Blog

Ipocrizia de 1 decembrie

De 29 noiembrie 2013No Comments

In acest week-end, Romania serbeaza ziua nationala. Nu-mi place 1 decembrie, as prefera 10 mai, desi recunosc ca ne-am fi potrivit mai bine pentru 1 aprilie. Dar nu mai conteaza, pentru ca toti suntem romani si niciunul dintre noi n-are un motiv real de bucurie pentru acest lucru.

Nu-mi place 1 decembrie 1918 desi am calatorit deseori acolo. Emisiunile din anii ’90 de la TVR incepeau cu adunarea de la Alba Iulia, continuau cu parada militara de la Arcul de Triumf si se terminau cu Mihai Viteazu al lui Sergiu Nicolaescu. Dar nu asa puteai calatori in 1918, in acel 1 decembrie mistificat.

Intr-un colt al lumii, la Universitatea Harward, 238 de barbati au ajuns la capatul vietii lor pentru a ne spune noua, lumii intregi, deci si romanilor, cum este cu fericirea. Un studiu intins pe 75 de ani si zeci de milioane de dolari ne-a aratat ceea ce stiam de mult: „Fericirea inseamna Dragoste. Punct”.

Ziua Nationala ar trebui sa fie o zi de fericire. Ar trebui sa fie o zi de mandrie, de dragoste nationala. Televiziunile bat moneda pe acest caz, retelele de socializare duduie de poze cu steaguri, dar viata merge normal mai departe. Chiar si patriotii uita a doua zi de sentimentul national. Natiunile, la fel ca orice forma de segregatie, sunt niste prostii. Indemnul „hai sa fim fericiti de ziua natioanala a tuturor romanilor” este o prostie. Pentru a fi fericit, nu trebuie sa fii roman, nici macar de 1 decembrie. In toata lumea sunt fericiti la fiecare 1 decembrie, asa cum in toata lumea Romania sunt tristi de fiecare data cand e 1 decembrie. Iar noi, romanii, n-am fost niciodata uniti.

Dar de Ziua Nationala ar trebui sa fim fericiti. Din pacate, n-avem niciun motiv sa o facem. 1 decembrie 2013 va fi la fel: adunare Alba Iulia, parada militara Arcul de Triumf, politicieni si televiziuni perfide. Si frig.

Stai in casa, da drumul la caldura (daca o ai iar daca o ai te bucura de ea), strange-ti nevasta/iubita/amanta la piept, saruta-ti copiii, saluta-ti parintii, invita-ti prietenii la o masa calda si un pahar de vin, stinge televizorul, deparoleaza-ti net-ul (sa fie tot romanul conectat) si fii fericit, nu roman!

PS: Nu uita ca Parlamentul, Guvernul, Presedintia, Scolile, Spitalele, Primariile, Politia si insasi Biserica Ortotoxa te iubesc si lucreaza pentru fericirea ta de roman.

Share

Leave a Reply

16 + 2 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373