
Folosind aceeasi platforma tehnica precum Seria 1, Seria 2 Gran Coupe si MINI Countryman, noua generatie BMW Seria 2 Active Tourer vine cu cele mai actuale detalii estetice exterioare ale marcii. Iar aici este vorba, in primul rand, despre imensul calandru, care are mai mult loc de desfasurare pe o caroserie de tip monovolum. Daca prima generatie pastra un aer relativ utilitar generat de forma unui MPV, acum noul model aduce montanti A mai inclinati, suprafata vitrata mai mica si cu linie ascendenta, umeri mai lati si un eleron generos, integrat deasupra lunetei. Rotile au dimensiuni mai mari, bara de protectie este enorma, ingloband practic calandrul, logo-ul si avansand mult spre zona capotei si pe flancuri. Practic, intreaga parte frontala o reoprezinta bara de protectie insasi, care devine, iata, un element de desingn si functional foarte important.

Farurile si stopurile cu tehnologie LED sunt mai inguste, in actualul trend, in vreme ce hayonul – forma spatelui, in general – vine cu o interpretare proprie, neregasita pana acum pe nici un model. O alta modificare comparativ cu predecesorul, o notam in zona oglinzilor retrovizoare exterioare, care sut montate acum direct pe portiera si nu pe rama geamului.
Mai mult spatiu, dar fara sapte locuri
Noul Seria 2 Active Tourer se mentine in limita dimensiunilor compacte, cu 439 cm lungime, 182 cm latime si 158 cm inaltime. Evolutia fata de vechea generatie este de ordinul a mai putin de 3 centimetri in toate directiile, iar ampatamentul a ramas neschimbat: 267 cm.
BMW anunta mai mult spatiu pentru pasagerii din spate (versiunea Grand Tourer, cu sapte locuri nu se va mai fabrica), in serie bancheta are spatar reglabil, iar optional poate fi culisabila longitudinal pe o distanta de 13 cm. Prin mutarea acesteia fata-spate, volumul portbagajului variaza cu 90 de litri. Ca si valoare, sunt disponibili 470 litri pentru motorizarile termice conventionale, 415 litri pentru versiunile mild hybrid si 406 pentru cele plug-in.

Plansa de bord este spectaculoasa, aducand in zona mai populara elemente intalnite la iX si i4, precum plansa de bord ce incorporeaza cele doua ecrane de 10,25 inci (instrumentarul de bord) si 10,7 inci (infotainment). Este introdus iDrive 8, cu asistent personal inteligent, actualizari over the air, navigatie cu date in cloud si conectivitate 5G.
Dispare si legendarul buton rotativ ce comanda sistemul iDrive, pentru a lasa actionarea exclusiv tactila, pe ecran. Este o premiera, avand in vedere ca modelele electrice citate mai sus mai pastreaza si actionarea fizica. De asemenea, interfata transmisiei este noua, fara levier, ci cu o clapeta foarte mica. Aceasta este pozitionata pe consola centrala plutitoare, ce integreaza si cotiera centrala, in vreme ce la baza plansei de bord s-a eliberat mult spatiu, folosit pentru locasele dozelor de bauturi, zona de incarcare wirell a telefonului si depozitare.
Motoare termice, mild hibrid si plug-in
In momentul lansarii (februarie 2022) vor fi oferite versiunile cu motoare termice conventionale 218i (trei cilindri 136 CP si 230 Nm) si 218d (patru cilindri, 150 CP si 360 Nm), alaturi de care figureaza doua mild hybrid cu sistem de 48V si boost de 19 CP/55Nm: 220i (trei cilindri, 170 CP si 280 Nm) si 223i (patru cilindri, 218 CP si 360 Nm). Toate acestea au tractiune exclusiv fata. In ceea ce priveste transmisia, este una singura pentru toata gama: automata cu doua ambreiaje si sapte trepte.
In vara anului viitor vor aparea si versiunile plug-in 225e xDrive de 245 CP si 230e xDrive cu 326 CP. Bateria are acum 7,4 kW, BMW anuntand o autonomie electrica de 80 de km, practic valori duble in ambele cazuri comparativ cu vechea generatie.