Special

Permis de conducere in Africa: proba teoretica se da la „board game”

De 28 octombrie 2013No Comments

In efortul de reduce victimele mortale ale accidentelor rutiere, autoritatile din Sierra Leone au venit cu o propunere unica pentru procesul de acordare al permisului de conducere.

Tara vest-africana se gandeste sa introduca la examenul pentru permis o proba in care aplicantii vor trebui sa joace un „board game”. Si nu este orice fel de board game, este „The Driver’s Way”, care utilizeaza regulile de circulatie reale ale tarii si se joaca dupa sistemul celebrului Monopoly. Intrebari din legislatie si decizii strategice privind trecerea pe culorile semaforului vor influenta desfasurarea jocului.

Cei care doresc un permis de conducere in Sierra Leone vor fi pusi in fata unei table de joc in care isi vor arata cunostintele de legislatie rutiera utilizand piese de joc in forma de masini. Autoritatile statului african au importat deja 3000 de copii ale jocului, fabricat in China. Opozantii acestui proiect sustin ca este o modalitate prin care autoritatile vor sa faca bani. Oamenii care vor un permis de conducere trebuie sa-si cumpere jocul, care costa circa 14 dolari.

O sa joace doua-trei luni, sau poate o luna daca sunt suficient de destepti, dupa care vor veni la testul teoretic”, spune Sarah Bendu, director al autoritatii din transporturile tarii Sierra Leone. Morie Lenghor, creatorul jocului si inspector in politia rutiera, spune ca jocul ii va ajuta sa inteleaga regulile de circulatie, precizand ca majoritatea soferilor din tara nici macar nu cunosc jumatate din semnele de circulatie.

Abia dupa etapa board game, soferii vor putea da proba practica pentru obtinerea licentei de condus in Sierra Leone. Tara africana a inregistrat 380 de morti din 2.204 accidente rutiere exsitente in statistica politiei in 2012 iar mare parte din acestea sunt atribuite soferilor care nu cunosc regulile de circulatie. Ca fapt divers, in Sierra Leone nu exista semafoare. 

Share

Leave a Reply

3 × one =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373