
Divizia responsabila de dezvoltarea bicicletelore a constructorului german este poate cea mai discreta dintre toate, dar asta nu inseamna ca rezultatele sunt mai putin spectaculoase, sau ca spiritul BMW nu este prezent, din contra.
Amprenta bavarezilor asupra gamei de biciclete se bazeaza in mare parte pe design, evident, insa exista un model mai special, destinat biciclistiolor amatori de senzatii tari.
Cruise E-Bike este un hibrid care, similar cu sistemele prezente la automobile, foloseste un motor electric pentru asistarea propulsorului principal, in cazul nostru biciclistul. Ca sa lamurim lucrurile din capul locului, va spunem ca aceasta bicicleta nu poate fi convinsa sa mearga singura. Motorul electric de 250w integrat in butucul pedalelor nu este pentru deplasare, ci exclusiv pentru asistarea pedalarii.
Cum functioneaza
Judacand dupa displayul montat pe ghidon si dupa comenzile din partea stanga, ai tendinta la prima vedere sa consideri ca nu ai idee cum se foloseste, dar e mult mai simplu decat pare.
„Bordul” este folosit in principal la afisarea vitezei si a nivelului de incarcare a bateriei, iar prin apasarea unui buton pot fi afisate succesiv informatiile computerului de bord, asemanator cu ce avem la automobile.
Cruise E-Bike se foloseste asadar ca o bicicleta obisnuita, adica te urci pe ea si incepi sa pedalezi. In acest moment apare „magia” motorului elctric a carui interventie este aproape inperceptibila. Senzorii montati pe pedale stabilesc de cata forta e nevoie pentru a accelera si fac o traba atat de buna incat nu iti lasa impresia ca esti „ajutat”.
Exista patru niveluri de asistare pentru motorul electric, plus modul „Off” care-ti va arata ce insemana sa pedalezi doar tu. Credeti-ne, diferenta este foarte mare, mai ales ca bicicleta cantareste cam de doua ori mai mult decat una obisnuita.
Ca sa ramana incadrata drept bicicleta, asistarea electrica este disponibila pana la viteza de 25 km/h, iar puterea motorului este de „doar” 250w, chestie de legislatie.
Cum se foloseste
BMW Cruise E-Bike poate fi considerat cel mai eficient vehicul pentru un oras aglomerat, dar presupune sa fii dispus sa faci si tu un (mic) efort.
Acumulatorul ofera o autonomie de aproximativ 70 km, adica mai mult decat vei avea nevoie intr-o singura zi, si trebuie scos de pe bicicleta pentru a fi incarcat. Cu alte cuvinte, nu e nevoie sa cari toata biciclata langa o priza sau sa insiri cine stie cate prelungitoare, pentru ca cineva s-a gandit la toate.
Din privirile celorlati biciclisti am inteles ca nu sunt „de-al lor” si da, poti sa consideri ca trisezi cand mergi pe o astfel de bicicleta, dar scopul ei nu e sa lasi impresia ca faci miscare. Este pur si simplu un mijoc de transport mai eficient si ieftin in exploatare.
Ca sa lamurim lucrurile, comparand cu o bicicleta clasica, cu Cruise E-Bike poti parcurge de doua ori mai repede aceeasi distanta sau poti parcurge de doua ori mai multi kilometrii in aceeasi perioada de timp, depinde cum preferi. Evident, toate aste sunt inutile daca doar vrei sa te plimbi, dar gandeste-te ca ai putea sa mergi la servici, unde sa ajungi odihnit.
Concluzie
BMW Cruise E-Bike concureaza in categoria vehiculelor de oras, oricare ar fi ele, si este mai eficient cu cat aglomeratia este mai mare.
Aflat la concurenta directa cu un scuter, hibridul celor de la BMW ofera o libertate mult mai mare, de exemplu nimeni nu va comenta daca mergi pe trotuar si exemplele pot continua, consuma mult mai putin, poate fi luat in casa si poate fi condu si dupa ce ai iesit cu prietenii la o bere.
Ti-am trezit interesul? Singurul motiv pentru care nu vei vedea prea multe biciclete din astea pe strada este pretul, care la 3.000 de euro este la egal cu o masina de oras second-hand.
{gallery}Test BMW Cruise E-Bike{/gallery}