
Primul contact cu Seria 2 Gran Coupe l-am avut cu doi ani in urma, cand am condus versiunea 220d. Asadar, despre conceptul acestui model BMW, daca este un Seria 1 sedan sau un Seria 2 coupe si detalii pana la cel mai mic locas de depozitare puteti citi aici. Intre timp, am vazut exemplare pe sosea, iar caracteristica principala a soferilor era tineretea. De ce nu erau si persoane trecute de 40 – 45 de ani? Pentru ca pe aceia ii vad intr-un Seria 3.
BMW Seria 2 Gran Coupe are o clientela destul de bine configurata si nu o sa insist aici, facand portretul robot al acesteia, ci voi prefera sa vorbesc despre 220i GC, despre cum se conduce si ce aduce in plus, comparativ cu 220d-ul. Pentru ca noua motorizare 2.0 turbo benzina, asociata cu transmisia cu doua ambreiaje si sapte trepte fac o echipa incredibila, din toate punctele de vedere.
Benzina, turbo, tractiune fata, doua ambreiaje
Asocierea de termeni din subtitlul de deasupra era o utopie pana nu demult pentru un model BMW. Motorul de 2 litri este nou, dezvolta 178 CP intre 5.000 – 5.500 si un cuplu maxim de 280 Nm disponibil deja la 1.350 rpm si mentinut asa, in palier, pana la 4.200 rpm. De asemenea, in dreptul transmisiei nu vom mai gasim numele ZF si solutia clasica a convertizorului de cuplu, ci producatorul Aisin si o cutie cu sapte rapoarte si doua ambreiaje. Modelul testat a venit in forma nativa a platformei UKL, cu tractiune fata, desi, optional, poate fi bifat xDrive-ul.
Am mers peste 1.000 de km cu acest 220i Gran Coupe M Line si nu pot decat sa imi scot palaria in fata inginerilor BMW. Oricat de determinat si incrancenat ai fi pe faptul ca bavarezii iti pun in mana cheile unei masini cu tractiune fata, modul in care merge aceasta iti va desena un zambet pe fata. Si asta cu atat mai mult cu cat sub capota sunt “doar” 178 CP si nu am avut nici xDrive.

Insa toate setarile sunt atat de bine facute, incat masina se comporta admirabil, iar puristii marcii nu vor avea motive de lamentare. Cu pachetul M si anvelope de iarna Goodyear Ultragrip 205/45 R18, 220i GC mi-a transmis o precizie debordabila pe drumul Bucuresti – Cluj-Napoca si retur, facut pe o vreme aspra, cu mult vant, ploaie si lapovita. Suspensia este ferma, dar nu are acea rigiditate deranjanta, care sa te „zdrangane” putin si constant, precum picatura chinezeasca, incat dupa 500 de km sa te uiti cu atentie la ceasul de la mana daca nu cumva mecanismele fine au luat-o razna.
Masina sta pe sosea incredibil, iar cand spun incredibil o compar nu numai cu o tractiune fata, dar si cu orice alt tip de tractiune. De fapt, daca nu ai stii ca puntea fata este cea motoare, ai putea crede ca impinge spatele. Aproape nici o urma de subvirare, motricitate iesita din comun cu rotile bracate in gaz complet si o incapatanare meritorie de a tine sub control g-ul fortei centrifuge. Seria 2 Gran Coupe este o masina a traseelor virajate, a drumurilor necunoscute parcurse noaptea, cand nu stii unde si cum va inchide curba. Comunica o siguranta deplina, a faptului ca stie ce face. Acest motor are inca prea putina putere si cuplu pentru a-i pune in valoare insusirile dinamice si ma gandesc, evident, cum este M235i xDrive…
Directia servoasistata electric are viata, este proactiva, interactioneaza, oferind placerea de a conduce din varful degetelor cu mare precizie. M-am simtit in largul meu in orice situatie, daca am vrut sa merg relaxat am facut-o cu dezinvoltura, daca am vrut sa ma distrez nu mi-a trebuit decat sa selectez programele Sport ale transmisiei si modului de rulare. Nu am avut nici macar o data emotii ca botul masinii ar putea descrie o curba mai larga, asa cum, de obicei, o tractiune fata tinde sa faca la limita.
Torque steer-ul nu se manifesta aproape deloc, iar un neavizat nici nu il va constientiza atunci cand, la plecarea mai puternica de pe loc, cu rotile bracate, se simte ceva nervozitate in volan. La randul ei, pedala de frana moduleaza liniar forta de incetinire si chiar daca “uiti” sau iti dai seama prea tarziu ca un viraj este prea strans decat ai preconizat, te poti avanta cu incredere asupra pedalei, pentru ca interventia este progresiva si deloc intruziva in gestionarea maselor.
Apropo de liniaritate, sistemul Start&Stop aduce reactii mai domoale la oprirea motorului la semafor decat in cazul dieselului, unde cuplul mai mare si particularitatea motorului cu aprindere prin comprimare creeaza o forta de torsiune superioara si, in consecinta, un mic soc in lantul cinematic. Benzina este si mai silentioasa, apropo de deosebiri. Spuneam, cu ocazia testului versiunii 220d ca in regim stabilizat, motorul diesel este incredibil de silentios, dar ruperile de ritm aduc o rumoare specifica. Ei bine, 220i se aude frumos si in acceleratiile prelungite, catre zona rosie a turometrului, chiar daca nu la fel de spectaculos ca un sase in linie. Fara a bate pasul pe loc, cu o medie de 74 km/h de la Cluj-Napoca la Bucuresti, via Tg. Mures, cu trafic aglomerat si foarte multe depasiri, 220i Gran Coupe a consumat, in medie, 6,8 l/100 km, ceea ce este foarte bine.

Exterior discutabil, interior interesant
Seria 2 Gran Coupe este frumos de privit din fata si din lateral… parerea mea. Nu prea ma pot obisnui cu spatele, mai degraba cu capacul voluminos al portbagajului. Sigur, este o chestiune de gust, pentru ca masina atrage interesul de indata ce iti dai seama ca pe langa tine a trecut un Seria 1 in trei volume… Pentru ca partea frontala este identica cu a hatchback-ului, iar de la a doua treime plafonul plonjeaza accentuat, unindu-se cu al treilea volum.
Fiind vorba de acelasi ampatament, Seria 2 Gran Coupe aduce acelasi spatiu interior, dar un acces mai greoi la locurile posterioare si mai putin loc in zona capului pe bancheta, din cauza acoperisului plonjat. Desi este o tractiune fata, tunelul median a ramas proeminent, ceea ce inseamna ca cin va sta pe mijloc va fi mai inghesuit. Dar este si un plus, pentru ca portbagajul a primit 50 de litri, pana la un total de 430 litri.
Materialele sunt foarte bune, cu textura moale si fara reflexii, iar plasticele dure au fost folosite doar sub cotiera si intre scaune, zone cu care oricum nu intri des in contact. Tot de la seria 1 este preluata si plansa de bord cu indicatoare de bord virtuale, butoane relativ putine si sistem iDrive impecabil (cu trei moduri de accesare: tactil direct pe ecran, de la butonul rotativ si touch pad).
Grafica este excelenta, BMW pastrand la indemana comenzile uzuale, gen climatizare si moduri de condus, ba chiar traditionalele butoane fizice ale posturilor de radio. Relativ discutabil am gasit solutia de andocare a telefonului in zona de incarcare wireless pentru ca acopera partial ecranul, iar sistemul de iluminare se comanda via unor butoane plasate pe bord, in stanga volanului, pentru care trebuie uneori sa bajbai cu degetul ori sa te uiti special. Practic, de la maneta clasica se actineaza doar asistentul de faza lunga.
Buget
Ca sa stim unde ne incadram ca si pret, un BMW 220i Gran Coupe porneste de la 37.723 euro cu TVA, echipat standard cu transmisia automata Steptronic, dar aici se pot adauga o groaza de optionale, unele necesare, altele drept moft, ce pot duce pretul pana spre 50.000 de euro si mai sus (exemplarul testat este 52.300 euro). In acesti bani este inclus si serviciul Service Inclusive pe 5 ani sau 100.000 km, adica revizii gratuite in aceasta perioada. Pentru restul de pachete, culori si optionae puteti arunca un ochi pe configuratorul on-line.