Special

Pe urmele numelui Mini

De 15 aprilie 2013No Comments

Clasicul Mini are o istorie interesanta si tumultuoasa, un automobil care a supravietuit vremurilor prin simplul fapt ca a fost tot timpul si util si frumos.

Clasicul Mini este un caz special in industria auto. Vorbim despre o identitate atat de puternic incat precede numele unui producator si se afirma de sine statatoare. Mini a fost un produs-brand care a lasat urme adanci in istoria recenta a Marii Britanii, indiferent de numele sau pozitia producatorului.

Ca urmare a crizei Suez din 1956, coorporatia British Motor (BMC) l-a angajat pe designerul Sir Alec Issigonis sa construiasca o masina pentru patru persoane cu un consum foarte mic. Rezultatul a fost dezvaluit la 26 august 1959 si era automobilul Mini, produs de Austin Seven si Morris Mini-Minor. 

Istoria numelui

Numele Austin Seven a durat din 1959 pana in 1961 cand automobilul a devenit Austin Super Seven. Acest lucru s-a schimbat din nou in 1962 cand masina a fost redenumita in Austin Mini. In acelasi timp, celalalt producator – Morris -, a utilizat numele Mini-Minor pana la aparitia celei de a doua generatii in 1967.In 1966, compania BMC devine British Motor Holdings (BMH) si British Leyland in 1968. Prima consemnare a numelui simplu Mini a avut loc in 1967, cand Morris a adoptat denumirea folosita de compania infratita Austin. Aceasta stare avea sa dureze pana in 1969, cand Mini devenea o marca de sine statatoare si renunta atat la Morris cat si la Austin. O noua schimbare a intervenit in perioada in care  British Leyland a intrat sub controlul Rover Group, in 1986, care a produs modelul Mini in fabrica din Longbridge pana in 2000.

Generatii

Primul Mini aparea in 1959, la 8 ani distanta venea pe piata si al doilea iar in 1969 aparea Mini Mark III. Au urmat sapte ani pana la aparitia lui Mark IV (1976), urmat de Mark V in 1984 si Mark VI in 1990. Ultimul Mini clasic a fost produs intre 1996 si 2000. Intrarea in scena a celor de la BMW a pus capat unei istorii tumultoase dar intotdeauna reprezentative pentru Mini, o mostenirea care avea sa se serveasca perfect noilor proprietari.

Mini Cooper

Pe langa Mini, o componenta interesanta in istoria clasicului model britanic este si Mini Cooper. In 1961, pilotul si inginerul John Cooper a implementat un motor mai puternic, frane fata pe discuri si pneuri mai late modelului si asa a luat nastere Mini Cooper. Doi ani mai tarziu, Mini Cooper primea o versiune mai rapida si mai performanta care a fost denumita Mini Cooper S.

Insa istoria Mini a fost mereu confuza. Chiar daca la prima vedere pare simplu, un singur model si doua versiuni sport, in realitate au existat mai multe proiecte care plecau de la aceeasi baza. Astfel au luat nastere versiuni Van sau break ale clasicului Mini (Morris Mini Traveller and Austin Mini Countryman) sau vehicule utilitare (Mini Moke). A existat chiar si o versiune pick-up, construita pe platforma lui Mini Van.

Platforma modelului britanic a fost folosita si sub alte licente, cum ar fi de marca italiana Innocenti sau spaniolii de la Authi.

Share

Leave a Reply

6 + 12 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373