Blog

Olimpicii romani, fata-n fata cu masinile Renault

De 27 iunie 2012No Comments

Olimpicii romani medaliati la Londra au fost premiati de catre Renault Romania cu cate un autoturism al marcii. Sa vedem cum a decurs momentul!

In fata Comitetului Olimpic Roman e zarva mare. Si un miros de iarba proaspat taiata care vine din directia stadionului Iolanda Balas Soter. Un Rolls-Royce Cloud I parcheaza chiar la intrarea semicercului cu olimpici romani. Din grozavia care a trait si vremurile razboiului iese un barbat mascat de o mustata impozanta si o pereche fumurie de ochelari. Poarta un costum elegant si usor adus de spate calca spre zona campionilor. Este Ion Tiriac, patronul spiritual al sportului romanesc.

M-am asezat in spatele scenei la ceremonia de premiere – organizata de Renault Romania – a olimpicilor medaliati la Londra. Asa am evitat sa stau in spatele lor, e prea mult chin acolo. In spatele scenei stau legendele. Ion Tiriac, Octavian Bellu si Mariana Bitang, si Ivan Patzaichin impart o masa. Alaturi de ei soseste si o blonda cu fata tanara si picioarele de copil peste care se vad cicatricile trecutului. N-am mai vazut/auzit de ea de mult, insa stiu cu siguranta ca este Gabi Szabo. Doamna Bitang ii sopteste domnului Marasescu ca stie ca se putea mult, el o calmeaza si ii spune ca stie ce probleme au fost. Mai multe nu aflam.

Este multa emotie in zona campionilor, se bat recorduri la numarul de pupaturi pe obraz, se deapana amintiri, se intrevad zambete peste fetele zbarcite de grimasele atator antrenamente. Noroc ca Ivan Patzaikin este sprinten, ca un copil cu ceafa arsa de soarele Deltei care a dat pagaia pe tigara. O statuie care se plimba de la o masa la alta si toata lumea vede ceva normal in asta. In fata lor stau noii campioni, frangandu-si degetele de nerabdare pentru masinile Renault care li se vor inmana. Latitude pentru aur, Megane pentru argint si Twingo pentru bronz. Unii vor primi chiar si doua, pentru cumulul de medalii.

Gimnastele la un loc – Doamne, ce firave sunt unele dintre ele! – sunt flancate de cele doua lidere – Sandra Izbasa si Catalian Ponor. La fel ca la Londra, figura regala a Sandrei domina podiumul campionilor romani. Din cand in cand, peste aliura de campioana se intrevede un atat de natural zambet strengaresc. Se fac glumite in sectorul gimnastelor, iar Sandra pare sa fie tartorul celor mai tinere. Dincolo, la baieti e mai multa sobrietate. Spadasinii cu corpuri perfecte stau langa singurul nostru aur la baieti, venit din pusca lui Alin Moldoveanu. In spatele celor doua grupuri, loja medaliatilor este impartita in mod egal de catre subtirelele fete de la Judo – Alina Dumitru si Corina Caprioriu – si cei doi halterofili campioni ai Romaniei – Roxana Cocos si Razvan Martin.

Un lucru e cert si atarna greu asupra entuziasmului ceremoniei. Sunt prea putini. Dar este vremea lor acum, sa vina si sa domine obiectivele camerelor de filmat. Ma uit in spatele meu, in spatele scenei, si nu mai vad nicio legenda. Parca s-au evaporat, parca s-au sters din realitate ca intr-un film cu calatori in timp. Un film prost care ne aduce aminte ca am avut odata sport. Cele 16 masini Renault parasesc impreuna cu medaliatii, rand pe rand, parcarea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. S-a facut liniste la COSR, desi inca se mai aude zambetul Sandrei Izbasa.  

Share

Leave a Reply

6 + 13 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373