Blog

O plimbare prin Padurea narativa VW

De 27 iunie 2011No Comments

Sau cum arata Romania vazuta printre copacii Padurii Volkswagen de langa comuna Borcea.

Permitandu-mi sa parafrazez un titlu celebru semnat de Umberto Eco intru direct in paine si va dezvalui ca am raspuns initiativei Porsche Romania de a planta copaci in Padurea VW. Volkswagen deruleaza an de an un program ecologic prin care planteaza un numar de copacei similar cu numarul de masini vandute.

Comuna Borcea, judetul Calarasi, situata magic pe malul Bratului Borcea, este locul unde Romania pare sa ne aminteasca de felul in care obisnuia sa fie. Fie ca ne intoarcem cu spatele la sat, cand putem vedea splendoarea apa de Dunare cum curge agale, fie ca stam fata-n fata cu spatele comunei din Calarasi, fix pe malul apei unde VW a plantat cei 22.000 de copacei in 2011.

Initiativa nu se putea realiza fara sprijinul voinicilor din Borcea, acompaniati de diversele talente locale si dirijati cu iscusinta de inteleptii satului, adunati in jurul unei mese campenesti pregatita de cel mai avut om din sat: Primarul. Nu am inteles nimic din ceea ce a cuvantat Primarul insa am plecat in gand cu o expresie ce avea sa ma roada ca pe stomac tot drumul de intoarcere catre Bucuresti: “O mana data cu un german valoreaza cat zece contracte semnate”. A urmat speech-ul lui Brent Valmar, CEO Porsche Romania, dupa care s-a trecut rapid la plantat. Fiecare dupa putere, vointa sau chef. In mod clar delegatia de la Bucuresti a fost depasita si numeric si ca potential de tinerii scolari cu rosu de Borcea in obraz. Lucrurile s-au asezat in matca lor in cele din urma, fara sa facem caz de cazmalele cu care ingropam radacinile padurii si am revenit in cortul de campanie unde localnicii ne-au intampinat cu dansuri populare, muzica lautareasca si vin fiert. Fiert a fost si Primarul din Borcea cand a vazut ca a fost privat, ca un regizor de montajul final, de controlul filmului ce derula. Aburii unui pahar de vin fiert pe marginea dulcei ape Dunarene si pofta pentru o felie de salam asezonata fripturei de miel au invins, dand de gol mirosul de femeie batrana a Romaniei din Borcea. Ce sa-i faci?! Asa-i cand semeni copaci ca voturi sa aduni…

PS: Primaria a pus la dispozitia localnicilor un numar substantial de copacei pentru ca acestia sa nu mai fie tentati sa-i dezradacineze din Padurea VW, dupa modelul din anii trecuti. Speram sa fi aflat si Borcenii de acest lucru.

Share

Leave a Reply

4 × 1 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373