Special

Pauza de masini: S-au implinit 30 de ani de la lansarea primului Mac

De 26 ianuarie 2014No Comments

Toate computerele pe care le avem azi la dispozitie au pornit la drum ca niste simple inventii despre care nimeni nu avea habar la acea vreme ca vor ajunge sa ne schimbe radical voetile. Dar dintre toate se remarca in specia lun brand, cel lansat de Steve Jobs.

Mac-urile din zilele noastre sunt niste opere de arta, din punct de vedere al designului cel putin, si in cuda faptului ca exista o categorie care nu apreciaza acest stil, trebuie s recumosc ca in materie de functionalitate si usurinta in utilizare sunt cam greu de egalat. 

Filozofia care ghideaza si acum gigantul din Cuppertino este aceeasi, desi cel care a trasat-o nu mai este printre noi, iar prand-ul Apple este mai prosper ca niciodata, in ciuda prezicerilor care indicau un declin pentru aceasta perioada.

Dar Steve Jobs si-a construit reputatia nu numai pe baza produselor companiei Apple, care ii poarta, dupa cum spumeam, semnatura chiar si acum, ci si pe stilul original cu care acesta prezenta noile produse. In urma cu 30 de ani Apple lansa primul computer Macintosh, moment in care incepe si legendara competitie cu Microsoft. Steve Jobs nu a reinventat calculatorul, dar l-a facut mai accesibil si mai prietenos prin implementarea unei interfete grafice simple si intuitive care urma sa popularizeze o inventie din anii ’60 ce a ajuns acum indispesabila pentru utilizarea unui computer, mouse-ul.

Raspunsul celor de la Microsoft nu se lasa mult asteptat, un an mai tarziu fiind lansata prima versiune a celebrului sistem de operare Windows, pe cre Jobs l-aconsiderat o copie dupa iMac.

De la calculator la telefon

Fondatorul companiei Apple alimenta cu fiecare ocazie rivalitatea dintre Mac si Windows,  pe care ii considera ca fiind principalii „dusmani”, insa spre sfarsitul anilor 2000 calculatoarele iMac incep sa piarda teren in fata unei alte inventii  a companiei, iPhone-ul. Ca si in cazul calculatoarelor, Apple nu a inventat smartphone-ul, insa l-a facut mai practic si mai usor de folosit. Microsoft impreuna cu cel mai mar prodicator de telefoane al momentului, Nokia, rateaza rasunator startul si ambi pierd definitiv orice sansa de a-i ajunge din urma pe cei de la Apple, insa un nou „jucator” apare in scena,  Android. Acesta devine treptat noua tinta pentru Apple care nu rateaz nici o ocazie de a-si prezenta avantajele cu surle si trambite la fiecare lansare a unei versiuni noi de iPhone. La fel s-a intamplat si in cazul iPadului, tableta care, la fel, exsta si inainte dar nimeni nu stia de ea pentru ca era prea scumpa si utilizata doar in cateva domenii

Produsele difera, insa stilul prezentarilor este asemanator cu cel din  24 ianuarie 1984, a primului computer Mac. 

http://www.youtube.com/watch?v=8UZV7PDt8Lw

 

Share

Leave a Reply

8 − 8 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373