SpecialStiri

Pretul mediu al automobilelor electrice creste in SUA si Europa, dar scade in China

De 20 august 2021No Comments

Ultimul raport prezentat de JATO Dynamics vizeaza evolutia pietei automobilelor electrice in China, Europa si SUA. Se remarca doua trenduri opuse. In vreme ce pretul mediu al EV-urilor in China – cea mai mare piata pentru electrice – au scazut cu aproape jumatate (47%) din 2011 pana in prezent, in Europa si SUA au crescut in aceeasi perioada, cu 28%, respectiv 38%.

Situatia din China, in care se produc si se comercileaza automobile electrice la preturi foarte accesibile, este determinata de o serie de factori, inclusiv decizia guvernului de la Beijing de a investi foarte mult in piata autohtona incepand din 2009. Astfel, in prezent, in China se poate achitiona un automobil electric incepand de la un pret de 3700 euro. In contrast, in SUA, pretul mediu al unui automobile electric este intr-o cintinua crestere, iar daca in 2011 era de 26.200 euro, acum este de 36.200 euro.

In Europa, pretul mediu este si mare, de 39.755 euro in Germania. Prin comparatie, pe piata germana, pretul mediu al unui autoturism echipat cu motor cu ardere interna este de 36.979 euro. In anumite tari din Europa, diferenta de pret intre electric si termic este si mai mare, de 52% in UK si 54% in Olanda. Doar Norvegia este un exemplu aparte, un EV avand un pret mediu de vanzare de 44.500 euro. fata de 53.000 euro pentru o masina cu motor cu ardere interna.

Una dintre explicatiile acestei situatii poate fi si faptul ca in China se vand multe modelele electrice ieftine, care nu au si nu vor obtine omologare pentru Europa sau SUA, din punct de vedere al normelor de siguranta. Chiar si asa, in ultima vreme, lansarile de modele electrice din Europa s-au concentrat pe modele de la clasa compacta in sus, ceea ce a urcat pretul mediu de vanzare. In momentul in care vor fi mai multe versiuni electrice in clasele A si B, pretul mediu de vanzare va scadea. Spre exemplu, modele precum VW e-up sau Skota Citigo iV au iesit din productie, iar pana la lansarea lui ID.1 / ID.2 trebuie sa mai asteptam. In segmentul mic au mai aparut modle electrice (Peugeot 208, Opel Corsa) si urmeaza si altele. 

Share