Stiri

Prima zebra 3D din Romania, proiectul unor de liceeni din Buzau

De 10 noiembrie 2017No Comments

Liceul de Arte din Buzau a demarat un proiect de implicare sociala printre elevii sai si a realizat, chiar in fata institutiei de educatie, o trecere de pietoni 3D. Este o premiera pentru Romania, insa modelul este utilizat in Occident mai ales in apropierea institutiilor de invatamant.

Elevii Liceului de Arte din Buzau recunosc ca si-au inspirat proiectul dintr-un caz similar existent intr-un mic orasel islandez. Elevul Antonio Cristea este responsabil cu realizarea graficii pe computer iar colegii lui Cristina Margean si Andrei Dragu, alaturi de profesoarele Ana Maria Bogles si Georgeta Hlihor, au pus implementat ideea.

Zebrele 3D sunt desenate pentru o oferi o iluzie optica soferilor. Circuland catre trecerea de pietoni, soferii vor avea impresia ca e vorba despre un obstacol si vor frana instinctiv. Cand pe trecere se afla un pieton, efectul optic este si mai pronuntat.

In cazul de la Buzau, elevii au masurat latimea soselei si au constatat ca e nevoie de un unghi de fuga de 7 metri de la trecerea propriu-zisa. Vopseaua pentru marcaj a fost furnizata de Urbis, pentru a o fi conforma cu normele, iar Politia a dat avizul pentru legalizarea marcajului rutier.

Share

Leave a Reply

eleven + 19 =