Fiecare stat american va avea limite de emisii a dioxidului de carbon in atmosfera.Cum vor face asta?Ramane de vazut.
Intr-o incapere din Casa Alba, poate cea importanta incapere ovala din lume, un ceas ticaie.Si doar Presedintele il poate auzi. Deopotriva iubit si urat, Barack Obama isi va incheia, ca oricare predecesor de-al sau, afacerile la Casa Alba. Va ramane un presedinte pentru istorie in mintea celor saraci, a imigrantilor, chiar si aspirantilor la mult-doritul middle class american. La fel, dar din motive total contrare, va fi urat cat pentru o istorie de albii saraci si rasisti ai sudului, de bogatii republicani si de uper middle class-ul american. De toti cei care cred in small goverment peste Ocean, de toti platitorii de taxe care considera ca cei saraci trebuie sa munceasca si sa se ridice singuri pentru a-si permite o amarata de asigurare medicala. Cand administrezi un imperiu in care rata somajului ajunge, dupa o criza economica drasnica, la cea mai mica rata din istorie, e greu de inteles cum de te pot uri atat de multi concetateni de-ai tai. Poate i s-o trage de la politica externa dezastruoasa.
Oricare ar fi motivele, Obama va continua politicile „long term”, va fi si mai iubit in viitor de cei mai mici, asa cum va fi si mai urat in zilele noastre de cei mari. Isi incepea, acum 7 ani, mandatul de Presedinte cu trei mari promisiuni: asigurari medicale pentru toti americanii, iesirea Americii din razboi si schimbarea politicii energetice.
Intr-un roman fictional, Imparatul Hadrian, reflecta acum cateva mii de ani ca domnia sa asupra imperiului Roman a insemnat maretie interna. El n-a cucerit niciun teritoriu, dar a adus stabilitate, crestere, bunastare.
Reducerea de CO2 va schimba economia energetica
Revenind in epoca contemporana, mai precis pe la inceputul lui 2014, un grup format din 30 de indivizi (avocati, lobbyisti, strategi ai Partidului Republican) au inceput sa pregateasca stategia legala pentru a lupta impotriva ultimului mare plan al administratiei de la Casa Alba: Planul Climatic.
Grupul, condus de Roger R. Martella Jr, un oficial de mediu de top in administratia Bush, si Peter Glaze, unul dintre cei mai puternici lobbyisti de la Washington, fura startul unui razboi care va fi dus pana in ultimele zile ale mandatului lui Obama.
Presedintele american a anuntat saptamana aceasta ca nu se mai poate glumi cu efectul de sera, cu incalzirea globala, cu tot ceea ce inseamna poluare, ca schimbarile climaterice sunt reale si pot deveni ireversibile. De aceea, Obama propune Climate Plan, un program federal, prin care fiecare stat american, in functie de organizarea si resursele energetice, trebuie sa se supuna.
Republicanii se opun
Grupul de opozitie, care s-a intalnit frecvent din 2014 si pana acum in Camera Comertului din Washington, capul de pod al opozitiei reprezentate de interesele petrolierilor, a explotatorilor de carbuni si ai principalilor poluatori din SUA, a luat cu asalt propunerea Presedintelui, spunand in mare ca o astfel de lege ar fi neconstitutionala, ca nu are cum sa fie in beneficiul mediului si ca, mai mult, ar afecta locurile de munca ale celor care activeaza in domeniul energetic.
Miza globala a planului climatic american
Adevarul este ca Barack Obama se pune in calea sistemului, a tot ceea ce e mai rau la high class-ului american mai mult ca oricand cand vine vorba despre un plan national de protejare a mediului, un plan care are drept obiectiv decapitarea principalilor poluatori.
Climate Plan prevede impunerea unor limite de emisii de CO2 pentru toate statele americii, in functie de centralele care produc energie, sursa a 31% a emisiilor produse de SUA. Planul climatic va inchide sute de mine de carbuni si centre de exploatare a carbunelui, dar va da sansa dezvoltarii energiei eoliene si solare. Centralele nucleare de moda veche vor fi inchise, dar unele de noua generatii le vor lua locul.
Multi americani bogati nu sunt de acord cu aceste schimbari, la fel si multi americani saraci ale caror job-uri depind strict de ceea ce inseamna poluare mediului inconjurator. Dar cum spuneam, un ceas ticaie la Casa Alba, iar celui care ii ticaie nu-i mai poate pasa nici macar de parerea celor saraci. Long term, istoria, acestea sunt mizele lui Barack Obama acum.
Dar Diavolul sta intotdeauna in detalii. Iar Barack Obama stie asta si nu da doi centi pe senatorul de Kentucky Mitch McConnell, liderul cruciadei republicane impotriva noului plan de reducere a emisiilor de CO2. Pentru ca miza lui Obama este alta, este globala.
Si, daca le luam aceste lucruri la un loc cu celelalte initiative ale administratiei, mai ales standardele de consum de combustibil pentru masini si camioane, aceste lucruri intaresc credibilitatea lui Obama si puterea lui de negociere cu alte natiuni, cu putin inainte de inceputul conferintei pe schimbarea conditiilor de mediu de la Paris din decembrie.
Ce va urma dupa Obama si lupta politica?
Asa cum era de asteptat, intr-o America care se pregateste de alegeri, Climate Plan a devenit o chestiune pur politica. Hilary Clinton, cea care se intrevede ca viitorul candidat democrat la Casa Alba, spune ca va sustine planul lui Obama, il va continua, scopul SUA fiind in opinia democratilor reducerea emisiilor de CO2 cu 32% pana in 2030. In tabara republicanilor, cei care il urasc, asa cum am stabilit pe Obama, toata lumea este in contra planului. Cei mai buni dintre ei spun dau explicatii, prezinta grafice, fac lobby, intind armatele de avocati, cei mai prosti fac ceea ce se face de mult in lumea asta cand politica isi baga coada: aduna televiziunile si sperie saracii.