
Sunt maşini la care merită să revii. Dar nu mai revii, pentru că nu mai are sens. E ca la femei pentru bărbaţi sau bărbaţi pentru femei. Noi am revenit, totuşi, la noul Qashqai, care fie vorba între noi nu mai este atât de nou. A doua generaţie a modelului s-a aşezat cuminte şi cumpătat pe traseul ei istoric şi continuă să facă treaba bună începută de înaintaşul ei.
Am regăsit acest Qashqai într-o condiţie ireproşabilă, deşi se aşternuse peste el circa 20.000 de km, şi aproape un an de viaţă. L-am regăsit, cum vă spuneam, în forma lui maximă, spunem noi, cu motorizarea diesel 1.6 şi tracţiunea 4×4. Ce v-aţi putea dori mai mult de la un SUV care se înscrie aproape riguros în criteriile unei maşini bună la toate. Nu încape îndoială că acest Nissan Qashqai este o maşină perfectă pentru români dar să vă arătăm şi de ce. Păi ar fi bună în oraş, chiar dacă este niţel cam mare, e tocmai şnur pentru un drum lung, plus ca autonomia motorizării diesel este încântătoare, e spaţioasă, are ceva şi de portbagaj, e măricică, dar nu foarte, e un SUV, deci e uşor şi de fiță. Ce vă puteți dori mai mult?
Potrivit pentru oraş
Ne punem întrebarea, de altfel legitimă, cum poate fi un SUV, fie el şi compact, potrivit pentru un oraş, mai ales pentru unul aglomerat,încărcat, poluat şi cu şosele mizere. N-am avea prea multe argumente dacă nu ne-am lega de ideea de confort. Spaţiul interior e o adevărată încântare mai ales că avem mana cerească deasupra capului nostru, care constă într-un frumos plafon din sticlă prin care trece lumina dar nu şi razele ei. Privirea fixă către un lanţ inuman de maşini poate fi deblocata privind cerul, la propriu. Poate e banal, dar e interesantă schimbarea de optică pe care ţi-o poate oferi acest detaliu. Dacă aveţi răbdarea de a lăsa start-stop-ul să-și facă treaba, veți avea un minus de cheltuieli care se poate dovedi consistent în buzunar şi un plus pentru mediul urban şi aşa terfelit de mirosul fetid al gazelor de eşapament. Asta este desigur opţional pentru fiecare în parte, în cazul în care conştiinţa privind calitatea aerului înconjurător lipseşte cu desăvârşire.
Manevrabilitatea unui SUV compact aşa cum este Qashqai este încă o bilă albă pentru care modelul poate fi extrem de bine primit în oraş. Desigur, nu e o bicicletă, poluează, contribuie la aglomeraţia din trafic, însă este totuşi o maşină compactă, deci nu foarte mare, care nu are absolut nicio problemă cu un loc de parcare obişnuit. La înghesuiala pot apărea şi argumentele contra.
Chiar şi aşa, calitatea mulţumitoare a scaunelor, chiar şi neinspiratul design interior are o decență a lui şi poate fi uşor trecut cu vederea dacă ne uităm la calitatea materialelor şi ergonomia generală din habitaclu. Sistemul de navigaţie, deşi există şi e bine că există, nu e tocmai cel mai prietenos, dar poate oferi un argument în plus pentru Qashqai şi meritele sale de maşina urbană. Direcţia cam tare necesită un timp de acomodare pentru călătoriile din oraş, dar îşi arată colţii la drum lung. Precizia ei este de bun-augur şi reprezintă un plus evident câştigat de noua generaţie a SUV-ului.
La drum întins
Ideea de SUV a prins foarte bine, cel puţin la noi, datorită senzaţiei de siguranţă. Cu cât maşina este mai mare, cu atât nivelul felului în care este percepută siguranţa creşte. În mentalul colectiv, un SUV va fi o maşină sigură, indiferent de stelele lui Euro NCAP. Iar când vine vorba despre un drum lung, acest aspect atârna greu. Există, poate greşit, percepţia că dacă se întâmplă ceva, ai şanse mai mari într-o maşină mai mare.
Adevărul e ca un SUV se poate aşeza cuminte la un drum întins, iar dacă e unul 4×4 cu atât mai bine. Cuplezi pe tracţiune integrală dintr-un buton şi ai parte de o stabilitate mult mai mare. Mai greu e cu ruliul pe viraje, care este totuşi supărător în cazul acestui Nissan Qashqai, dar sistemele de siguranţă precum ESP-ul îşi joacă rolul atunci când se impune.
Confortul şi spaţiul interior sunt absolut minunate la drum lung în această maşină parcă construită genetic pentru astfel de lucruri. Mai important este în mod evident consumul, care nu te dă afară din casă în mediul urban, unde se poate ajunge la o medie de 7 litri la 100 km, dar care se apropie de o cifră reală de circa 5-5,5 litri la 100 km dacă nu se merge cu viteze exagerate. Cu puţină atenţie se poate ajunge la o autonomie care să ajungă undeva la 900 km. Noi zicem că nu e rău pentru un SUV cu motor 1.6 şi 130 de cai putere.
Deşi poate părea modest, numărul de cai putere este cu adevărat suficient iar agilitatea motorului propulsează maşina atunci când i-o ceri. Depăşirile sigure sunt floare la ureche, iar felul exact în care schimbă cutia va ajuta şi în cazul depășirilor mai puţin sigure.
Modelul dă dovadă de o stabilitate de nota zece la drumuri tip autostradă, la viteze ridicate, şi se prezintă chiar şi în varianta cu tracţiune față plăcut pe viraje. Dacă te angajezi cu el într-o cascadă de depăşiri pe serpentine, să zicem, intervine şi chiar se simte limita segmentului. În acest sector, deloc prietenos cu crossoverele, Qashqai prezintă suficient ruliu, însă totul se opreşte la o limită de siguranţă. Cu alte cuvinte, ai stăpânire pe maşină, chiar dacă exagerezi cu viteza pe viraje.
Iar dacă vorbim de un 4×4, garda la sol mare nu poate fi decât o invitaţie pe drumurile neasfaltate bune, în rest, unghiul de atac şi cel de degajare nu permit pătrunderea pe un teritoriu accidentat.
Cei care vă vor însoţi în călătorie vor simţi cu siguranţă confortul suspensiei, chiar dacă nu-şi vor da seama de el, se vor putea bucura de locul suficient pentru picioare şi de pe bancheta spate şi vor putea privi cerul prin plafonul deschis când se vor plictisi.
Concluzie
O maşină bună la toate este baza de la care pleacă Qashqai. Adăugând bani, acestui ADN i se poate pune tot ceea ce este necesar pentru a merge într-o zonă de confort vecină cu luxul. Acest lucru înseamnă echipare de top Tekna, desigur cutie cu 6 rapoarte şi noul motor 1.6 dCi cu 130 de cai putere. În termeni de bani, acest Qashqai ajunge la un preţ de catalog de 31.090 euro cu TVA. {gallery}Qashqai 4×4{/gallery}