medie au loc rezonabil pe distante lungi, dar linia inalta a geamurilor si scaunele fata destul de impozante aduc o usoara senzatie de claustrofobie. Portbagajul ofera 350 de litri, fiind orientat mai mult pe verticala, datorita configuratiei caroseriei. Asta nu reprezinta o problema, ci consider pozitionat prea jos butonul de deschidere al hayonului: pe bara, deasupra suportului pentru numarul de inmatriculare, unde este si mai expus murdariei.

Motor si transmisie

Castigator de mai multe ori al premiului Engine of the Year la categoria sa de cilindree, motorul 1.2 turbo cu trei cilindri este intr-o forma excelenta, cu o putere litrica de 130 CP/litru, adica un total de 156 CP. Evolutia sa este senzationala si oricine s-ar urca la volan fara sa stie ce este sub capota, ar paria pe un propulsor mai mare.

Fara acel zumzait specific unui motor tricilindric, ci cu o voce mai baritonala – poate si meritul esapamentului – trage entuziasmant atat la turatii mici, cat si inalte (cuplul maxim are 240 Nm/1.750 rpm). Uneori pare ca nu se plafoneaza catre 5.500 si ar putea merge inca si mai departe.

Inertia mica a turbinei, apetitul cu care baleiaza hulpav turometrul (chiar daca nu am placerea sa vad un indicator rotund clasic in bord) fac din acest motor o mica bijuterie, fara nici o exagerare. Cutia de viteze automata cu opt trepte si convertizor de cuplu se potriveste perfect si schimba inspirat si rapid. Am la dispozitie si padele – desi nu se misca ele in sine, ci numai o portiune a lor are zona activa – dar este de ajuns in marea parte a timpului sa comut in modul Sport.

Comportament dinamic

Platforma CMP are valente bune, iar DS 3 Crossback propune o evolutie echilibrata pe sosea. Desi este ceva mai inalt, nu va asteptati la nimic ce are legatura cu zona din afara asfaltului, pentru ca nu este dotat cu sistemul Grip Control al grupului PSA. Scopul modelului ested e a oferi confort, iar servoasistarea si suspensia au fost setate in acest sens. Asa ca in oras va fi foarte docil si usor de manevrat, in vreme ce pentru cine vrea ceva mai multa sportivitate, poate accesa butonul Drive Mode. Insa trebuie sa accepte ca si schimbarile de treapta se vor face mai sus si mai tarziu.

Desi echipat cu anvelope de iarna 215/55 R18, nu este inconfortabil pe drumurile proaste, iar condus la limita denota un comportament sanatos, chiar daca centrul de greutate usor ridicat va induce un ruliu ceva mai mare decat la un hatchback clasic.

Per total, DS 3 Crossback echipat cu acest pachet motor-transmisie este o masina foarte placuta la condus, cu care te poti distra datorita proactivitatii acestui 1.2 PureTech. 

Share

Leave a Reply

three × three =