
Primul model electric Mazda, MX-30, este precum o reteta pe care ai facut-o in general cu ingrediente conventionale, dar acum ai trecut pe la magazinul de produse raw si faci o reteta vegana. Sigur, vegan suna a ecologic si tocmai aceasta insusire o are si MX-30. Pana la urma, decizia de a echipa masina cu o baterie relativ mica, de 35,5 kWh, s-a facut tocmai din considerente de emisii la producerea acesteia.
Japonezii considera ca poluarea aferenta construirii unei baterii mari (gen 60 – 70 kWh) nu prea justifica afirmatiile conform carora un vehicul electric este mai putin nociv, pe durata vietii sale, decat unul conventional. Daca stau bine sa ma gandesc, si o mancare vegana, daca o mananci in cantitati prea mari, nu prea mai este ce trebuie.
Estetica de efect
Mazda MX-30 este o masina de 4.395 mm lungime, practic un SUV compact, care arata foarte interesant. are si analogii de design cu un CX-30, asta nu se discuta. Iarpe strada iti dai seama imediat ca este o Mazda. Insa proportiile si liniile, mai ales in jumatatea posterioara, sunt atipice. Si aici as incepe direct cu lipsa montantului B si portierele spate, tip fluture, de mare efect, dar mai putin practice. Pe de o parte ca atunci cand pasagerul vrea sa coboare, trebuie deschisa intai usa din fata. Si nu doar atat. Centura de siguranta este prinsa pe usa spate, asa ca in cazul in care cel din spatele meu vrea sa iasa, va trebui sa imi decuplez si centura.

Pe de alta parte, intr-o parcare de mall, unde spatiul dintre masini este mic, acest tip de deschidere nu va fi apreciat deloc de parintii cu copii mici care trebuie scosi/pusi in scaunul dedicat. Intre usile deschide partial, locul este prea mic pentru a te misca in voie. Si, in fine, chiar daca de afara suprafata vitrata a usii posterioare pare generoasa, in interior este un mic hublou, prin care doar cei inalti si prea dornici sa priveasca afara o vor aprecia. In schimb, apreciez ca pragurile interioare sunt acoperite de portiere, care se prelungesc pana jos, tinandn la distanta murdaria atunci cand urci sau cobori din masina.
Cu bandourile negre de jur-imprejurul caroseriei, MX-30 pare un SUV pregatit sa iasa in natura, insa este vorba despre un truc estetic, care sa ii confere masinii un aer raw, ca sxa raman in registrul bio. Oricum, exteriorul arata modern, agresiv la partea frontala si asemanator cu al celorlalte modele din gama si mai diferit in ceea ce priveste desenul hayonului si forma stopurilor. Portbagajul asigura 366 de litri volum, care se reduc la 341 litri in cazul in care masina este echipata cu sistem audio Bose, cu subwoofer.
Habitaclu de efect
Finisaje din pluta, textile din materiale reciclate, finisaje si asamblari foarte bune, scaune confortabile, toate formeaza un interior distinct si modern, care se potriveste perfect cu sistemul de propulsie al masinii. Pentru cine a mai condus o Mazda, in MX-30 va regasi o mare parte din comenzi si butoane, dar modelul electric aduce si particularitati interesante. Sistemul de climatizare are o interfata digitala, de 7 inci, cu un meniu logic, dar display-ul il gasesc pozitionat prea jos, astfel incat trebuie sa imi abat bine privirea de la drum. Are o singura zona de temperatura, iar pentru pasagerii din spate nu sunt prevazute guri de ventilatie.
Mai exista si ecranul de 8,8 inci de la baza parbrizului, folosit si la alte modele Mazda, cu actionare de la butonul rotativ de pe consola. Este un sistem de infotainmnet extrem de logic, conexiunea Apple CarPlay a lucrat fara repros pe durata testului. Daca ar fi sa aduc ceva in plus acestuia, ar fi o cromatica imbunatatita, pentru ca afisajul este, in cea mai mare parte, alb-negru. Complet nou este schimbatorul de viteze, usor ciudat ca si grila, cu pozitia P in stanga, ce presupune o miscare in plus. Consolape care sta este de tip “plutitor” pentru ca dedesubt este un alt loc de depozitare, doua porturi USB si, in functie de echipare, o priza de 220V. Doar ca sunt cam ascunse vederii.
Instrumentarul de bord este o combiatie digital-analog, doua display-uri din trei (cele analogice) exclusiv pentru functionarea sistemului electric. Vizavi de spatiu, MX-30 poate primi in conditii bune patru adulti, un al cincilea pe mijlocul banchetei fiind ceva mai inghesuit. Plafonul plonjat nu rapeste spatiu la nivelul capului pe locurile posterioare, ci mai mult sunt conditionari la nivelul genunchilor.

Se conduce aproape ca o “benzina”
Mazda MX-30 are o particularitate foarte interesanta. Aproape totul la volanul sau se petrece ca si cand sub capota s-ar afla un motor Skyactiv cu benzina. Motorul de 143 CP si 265 Nm livreaza aceste peformante intr-un mod extrem de liniar, in 90% din situatii. Progresivitatea si raspunsul la apasarea pedalei de acceleratie nu sunt tipice unui motor electric, iar din acest punct de vedere trecerea de la o masina la conventionala la aceasta electrica este cat se poate de naturala. Cele 10 procente care au ramas sunt specifice unei electrice, si anume la kickdown, cand cuplul maxim instantaneu aduce o reactie mult mai puternica, dar totusi nu in dramatismul electric binecunoscut.

Transmisia de tip reductor cu o treapta poate fi setata de la padele pentru a gestiona o recuperare mai mare la franare. Insa chiar si asa, franarea este, la randul sau, asemanatoare cu a unui model conventional. Adica foarte modulabila, fara varfuri de regenerare, care schimba putin deprinderile soferului. Daca la o masina electrica trebuie, in general, sa imi adaptez stilul, franand mai tarziu datorita deceleratiei regenerative suplimentare, cu MX-30 am mers pur si simplu fara adaptare, atat ca acceleratie, cat si ca franare.
Din punct de vedere al dinamicii, suspensia are o setare orientata spre confort, fiind foarte silentioasa in exploatare. Desi alura este a unui SUV, trebuie avut in vedere ca bateria de 310 kg, plasata sub bancheta, trage in jos centrul de greutate, ceea ce ii aduce un comportament sincer in viraje. Cat despre directie, la fel de buna ca la orice Mazda, cu feedback bun si reactii corecte.
In ceea ce priveste autonomia, Mazda anunta intre 237 – 298 km in oras si 200 – 262 km in ciclu combinat. De asemenea, consumul combinat oficial este de 19 kWh/100 km. La un simplu calcul, reies undeva in jur de 200 km in acest mod. Eu pot confirma insa ca la sfarsitul testului, care a insemnat o deplasare extraurbana de 210 km si rulaj urban de 50 km, consumul aratat de computerul de bord a fost de fix 19 kWh/100 km. Sigur, acest parcurs a fost facut cu o alimentare la o statie de incarcare de curent continuu de 50 kW, cu o stationare de aproximativ 50 de minute pentru a aduce bateria la 80%.
Intr-adevar, uniii pot considera autonomia micuta, pentru o masina de asemenea gabarit si, mai ales, cu asemenea conditii bune de confort interior si de rulare. Mazda a gandit altfel, pozitionand MX-30 aproape exclusiv in mediul urban sau la nivel de navete scurte, din suburbii. Iar ceea ce promite in termeni de autonomie, chiar respecta.
Pretul de pornire, de 33.490 euro cu TVA inclus, poate parea relativ ridicat pentru o autonomie de sub 250 km, insa trebuie stiut ca inca de la versiune de baza sunt incluse: climatizare automata, head-up display, camera video spate si senzori de parcare, faruri LED cu asistenta faza lunga, cruise control adaptiv, sistem de navigatie, tablou de bord digital si sisteme ADAS (asistent depasire banda de rulare, sistem de monitorizare unghi mort, asistent de franare in oras).