Stiri

Piata auto din China ar putea inregistra prima scadere dupa 30 de ani

De 12 noiembrie 2018No Comments

Piata auto din China este intr-o continua expansiune de 30 ani incoace. Punctul culminant al acestei cresteri l-a cunoscut in 2009, cand China a depasit SUA si a devenit principala piata auto a lumii.

In pofida celor estimate de specialisti, China a continuat sa inregistreze cresteri ale vanzarilor de la an la an, chiar daca ritmul s-a stabilizat si nu a mai fost unul spectaculos. Acest lucru s-a intamplat cu precadere in ultimii ani. In luna octombrie din 2018, piata auto chineza a cunoscut o scadere a vanzarilor de masini noi de 11,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Desi Asociatia Chineza a Producatorilor de Automobile estimeaza o crestere anuala de 3 procente pentru acest an, cifrele inregistrate in octombrie reprezinta un semnal de alarma iar unii analisti spun ca ar putea fi primul an dupa 1990 cand China va avea o scadere de la an la an.

Deocamdata, pentru primele 10 luni ale anului, China a inregistrat 22,87 milioane automobile vandute, cu 0,1% mai putin decat in primele zece luni din 2017. Un rol in acest declin evident il reprezinta razboiul comercial declansat de presedintele Statelor Unite, Donald Trump, impotriva Chinei.

Dealerii de masini noi au pregatit deja programe de reduceri pentru a impulsiona vanzarile si nu a ramane cu stocuri la sfarsitul anului. Exista si vesti bune de pe piata chineza, masinile electrice inregistrand o crestere de peste 75% in primele 10 luni ale anului, insa volumele sunt inca la un nivel mic, de 860 000 unitati.

Share

Leave a Reply

9 − six =